VIDEO | Daniel Prodan: „Mircea Sandu a fost un manager foarte bun, un lider înnăscut. Drumul de acum duce spre pierzanie”

This browser does not support the video element.

  • Daniel Prodan, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai lui Răzvan Burleanu, noul șef al FRF, susține că, în cel mai scurt timp, la federație vor fi organizate alegeri anticipate: „Sper și îmi doresc lucrul acesta”.
  • Fostul internațional detaliază conflictul pe care îl are cu actuala conducere a FRF și susține că nu există cale de împăcare cu Răzvan Burleanu și cu oamenii din echipa acestuia.
  • Prodan explică și motivul pentru care nu și-a depus candidatura pentru alegerile de pe 5 martie 2014: „Când căpitanul (n.r. – Gică Popescu) se uită în ochii tăi și îți spune că nu vor fi probleme, ce faci, nu îl crezi?”

Într-unul dintre birourile Centrului de la Mogoșoaia, Daniel Prodan pune pe masă o mapă plină cu documente. Scoate din ea câteva foi pe care și-a notat ideile, iar lângă mâna dreaptă așază Statutul Federației, o carte groasă umplută de mementouri colorate. „Lasă-mă două secunde, să nu cumva să uit ceva”, îi cere reporterului înainte de începerea interviului. „Am terminat cu glumele, cu Ciurli Burli, lumea știe foarte clar care e poziția mea față – acum să vorbim despre lucrurile serioase – greșelile grave pe care le face actuala conducere”, precizează fostul internațional, în timp ce așază mapa lângă piciorul mesei. Telefonul îl scoate în afara cadrului, să nu fie deranjat pe parcursul discuției. Dacă l-ar fi avut mai aproape, Prodan ar fi observat că e sunat de Mircea Sandu, om cu care „nu am mai vorbit de două-tre săptămâni”. Poate e doar o coincidență, pentru că, atunci când este întrebat, fundașul Generației de Aur infirmă asocierea: „Eu sunt Daniel Prodan. Nu vreau să fiu legat de Mircea Sandu sau de Bella Kassai”. 

ProSport: Domnule Prodan, care este în acest moment situația dumneavoastră la Federația Română de Fotbal? Mai sunteți angajat, nu mai sunteți angajat?
Daniel Prodan: Sunt angajat, dar deocamdată sunt în concediu până pe data de 5 iunie.

Când a avut loc ultima discuție pe care ați avut-o cu oamenii din conducerea federației?
Ultima discuție cu oamenii din federație și, mai precis, cu președintele nevalidat Burleanu a fost în ședința în care am fost amenințat cu o plângere de viol. Acum aproximativ două luni. În rest, niciun fel de dialog, nicio discuție, absolut nimic. Comunicare zero!

„Domnule Chivorchian, n-am făcut parte din aceeași Cooperativă”

Poate puțină lume știe exact motivul conflictului cu actuala conducere. Puteți să explicați cauzele acestui conflict, dar și modul în care l-ați privit pe Răzvan Burleanu în momentul venirii sale la FRF?
Nu a fost nicio percepție, niciun conflict în primă fază. Actuala conducere a câștigat alegerile și la două-trei zile după instalare a venit să își impună metodele de lucru într-un stil caracteristic leului care își marchează teritoriul. Domnul Chivorchian a venit la mine în birou, eram într-o discuție cu Stelea, și ne-a spus: „Aveți grijă, băieți, la selecția pe care o faceți!”. Nu mi-a plăcut tonul său, nici apropo-ul pe care voia să îl bată și i-am spus: „Cu tot respectul pe care vi-l port, aveți o vârstă, dar nu cred că facem parte din aceeași generație, avem idei diferite și, pe deasupra, cred că nu am făcut parte din aceeași Cooperativă”.

Acolo s-a creat o ruptură…
Da. Eu mă consider un om corect, un om cinstit, un tip care vrea doar binele fotbalului românesc.

Ulterior…
(întrerupe reporterul) Apoi a venit plecarea în Scoția cu echipa de juniori sub 17 ani. Juniorilor le-au fost promise diurne. Nu li s-au dat și am fost pus în fața faptului împlinit, împreună cu antrenorul Costel Gâlcă, să scoatem bani de la noi – niciun fel de problemă. Noi știm ce înseamnă să joci fotbal și să ai promiși niște bani și să nu ți se dea. Am rezolvat cazul pe loc, fără nicio problemă, și le-am spus copiilor să se gândească doar la fotbal, după care au început să apară zvonurile că voi fi dat afară.

Motivul fiind…
Nu știu care a fost motivul, pentru că zvonurile au apărut în presă în perioada în care eu eram în Scoția. I-am întrebat: „Alo, pe cine dați voi afară, domnilor conducători de la Federația Română de Fotbal?”. La întoarcerea în țară, după obișnuita ședință de luni, am avut o discuție la care au participat domnul Burleanu, domnul Gabi Bădescu, Bodescu… consilierul președintelui, și domnul Marcel Pușcaș. Președintele m-a întrebat direct: „Mai vreți să continuați?”. I-am spus că da. „Păi, în situația asta nu se mai poate, trebuie să ne despărțim pe cale amiabilă”, mi-a răspuns. „Ce înseamnă, domnule Burleanu, cale amiabilă?”. Mi-a zis să îmi dau demisia. Reproduc exact: „Dacă îmi dați 100.000 de euro, ne despărțim pe ce cale amiabilă vreți dumneavoastră”. Mi-a spus că nu se poate și că există o plângere de viol pe numele meu care nu ar fi bine să iasă… Atunci m-am înfierbântat și în două secunde și jumătate s-a terminat ședința. Au ieșit afară…

„Dacă președintele are consilier tehnic, eu înțeleg că el nu știe când e penalty și când e corner”

Dacă nu ar fi fost aceste episoade, care ar fi fost poziția dumneavoastră față de actuala conducere a FRF?
Cinstit să fiu, în primele zile, până la conflictul cu domnul Chivorchian, aveam speranță, ca tot românul. A venit un băiat tânăr, cu studii… Bun, are studii, dar are studii politice. Era, oricum, un băiat tânăr care venea cu un suflu nou. Dar așteptările mele au fost înșelate și sunt ferm convins că această guvernanță despre care vorbește domnul președinte nevalitat este pe un drum greșit.

Detaliați ideea de drum greșit…
Nu se poate să vină o conducere nouă, să angajeze 25 de persoane fără aprobarea Comitetului Executiv. Sunt erori grave de încălcare a Statutului! Nu se poate să promovezi o organigramă în care apare un departament de Dezvoltare Sportivă, iar în subordinea acestui departament să fie un departament de Dezvoltare Fotbalistică. E ceva de… cascadorii râsului! Ce diferență există între cele două? Apoi, Consiliul Consultativ Tehnic… Lucruri neîntâlnite în managementul sportiv. Angajezi la Departamentul Tehnic persoane fără să îl consulți pe directorul tehnic, Anghel Iordănescu. Aduci oameni precum Kovacs… Nu vă supărați, sunt „no name”. Angajezi consilier tehnic al Președintelui FRF! Ce înseamnă asta? Eu presupun că președintele nu știe când e penalty și când e corner. Asta mă face să cred!


Nu mi se pare normal să pleci acasă de sărbători și să te sune presa să-ți spună că lucrurile tale sunt scoase afară din birou. Sunt un tip direct, îmi place să mă uit în ochii omului și să-i spun ce-am pe suflet. Atunci, domnul secretar general Chivorchian și-a pus oamenii să facă asta. Un gest nesportiv.
Daniel Prodan


Care ar fi fost primele măsuri utile pe care, din punctul dumneavoastră de vedere, ar fi trebuit să le adopte noua conducere a FRF?

În primul rând, ar fi trebuit să existe comunicare. În fotbal, în sport în general, dacă nu există comunicare nu se poate face absolut nimic. Noua conducere ar fi trebuit să spună „uitați, astea sunt ideile noastre”, dar nimeni, absolut nimeni nu comunică. Nu știe stânga ce face dreapta. În al doilea rând, tind să cred că în rândul membrilor Comitetului Executiv nu există profesionalism. Nu se poate să aprobi, să ridici mâna, la schimbarea lui Belodedici la UEFA cu un „no name”. În plus, Comitetul Executiv a aprobat aceste liste la două săptămâni după ce au fost trimise către UEFA. Sunt alte încălcări grave ale Statutului!

Legat de lista pentru comisiile UEFA, pe care forul european a respins-o ulterior, întrebarea este: ce mesaj transmitem prin această stare de incertidudine?
Răspunsul UEFA a fost următorul: „Nu putem să luăm în calcul o propunere de la Federația Română de Fotbal, atât timp cât situația dumneavoastră este neclarificată”. Transmitem un sentiment și-o stare de haos, de incertitudine, de neprofesionalism. Nu avem voie să propunem atât timp cât în Statut scrie altceva. Acolo scrie că sunt contracte până în 2015, ce facem? Mâine-poimâine ne trezim că jucăm fotbal cu două mingi. Vorbim de lucruri serioase, de lucruri care ne vor costa și ne vor costa ani! Nu o să putem să ne mai întoarcem vreodată! Acest drum duce spre pierzanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conflictul dumneavoastră a lăsat în urmă și câteva plângeri penale. Vă întreb următorul lucru: care credeți că va fi situația la FRF peste două-trei luni?
(pufnește) Cred și sper din tot sufletul că se vor organiza alegeri anticipate, pentru că nu putem sta cu un președinte nevalidat. Conform regulilor, președintele ales și nevalidat nu poate dispune acte sau dispoziții prin care să facă atingere patrimoniului sau relației dintre federație și angajați. Cel mult, poate să dispună la măsuri pentru conservarea patrimoniului. Actele emise de un președinte ales, dar nevalidat nu sunt opozabile terților și nu produc efecte juridice decât după validare. Conform Codului de Procedură Civilă, actele emise de un funcționar necompetent sunt nule! Noi nu putem să continuăm așa până la un răspuns clar al Tribunalului în legătură cu acea contestație depusă de AJF Giurgiu. Pierdem timpul! Orice act semnat al președintelui nu este valabil.

Până în acest moment, au fost angajați oameni în federație, lucrurile merg normal, fără probleme…
Acestea sunt grave probleme de management! Când vii să conduci o instituție, trebuie să cunoști anumite reguli. Președintele țării nu e validat până nu depune jurământul, de exemplu…

„Nu vreau să fiu asociat nici cu Mircea Sandu, nici cu Bella Kassai”

Sunteți de acord cu ideea că în FRF sunt, în momentul de față, două tabere: oamenii veniți odată cu Răzvan Burleanu și cei care aparțin fostei conduceri?
Este cel mai corect răspuns! Sunt două tabere: cei noi, care nu știu de unde să apuce lucrurile, și cei vechi, care sunt marginalizați. Tipul acesta de management este unul politic! În sport, nu poți să faci așa ceva. Guardiola a venit la Bayern, dar nu a schimbat toată echipa nemților. A adus ideile lui și a încercat să organizeze conform planurilor lui ceea ce a găsit la Bayern. Asta înseamnă management sportiv. Nu poți să vii și să schimbi pe toată lumea, că așa vrei tu. Nu există așa ceva.

S-a vehiculat ideea, în ultima perioadă, că dumneavoastră sunteți omul pe care Mircea Sandu l-a trimis să poarte acest război în numele său…
Vreau să fiu foarte bine înțeles: Nu vreau să fiu asociat cu Bella Kassai, nu vreau să fiu asociat cu Mircea Sandu! Nu vreau să fiu asociat cu foștii mei colegi… Eu sunt Daniel Prodan și duc această luptă în numele meu și pentru binele fotbalului românesc. Nimic altceva!

Ați mai discutat cu cei doi, Mircea Sandu și Adalbert Kassai, în ultima perioadă?
Cu Mircea Sandu am vorbit acum două-trei săptămâni… Deci, nu ținem legătura! Fiecare își vede de treburile lui. Eu nu-mi permit să-l întreb pe dânsul de situația lui, el mă mai întreabă cum sunt, lucruri amicale. Cu Bella Kassai nu am mai vorbit după alegeri. Repet, nu vreau să fiu asociat cu absolut nimeni!


S-a spus că sunt în spatele lui Leșeanu, de la Giurgiu. Nu sunt! S-a mai spus că sunt în spatele lui Prodan. Nu sunt! 
Mircea Sandu, președinte de onoare FRF


Ați anunțat că, în cazul în care vor fi alegeri anticipate, vă gândiți să candidați. Cât de serioasă este această intenție și pe ce sprijin vă bazați?

Să vă răspund la prima parte: Mi-am exprimat dorința de a candida și vreau să candidez la șefia federației. Scurt! Am ajuns în fața dumneavoastră datorită fotbalului, mi-a dat enorm acest sport și vreau să ofer și eu ceva înapoi. Din acest motiv aș candida la alegeri. Sper din tot sufletul să adun lângă mine tot ce înseamnă suflare fotbalistică, pe toți cei care vor binele fotbalului, de la mic la mare! Sunt ferm convins că am să reușesc.

De ce această idee a candidaturii nu a venit mai devreme și nu ați candidat chiar la alegerile de pe 5 martie?
Înțeleg unde bateți, dar să clarificăm situația. Dosarele se puteau depune cu 15 zile înainte. În ultima zi, făcând parte din echipa lui Gică Popescu, el ne-a spus că nu sunt probleme legate de situația lui din „Dosarul Transferurilor” și că va fi achitat. În momentul în care un coleg se uită în ochii tăi și îți spune că nu sunt probleme, ce faci? Nu ați avea încredere în ce vă spune? Fiind o echipă, jucând atâția ani împreună… El a fost căpitanul nostru de zeci de ori, căpitanul a 22 de milioane de români. Atunci nimeni nu și-a depus candidatura pentru că am avut încredere în ceea ce a spus el. A venit data de 4 martie, când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, iar pe 5 martie au fost alegerile când actualul președinte nevalidat nu a avut adversar. Popescu, arestat pe 4 martie, Avram și el cu probleme, Marcel Pușcaș renunță la voturi, Chivorchian numit secretar general… Asta vreau să înțeleagă lumea: oameni buni, a ajuns președinte unul care nu a avut contracandidat!

„Nu cumva membrii Comitetului Executiv sunt luați în Elveția pentru a le fi cumpărat votul?”

Ce șanse îi dădeați lui Răzvan Burleanu înainte de alegeri?
0,001%!

În perioada scursă de la alegeri au apărut mai multe documente care au scos la suprafață lucruri bizare petrecute la FRF în trecut. Din punctul dumneavoastră de vedere, era fosta conducere una care să funcționeze în regulă?
Vechea structură?

Da…
Oamenii au fost 24 de ani și au înțeles că trebuie să se retragă. Poate că nu au mai avut motivație, idei noi și atunci au zis „Domne, ne retragem și îi lăsăm pe cei tineri care să vină cu idei”. Îi înțeleg și sunt de înțeles. Au ajuns că sunt la o vârstă și s-au retras…

Chiar dacă refuză asocierea cu fostul președinte, Prodan își păstrează părerea bună despre Mircea Sandu: „A fost un lider și un manager foarte bun”.

Mircea Sandu, per total, a fost un președinte bun?
În primul rând, el a fost un foarte bun manager, un lider înnăscut. Dacă a fost sau nu bun, se văd rezultatele. Baza de la Mogoșoaia e făcută de Mircea Sandu, baza de la Buftea la fel, sediile federației tot de el sunt făcute… Istoria îl va judeca pe Mircea Sandu, dar astea sunt lucruri care rămân.

Echipa națională necalificată la un Mondial din 1998, tot Mircea Sandu…
Au fost și neîmpliniri. Nu poți să le ai pe toate! Dar, din punctul meu de vedere, Mircea Sandu a fost un foarte bun manager, un foarte bun lider. Că nu s-a calificat echipa, asta nu mai ține de el. Dar Mircea Sandu a pus la dispoziția tuturor echipelor naționale cele mai bune condiții. Că nu s-a putut…n-a băgat-o Mircea Sandu în poartă. Trebuia să o bage în ațe Didi Prodan sau cine mai știu eu cine.

Mai aveți două săptămâni până se va termina concediul. Ce veți face în prima zi, pe 6 iunie?
Va fi o zi interesantă. Eu am să mă duc la lucru, ca un angajat normal. Vreau să văd care va fi poziția lor.

Dacă vi se oferea acea sumă de 100.000 de euro, ați fi plecat?
Nu! Nu! Pentru că vreau binele fotbalului românesc. Daniel Prodan nu stă în 100.000 de euro.

Aveți lucruri pe care să vi le imputați în relația cu actuala conducere a FRF?
Nu sunt un om perfect, admit că fac greșeli, dar consider că aceste erori – dacă le-am făcut, nu au fost cu rea intenție.

O ultimă întrebare: există informația că în turneul pe care naționala îl va disputa în Elveția vor fi invitați toți membrii Comitetului Executiv. Care credeți că este scopul acestei invitații?
Actuala conducere, în frunte cu președintele nevalidat Burleanu și secretarul-general Chivorchian și acest consilier Bădescu, se plimbă prin Europa pe banii federației. Iar echipa lui Răducioiu a fost trimisă la Belgrad, 1.000 și ceva de kilometri, cu autocarul. Au spus că fac economii. Bun, perfect! Dar trimiteți juniorii cu autocarul și după o săptămână plecați în plimbări pe banii federației! UEFA trimite o invitație la finala Europa League și ei au plecat trei inși! De acolo s-au dus în Danemarca. Federația daneză invită una, maximum două persoane. De ce plecați trei, domnilor? Să cheltuiți banii? Banii aceștia nu se pot băga în copii și juniori? Unde sunt promisiunile din campanie?

Bun, dar legat de Comitetul Executiv?
E decizia președintelui nevalidat să ia tot Comitetul, dar întrebarea mea este: pentru ce? Să ne punem cumva bine pe lângă ei? În termeni juridici se numește, nu știu, mită electorală… începi să îl duci pe cineva în excursii să îi cumperi votul… Nu se face așa ceva! Lăsați oamenii să voteze așa cum vor.

Ați identificat și idei bune ale actualei conduceri?
Nu, pentru că nu comunică! Ei pleacă, ei vin, dar nu spun ce se întâmplă! OK, nu-mi spun mie, dar nici celorlalți colegi!

Există vreo posibilitate ca relația dumneavoastră cu Răzvan Burleanu să ajungă la o normalitate?
Nu văd posibilă o colaborare pentru că nu avem aceleași idei. Nu văd un punct comun unde să ne întâlnim.   

Publicat: 27 05. 2014, 22:00
Actualizat: 04 06. 2014, 18:57