VIDEO | Gestul lui Răzvan Burleanu față de Mircea Pascu, primul președinte al FRF după Revoluția din 1989: „Am ținut foarte mult să facem acest lucru”. Istoricul alegerilor din august 1990

This browser does not support the video element.

În opinia lui Mircea Sandu, până la începutul mandatului său de președinte, Federația Română de Fotbal a avut 12 conducători. Viziunea actualului președinte de onoare asupra istoriei forului pe care l-a condus timp de 24 de ani era expusă la primul nivel al sediului FRF, pe un perete alb pe care au fost puse fotografiile tuturor președinților pe care i-a avut Federația din 1930 până în 2014. Realitatea coafată de „Nașul” arăta până acum în felul următor: Mircea Angelescu (1986 – 1989), Andrei Rădulescu (1989 – 1990) și Mircea Sandu (1990 – 2014). Din istoria Federației lipsea, așadar, perioada ianuarie – august a anului 1990 în care instituția condusă acum de Burleanu a avut primul președinte ales democratic, pe Mircea Pascu.

Eroarea a fost îndreptată astăzi, la sediul Federației. Răzvan Burleanu l-a invitat pe Mircea Pascu (80 de ani) pentru a-i pune fotografia în locul pe care îl aștepta de 24 de ani: „Am ținut foarte mult să facem acest gest reparatoriu de repunere în drepturi a domnului Mircea Pascu, cel care nu a fost doar președintele Federației, ci și un om de fotbal”. 

Sprijinit în bastonul atât de necesar la cei 80 de ani împliniți pe 6 noiembrie 2013, Mircea Pascu a impresionat prin limpezimea discursului: „Îi mulțumesc foarte mult domnului Răzvan Burleanu pentru acest gest. Eu am fost primul președinte ales democratic, imediat după Revoluție, și în toate situațiile am apărat interesele țării și ale fotbalului românesc. M-am așteptat ca într-o zi poza mea să fie în locul în care trebuia să fie, e un lucru normal”. 

CUM A DISPĂ‚RUT O FOTOGRAFIE ȘI CUM A APĂ‚RUT UN PREȘEDINTE

Pe 9 august 1990, în cadrul unei Adunări Generale, Mircea Sandu câștiga alegerile pentru președinția FRF în fața lui Mircea Pascu, cel care, potrivit presei din acea perioadă, era conducător interimar al Federației. În anii trecuți de atunci, Pascu a explicat de mai multe ori întâmplările bizare din acea zi și modul în care „Nașul” a ajuns conducător absolut peste FRF. Ultima oară, în iulie 2013, Pascu a vorbit la Radio GSP: „Eu apăram interesele fotbalului românesc. Spre exemplu, aș fi vrut ca banii de la Mondialul din 1990 să fie împărțiți astfel: 40 la sută la FRF, 40 la sută la cluburi și 20 la sută pentru bazele de copii și juniori. Ei au făcut ca acei bani să dispară complet”. „Ei”, conform spuselor lui Mircea Pascu, sunt cei care ulterior au și ajuns în fruntea fotbalului de la noi. Cel care a condus federația în perioada februarie – august 1990 a detaliat: „Au provocat o Adunare Generală cu doar 100 din 300 de alegători, câți ar fi trebuit. Au venit 90, dintre care 50 au votat cu mine și 46 cu Angelescu. Atunci, unii în frunte cu Dinu, Ianul, Pădureanu și Mac Popescu au făcut o trupă și au spus că formează o Ligă și că voturile lor nu pot fi egale cu ale altora. Fără să se mai voteze s-a considerat că Angelescu a câștigat. Acesta însă nu avea cum să fie votat pentru că trebuia să nu aibă salariu și era deja la Minister. S-a inventat un președinte executiv: Mircea Sandu”. 

Presa din acea perioadă nu a cuprins însă dedesubturile alegerilor și s-a rezumat la a felicita noua conducere formată din Mircea Sandu, președinte, și Valentin Alexandru și Mugur Florescu, vicepreședinții federali. Pentru ziariștii vremii, aceștia formau „cea mai competentă echipă, compusă din oameni cu destulă experiență și tragere de inimă, capabilă a limpezi ceea ce este de limpezit în fotbal”. 

CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂ‚RI

Publicat: 28 04. 2014, 19:38
Actualizat: 28 04. 2014, 19:39