Dacă Victor Pițurcă ar fi intrat marți, în jurul prânzului, în sala „Ioan Chirilă” din sediul Federației Române de Fotbal, ar fi fost nevoit să își retragă declarația de la începutul conferinței de duminică de la Mogoșoaia, când uimit de numărul mic de jurnaliști a zâmbit ironic, înțepând: „Naționala nu mai prezintă niciun interes, văd eu”. La momentul respectiv ar fi fost greu să îi spui că numărul reprezentanților mass-media este direct proporțional cu performanța și că o eventuală reunire pentru Campionatul Mondial din Brazilia ar fi produs o aglomerație cum numai înainte de meciul contra Ungariei a fost la Mogoșoaia. Revenind la conferința de marți a președintelui Federației Române de Fotbal, sala „Ioan Chirilă” a părut neîncăpătoare în jurul orei prânzului, semn că mass-media este încă interesată de națională și de lucrurile care se petrec la „Casa Fotbalului”. Subiectul conferinței lui Răzvan Burleanu, noul locatar de la Casa Fotbalului, nu era greu de ghicit. Atacurile din ultimele zile ale lui Mircea Sandu, președinte de onoare al Federației Române de Fotbal, au amplificat un conflict vechi dintre acesta și succesorul său la șefia FRF. S-au aruncat cuvinte grele fie prin intermediul ziarelor, fie la televizor, prin intervenții telefonice multiple ale lui Mircea Sandu. De cealaltă parte, Răzvan Burleanu a ezitat să răspundă. Singurele reacții au venit din ProSport, site care a publicat un interviu amplu cu acesta, în care actualul președinte al Federației Române de Fotbal își exprima nemulțumirea legată de Mircea Sandu și de lucrurile pe care le-ar fi întreprins de-a lungul mandatului de 24 de ani. Era așadar ușor de bănuit faptul că vor urma să fie aruncate săgeți dinspre Burleanu spre Mircea Sandu. În rumoarea jurnaliștilor prezenți în sală, președintele FRF a apărut zâmbind. S-a plâns de aerul închis din încăpere și s-a interesat de utilitatea microfoanelor suspendate. Și-a turnat un pahar cu apă și a așteptat începutul conferinței. Primul atac nu s-a lăsat mult așteptat.
„Trebuie să faci o deratizare sănătoasă, să nu găsești niciun șoarece pe care să-l calci pe coadă”
În timp ce prezenta câteva dintre detaliile financiare ale organizării finalei Cupei României, Burleanu a acuzat vechea conducere, scoțând în evidență banii pe care a reușit să îi câștige prin serviciul de catering, cel de care beneficiază suporterii de la VIP: „Un alt subiect de care am rămas surprins și binînțeles ne-am dorit și am și reușit să-l eficientizăm, face referire la serviciile de catering. Serviciul de catering, de exemplu, la meciul România – Ungaria, a înregistrat un cost de aproximativ 250.000 de euro. De data aceasta, Federația Română de Fotbal a plătit doar 70.000 de euro, mai puțin de o treime, înregistrând în același timp un nivel superior de conținut și sofisticare”.
Doar câteva picături de apă apucaseră să cadă pe umărul ofițerului de presă aflat în stânga lui Burleanu. Asta pentru că în sala „Ioan Chirilă”, dacă vrei să beneficiezi de aer condiționat, trebuie să suporți consecințele și să eviți anumite locuri, pentru a nu fi picurat. Iintervenția jurnaliștilor l-a salvat pe Cătălin Gheorghiu din situația de a ieși din sală, o oră mai târziu, plouat la propriu. Și a fost nevoie doar de câteva minute pentru ca Burleanu să îl atace din nou pe Mircea Sandu: „În conturile federației a intrat zilele trecute suma de 270.000 de euro, bani care se vor duce în perioada următoare în dezvoltare. Aceasta este diferența dintre un mod profesionist de organizare a Federației Române de Fotbal și o gășculiță cu instinct de bișnițăreala pe care l-am avut până acum. De aceea vreau să îi transmit pe această cale domnului Mihalache, care se află în concediu, că nu are de ce să își facă griji că nu a fost implicat în organizarea finalei de Cupă, fiindcă nu o să dăm prime, așa cum ați aflat până acum, nimănui care a fost implicat în această finală, fiindcă până la urmă acestea sunt elementele care fac parte din fișa postului fiecăruia dintre noi”. Burleanu făcea referire la primele pe care Mircea Sandu le-a oferit drept recompensă anumitor membrii componenți ai federației, imediat după eșecul de pe Național Arena al naționalei în fața Greciei, în barajul pentru Mondiale.
S-a zâmbit în sală, dar moderat. Răzvan Burleanu s-a amuzat pe seama propriei glume și a reușit să îi relaxeze pe cei prezenți în sală, pentru ca mai apoi să îi lase cu gura căscată: „Mai mult decât atât, nu pot să nu remarc declarația unui care spunea că nu vrea să fie călcat pe coadă, nu? Cred că nu greșesc. Să știți că există câteva principii fundamentale, pe care trebuie să le respecți atunci când te muți într-o casă. În primul rând, trebuie să faci o deratizare sănătoasă, astfel încât să fii sigur că nu mai găsești niciun șoarece pe care să-l calci pe coadă și care are, bineînțeles, scopul de a-ți roade temeliile clădirii. În același timp trebuie să te asiguri de fluxul de utilități și în acelați timp să îți consolidezi pereții clădirii și, de data aceasta, a organizației pe care o conduc„. A fost stupoare în sală. Erau așteptate atacuri, dar imaginația jurnaliștilor nu preconizase o astfel de dezvoltare a conferinței.
Între timp, ofițerul de presă era picurat în continuare, dar rezista cu stoicism. Încerca în zadar să se mute mai aproape de președintele FRF, care părea greu de oprit.
Două luni de zile nu am replicat, după ce am fost atacat încontinuu. Ce ești, mă, până la urmă? Anchetator sau administrator de federație? Mircea Sandu, într-o intervenție telefonică la DigiSport
Răzvan Burleanu l-a atacat în câteva rânduri pe Mircea Sandu, spunând despre acesta că se folosește de 50.000 de euro în fiecare lună, sumă suportată de Federația Română de Fotbal
„Mircea Sandu e ahtiat după bani și după funcții”
Atacurile lui Burleanu au continuat să apară mai des decât picătura de pe urmărul lui Cătălin Gheorghiu. Președintele Federației Române de Fotbal părea să fi găsit explicația pentru replicile tăioase din ultimul timp ale lui Mircea Sandu: „Ce așteptări poți să mai ai din partea unor asemenea persoane când vezi din ziarele de azi, vezi în emisiunile TV cât de ahtiați sunt după bani și după funcții? Eu cred că inclusiv poziția actuală de care se bucură la nivel european nu face deloc bine României, mai ales că am și auzit, iarăși, în aceste două zile, ca și cum biroul de peste drum ar fi luat foc. Parcă domnul Mircea Sandu a intrat așa, într-o vrie. Aceste lucruri au ieșit la suprafață și vă asigur că vor ieși în perioada următoare în urma auditului financiar pe care l-am comandat. Oare să îi fie teamă domnului Mircea Sandu de rezultatele acestui audit financiar?”.
Evident, conflictul izbucnise din cauza banilor, conceptul în jurul căruia majoritatea dintre războaie mocnesc, pentru ca mai târziu să izbucnească. La televizor, prin presă, în cadrul conferințelor sau interviurilor separate. Jurnaliștii au făcut ochii mari atunci când au aflat că Mircea Sandu se folosește de aproape 50.000 de euro lunar, sumă pe care mulți dintre noi nu reușim să o obținem ani buni: „Nu vorbim doar despre 5.000 de euro lunar, atât cât are salariul domnul Sandu, ci vorbim de o sumă care ne duce la aproximativ 40.000 – 50.000 de euro lunar. Cam aceasta înseamnă cheltuiala cu un onorabil președinte pentru bugetul Federației Române de Fotbal, ceea ce ne duce la peste jumătate de milion de euro pe an. Se pare că nu a renunțat domnul Mircea Sandu la mașină, nu vrea să meargă pe jos. Un birou pe care, probabil, dacă l-am închiria sau l-am pune la dispoziția Școlii Federale de Antrenori și antrenorilor români, ne-ar duce la un beneficiu de 1.000 – 1.500 de euro și poate chiar mai mult. Călătorii, fiindcă altfel îi cade coada domnului Mircea Sandu, doar la business și o diurnă de 500 de euro pe zi”.
Nu s-a cheltuit niciun ban. Nu am secretară, nu am consilier, nu diurnă, nu deplasare. De unde 40.000 de euro pe lună? Haideți să terminăm cu minciunile, domnule! Mircea Sandu, într-o intervenție telefonică la DigiSport
„România nu se bucură de o imagine bună la UEFA din cauza lui Mircea Sandu”
Nu trecuseră nici două minute de când aerul condiționat fusese oprit, spre bucuria ofițerului de presă. Atacurile continuau însă: „Eu vă spun acum de banii pentru care eu în fiecare zi trebuie să îi semnez. Dacă domnul Mircea Sandu îmi spune că vrea să plece în Bahamas, că are loc acolo vreo conferință, eu trebuie pur și simplu să îi semnez o călătorie la business, o diurnă de 500 de euro pe zi și așa mai departe. Ei bine, bugetul FRF nu își permite un asemenea lucru. Aceasta este solidaritatea în interes personal a domnului Mircea Sandu”.
S-a trecut apoi rapid la clauzele pe care Mircea Sandu le are stipulate în contractul de președinte de onoare. Cele la care presa nu a avut acces și din cauza cărora fostul președinte al Federației Române de Fotbal amenință că va da în judecată. Gazeta Sporturilor a dezvăluit marți dimineață faptul că, în cazul în care FRF nu îl va sprijini pe Mircea Sandu în Comitetul Executiv al UEFA în 2015, va fi nevoită să îl despăgubească pe acesta cu suma de 500.000 de euro: „Să înțelegeți comportamentul domnului Mircea Sandu și cât de mult își dorește să continue în Comitetul Executiv al UEFA, în ciuda faptului că va asigur că România nu se bucură de o imagine prea bună! Dintr-o ahtiere profundă pentru această funcție din Comitetul Executiv, care îi aduce undeva, la 100.000 de euro lunar… anual, îmi cer scuze… Cred că domnul Mircea Sandu era extrem de fericit să afle că i s-a mărit suma din Comitetul Executiv UEFA, dar se pare că nu are și aprobarea domnului Platini pentru această sumă. Repet, pentru această sumă și ahtiat fiind după funcții și bani, a început să trimită faxuri, mailuri prin Europa, președinților de federații, care mă sună și mă întreabă: . Tocmai pentru ca, la un moment dat, să scoată aceste hârtii anetdatate, că era o practică și a fost o practică, și să vină să spună: . Repet: o persoană ahtiată după bani, care face apel în momentul de față la o solidaritate”.
De data aceasta, nu s-a mai zâmbit în sală. Nici măcar de complezență. O oră mai târziu, președintele FRF ieșea din sala „Ioan Chirilă”. Lucrurile se complică parcă din ce în ce mai mult la „Casa Fotbalului” și este de presupus că urmează să iasă Mircea Sandu la atac. Situația este incertă, conflictul în floare, iar noi dezvăluiri urmează a fi făcute. De Burleanu sau de Sandu. Trebuie doar puțină răbdare și un aer condiționat care să funcționeze în condiții normale.
Nu nu o să mai candidez pentru un post în Comitetul Executiv al UEFA, unde am șanse să devin vicepreședinte, dar și el să își dea demisia. Să vedem atunci cine este ahtiat. Mircea Sandu, intr-o intervenție telefonică la DigiSport
Burleanu (foto stânga) vrea să aducă în discuție, în cadrul unei Adunări Generale, contractul lui Mircea Sandu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER