Ziua în care naționala României a mers cu locomotiva cu aburi pentru a da piept cu Lituania. Ghearele sovietice, „Moartea Verde”, Charles Bronson și Bob Dylan. Lituania – România, azi, de la 21:45

Ziua în care naționala României a mers cu locomotiva cu aburi pentru a da piept cu Lituania. Ghearele sovietice,
  • Publicat:
  • Actualizat:

LITUANIA – ROMÂNIA, azi, 21:45, Vilnius. (Pro TV și liveblog pe www.prosport.ro)

Reprezentativa Lituaniei nu a fost vreodată o forță a fotbalului. Nu s-a calificat niciodată la vreun turneu final de anvergură, nici măcar nu a fost pe-aproape. Înainte de a ajunge sub mizerabilele gheare sovietice a participat doar la preliminariile pentru CM 1938, când în meciuri eliminatorii a suferit o dublă înfrângere în fața vecinilor din Letonia, 2-4 și 1-5. După redobândirea independenței nu s-a aflat vreodată nici măcar aproape de vreo calificare: CM 1994 (locul 5 din 7), CE 1996 (locul 3 din 6), CM 1998 (locul 3 din 6), CM 2000 (locul 4 din 6), CM 2002 (locul 5 din 5), CM 2004 (locul 4 din 5), CE 2006 (locul 5 din 6), CE 2008 (locul 5 din 7), CM 2010 (locul 4 din 6), CE 2012 (locul 4 din 5), CM 2014 (locul 4 din 6), CE2016 (locul 5 din 6), CM 2018 (locul 5 din 6). Ea se poate lăuda doar cu câteva rezultate izolate mai de anvergură.

ÎN UMBRA BASCHETULUI
De fapt fotbalul ca și celelalte sporturi din această țară baltică se află în umbra baschetului, care are o mare tradiție, fiind unul dintre cele mai bine cotate din lume. Poreclele pe care le are echipa națională spun totul: „Celălalt Dream Team”, „A doua religie”, „Giganții baltici” sau „Moartea verde”. Cine nu a auzit de Arvydas Sabonis, ca să dau doar un nume, cel mai cu rezonanță, din pleaiada de mari baschetbaliști lituanieni? 3 bronzuri olimpice (1992, 1996, 2000), un brozn mondial (2010), 3 titluri (1937, 1939, 2000), 3 arginturi (1995, 2013, 2015), 1 bronz (2007) toate în Europa, acestea sunt trofeele care umplu vitrina echipei naționale de baschet. Ca să nu mai pomenesc și victoriile internaționale ale echipe Žalgiris Kaunas.

DOAR ACCIDENTUL DIN 2008
În general, noi nu am avut probleme cu reprezentativa Lituaniei. Prima confruntare a început în perioada interbelică, mai exact în 1931, când reprezentativa noastră a făcut un obositor turneu nordic, care a mai cuprins Polonia, deplasându-se pe acele distanțe cu greoaia locomotivă cu aburi de-a lungul câtorva săptămâni. Ba mai mult, federația din Lituania i-a plătit lui Octav Luchide, conducătorul delegației României, doar 200 de dolari din cei 600 conveniți pentru disputarea meciului, invocând numărul mic de spectatori veniți la stadion, din cauza unei furtuni din noaptea precedentă. Litigiul apărut între cele două federații a fost rezolvat în cele din urmă doar prin mijlocirea FIFA, sesizată de federația noastră. Acest lucru însă nu a adus dihonia între noui și lituanieni, dovadă că până la ocupația sovietică am mai făcut o deplasare la Kaunas, la șase ani distanță de prima. După independență ne-am mai întâlnit de nouă ori, din care de 6 ori în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial. Dacă n-ar fi fost accidentul din 2008, când am pierdut în mod neașteptat în Gruia cu 0-3, am fi avut procentaj de victorii 100% cu balticii, cu care am avut parte de meciuri facile, indiferent care a fost câmpul disputei.

PUȚINĂ‚ GEOGRAFIE ȘI ISTORIE
Lituania sau Lietuva în propriul limbaj este o țară aflată în nordul Europei, fiind una dintre cele trei țări baltice. Se situează pe malul sudic al Mării Baltice, având frontieră pe uscat cu Letonia la nord, cu Belarus la sud-est, cu Polonia la sud și cu exclava rusă Kaliningrad la sud-vest. Are o suprafață de 65.200 km² și o populație de 3 milioane de locuitori. Dintre aceștia 84% sunt lituanieni, iar ca principale minorități sunt polonezii 6,6%, rușii 5,8%, belarușii 1,2% și ucrainenii 0,5%. Religia majoritară este cea catolică, îmbrățișată de 77,2 % din populație. Apoi 4,1% sunt ortodocși, 0,8% protestanți, iar aproape 6% se declară fără religie. Capitala este Vilnius dar un oraș aproape la fel de important este cel al doilea ca mărime, Kaunas.

Multee secole, malurile sud-estice ale Mării Baltice au fost locuite de diferite triburi baltice. Începând cu 1230, Mindaugas a unificat teritoriul actual al Lituaniei, devenit rege, apărând la 6 iulie 1253 primul stat lituanian unit, Regatul Lituaniei. În secolul al XIV-lea, Marele Ducat al Lituaniei era cea mai mare țară din Europa, cuprinzând actualele state Lituania, Belarus, Ucraina, precum și părți din Polonia și Rusia. În 1569, la Lublin, Lituania și Polonia au format o uniune voluntară, Uniunea Polono-Lituaniană, care a durat timp de peste două secole, până când puterile vecine au dezmembrat-o sistematic între 1772-1795, nelipsitul Imperiu Rus anexând mare parte din teritoriul Lituaniei. Spre sfârșitul Primului Război Mondial, la 16 februarie 1918, a fost semnat Actul de Independență a Lituaniei, care s-a declarat stat suveran. Începând însă cu 1940, Lituania a fost ocupată mai întâi de URSS și apoi de Germania Nazistă. Spre sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în 1944, după retragerea germanilor, URSS a reocupat Lituania, transformând-o în republică sovietică pentru 46 de ani. La 11 martie 1990, cu un an înaintea desființării formale a URSS, Lituania a devenit prima republică sovietică care s-a declarat independentă, restaurându-se statului independent Lituania. Este membră a Uniunii Europene, a Consiliului Europei, membru deplin al Spațiului Schengen și al NATO. De asemenea, e membră a Băncii Nordice de Investiții și a cooperării Nordic-Baltice cu alte țări nord-europene. Indicele Dezvoltării Umane calculat de ONU o listează ca țară cu „dezvoltare umană foarte ridicată”, numărându-se printre economiile UE cu cea mai rapidă creștere, ajungând pe locul 24 în lume la Indicele Ușurinței Afacerilor. La 1 ianuarie 2015, Lituania a a devenit al 19-lea membru al zonei Euro.

LIMBA ȘI NUMELE LITUANIENE
Chiar dacă în 2004 o analiză a ADN-ului mitocondrial a indicat că lituanieinii sunt apropiați genetic de populațiile slave și cele fino-ugrice, ei nu au putut fi incluși la niciuna dintre aceste subramuri etnice a indo-europenilor, rămânînd tot la categoria nedefinită denumită „alți indo-europeni” din care mai fac parte grecii, irlandezii, galii, bretonii, albanezii, letonii, armenii, caucazienii, bascii. Limba lituaniană și cea letonă au rămas utimele două limbii indo-europene ale ramurii baltice care se mai vorbesc. Lituaniana folosește alfabetul latin, care are 32 litere din care 9 diacritice. Acestea sunt Ă„ (care fonetic este un A lung), ĂŒ (CE), Ă˜ (E nazal), Ă– (IE), Ă® (I nazal), Å  (Ș), Ų (U nazal), Ū (U lung) și Ž (J). În afară de C care ce citește Ț și J care se citește I, iar Y este un I lung, restul literelor sunt complet fonetice.
Numele lituaniene prin rezonanța lor dar și prin lungime și adesea prin dificultatea pronunției lor au atras întotdeauna atenția. Faptul că au terminații cu vocală+litera S duc de multe ori cu gândul la numele grecești cu care însă nu au vreo legătură. Au însă legătură cu cele poloneze, germane, rusești, adică națiunile cu care Lituania s-a intersectat de-a lungul istoriei, și chiar cu cele latine. Interesant că la fel ca la numele de familie slave (ceva similar existând și în Islanda), cele masculine au terminații diferite de cele feminine. Iar cele feminine sunt și ele diferențiate în funcție de starea civilă. Ca să dau un exemplu chiar cu numele selecționerului Jankauskas. La o femeie măritată acest nume este JankauskienĂ—, iar la una nemăritată JankauskaitĂ—. La KlimaviÍius, respectivele omonime sunt KlimaviÍienĂ— și KlimaviÍiÅ«tĂ—, iar la Kuklys, KuklienĂ— și KuklytĂ—.

CELEBRITĂ‚ȚI CU ORIGINI LITUANIENE
Iată câteva celebrități care au origini lituaniene
#Lawrence Harvey (actor, pe numele său Laruschka Mischa Skikne, născut chiar în Lituania, evreu lituanian)
#Charles Bronson (actor, pe numele său Charles Dennis Buchinsky, numele tatălui său fiind BuÍinskis care era lituanian tătar, iar mama lituaniancă americancă)
#Jason Sudeikis (actor, lituanian din partea tatălui)
John C. Reilly (actor, mama sa avea origini lituaniene)
#Vitas Gerulaitis (tenisman profesionist, pe numele său întreg Vytautas Kevin Gerulaitis, lituanian 100% născut în SUA)
#Tony Zemaitis (celebru producător de chitare, lituanian 100% născut în Anglia)
#Brandon Flowers (muzician, vocalit, compozitor și clăparul formației de rock alternativ The Killers). După bunica maternă chiar și marele Bob Dylan are origini evreo-lituaniene


 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
O nouă DESPĂRȚIRE în showbizul Românesc! Și-au spus adio după ce și-au cunoscut părinții. Aveau doar câteva luni de relație
O nouă DESPĂRȚIRE în showbizul Românesc! Și-au spus adio după ce și-au cunoscut părinții. Aveau doar câteva luni de relație
Giovanni Becali a aflat cât a plătit Dan Șucu pentru a deveni patron la Genoa și a dat verdictul
Giovanni Becali a aflat cât a plătit Dan Șucu pentru a deveni patron la Genoa și a dat verdictul
Reacția lui Jador după ce s-a aflat că Oana Ciocan va avea un băiețel! Ce a declarat celebrul manelist? | EXCLUSIV
Reacția lui Jador după ce s-a aflat că Oana Ciocan va avea un băiețel! Ce a declarat celebrul manelist? |…
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
"West Ham". Becali, ofertă să cumpere un club de mare tradiţie din Anglia. Suma uriaşă pusă pe masă în urmă…
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia de afaceri
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia…
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de 100%
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de…
Dispariția care A ȘOCAT lumea întreagă! După 11 zile s-a aflat tot
Dispariția care A ȘOCAT lumea întreagă! După 11 zile s-a aflat tot
Ea este cea mai sexy fotbalistă din lume. Şi-a dat fanii peste cap cu imaginile făcute în Maldive, în costum de baie
Ea este cea mai sexy fotbalistă din lume. Şi-a dat fanii peste cap cu imaginile făcute în Maldive, în costum…
Gabriela Prisăcariu, pe perfuzii la spital! Ce a pățit soția lui Dani Oțil
Gabriela Prisăcariu, pe perfuzii la spital! Ce a pățit soția lui Dani Oțil
Călin Georgescu nu se mai poate ascunde. Gigi Becali tocmai a detonat România: De ce nu e arestat?
Călin Georgescu nu se mai poate ascunde. Gigi Becali tocmai a detonat România: De ce nu e arestat?
Anunțul momentului despre FCSB
Anunțul momentului despre FCSB
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
Dacia Sandman, modelul așteaptat de tot românul. Bate Bigster și Duster de departe - FOTO
Dacia Sandman, modelul așteaptat de tot românul. Bate Bigster și Duster de departe - FOTO
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
×