Valerii Moraru, patronul clubului Rapid, le-a spus suporterilor cu care s-a întâlnit duminică seară că s-au semnat deja contracte cu 14 jucători, iar echipa va juca în Liga 1 așa cum era programat, dar lichidatorul judiciar – singurul abilitat să semneze documentele – nu știe nimic!
Rapid seamănă, în acest moment, cu nici două zile înaintea termenului de la Curtea de Apel în care se va ști dacă se suspendă sau nu falimentul, cu un tren al nebunilor. În timp ce garnitura gonește nebunește spre prăpastie, pasagerii negociază pe locomotivă cu fochistul, care cere bani ca să sară din mers.
„Noi plătim datoriile patronului pentru că vrem să jucăm în Liga 1″
Suporterii clubului, între care și acționarii minoritari care păstrează câte 1% din Rapid, au reușit totuși, duminică seară, să se vadă cu patronul Valerii Moraru, căruia i-au cerut să cedeze acțiunile și să renunțe la creanțe. „Ne-a cerut două milioane de euro pe creanțe. Nu are de gând să renunțe. A fost o Adunare Generală a Acționarilor acum câteva săptămâni în care s-a votat convertirea acelor creanțe în acțiuni, dar nu e valabilă. Oricum, în procesul verbal nu scria clar la cât au fost evaluate, cum se face convertirea, ce înseamnă acțiunile alea… Adică lipseau niște detalii. Aia a fost egală cu zero. Noi ne-am dat seama de atunci, dar l-am lăsat în pace”, a declarat pentru ProSport acționarul Cătălin Tudor, care deține 1% din club. Acesta spune că „nu s-a ajuns la nicio concluzie. Dar inițiativa noastră merge în continuare. OP-uri către ANAF și dosar depus miercuri la Curtea de Apel. Noi plătim datoriile patronului pentru că vrem să jucăm în Liga 1. Faliment egal desființare, conform principiilor noastre de rapidiști. Dacă o luăm de la capăt din Liga a 5-a, va fi greu. Vor dispărea mulți suporteri, interesul va fi mult mai mic… Ar fi greu. Ne revenim în 10 ani”.
Refuzul lui Moraru torpilează planul la care lucrau suporterii, care sperau să se prezinte în fața instanței, miercuri, cu trei elemente: 1) un dosar cu Ordine de Plată (OP) care să ateste că fanii Rapidului au început să plătească datoria la ANAF, 2) un document care să ateste că Valerii Moraru renunță la datoriile pe care le are Rapid față de Azuga Waters, 3) actul prin care Valerii Moraru cedează acțiunile către suporteri, așa cum le-a și luat în 2014.
Brihac n-a semnat nimic, Rapid n-are în acest moment nici măcar contract pentru stadion
În mod absolut surprinzător, Valerii Moraru le-a spus suporterilor că Rapid a semnat deja contracte cu 14 jucători, că în zilele următoare se va completa lotul și cu restul fotbaliștilor și că echipa va juca în Liga 1 indiferent de sentința Curții de Apel de miercuri. Contactat de ProSport, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a infirmat însă informația, precizând că nu știe nimic și n-a semnat niciun contract! Brihac este singura persoană abilitată să semneze acte în numele Rapidului. Lichidatorul i-a spus deja lui Moraru, în mai multe rânduri, că nu va semna niciun contract atât timp cât în cont nu există banii necesari onorării angajamentelor financiare ale clubului. Cum în contul unic sunt zero lei, nici contractele nu sunt semnate.
În ciuda promisiunilor lui Moraru, Rapid nu are acum bază de pregătire (Pro Rapid a fost decuplată de la utilități din cauza datoriilor), teren unde să joace (la CS Rapid nu s-a făcut încă nicio cerere oficială de închiriere a stadionului pentru primul joc de acasă, programat pe 25 iulie), jucători și antrenori și, în plus, nici angajați. Singura persoană din personalul administrativ care nu a primit preaviz este directoarea economică Maria Dincă.
„Cert este ca VM nu va reusi achitarea datoriilor catre ANAF in termen util”
Iată comunicatul publicat de suporteri pe pagina de Facebook T2 Rapid, după întâlnirea avută cu Moraru duminică:
„Seara trecuta, in jurul orei 20:00, am reusit sa organizam o intalnire cu dl Valerii Moraru. Am incercat sa informam cat mai multi suporteri pentru a participa, dar, in conditiile in care VM a acceptat intalnirea in jurul orei 19:00, comunicarea cu data si locul intalnirii a fost din scurt. Cu toate acestea au fost prezenti reprezentanti ai majoritatii grupurilor prezente pe stadion, precum si «neutri». Principala tema de discutie a fost viitorul Rapidului si termenul de judecata de miercuri 20 iulie 2016. Cert este ca VM nu va reusi achitarea datoriilor catre ANAF in termen util. Totusi, VM a afirmat ca, si in cazul in care Rapidul va pierde judecarea cererii de suspendare a falimentului, Rapid va evolua in Liga 1 cel putin pana la judecarea recursului din septembrie – in sprijinul acestei afirmatii a anuntat ca exista contracte semnate cu 14 jucatori, urmatorul pas fiind inregistrarea acestora la LPF; de asemenea dl Dan Alexa ar urma sa intre in cantonament cu echipa incepand de astazi, luni 18 iulie 2016. Cativa suporteri i-au ceut lui VM cedarea actiunilor catre acestia in conditiile in care actualul actionar (VM) nu poate sustine financiar clubul. Acesta a acceptat (cel putin verbal) sa cedeze actiunile exact cum le-a luat, dar a mentionat ca nu poate renunta la creantele pe care le are prin AZUGA Waters, cum isi doresc suporterii – a argumentat ca nu ar avea posibilitate legala de a transfera creantele, decat cu riscul acuzarii de evaziune fiscala. Referitor la preluarea actiunilor, in ipoteza unui transfer catre suporteri, actionarii existenti isi asuma preluarea acestora pentru a fi cedate ulterior unui posibil investitor.
Suporterii si VM nu au ajuns la un consens legat de suma datoriilor catre ANAF. In timp ce suporterii sustineau ca au date exacte si ca datoria ar fi de aprox 4,5 mil euro, VM sustinea ce datoria este de aprox 2,5 mil euro. Am prezentat lui VM proiectul in desfasurare prin care suporterii sunt rugati sa vireze bani direct catre ANAF pentru stingerea datoriilor, acesta sustinand ca nu il va promova, nevrand sa faca un lucru populist, si ca el considera ca fiind «mai de impact» pt instanta ca acest proiect sa ramana doar al suporterilor”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER