Nicolae Stanciu, manager general la Academia: Rapidul e patronat de domnul Dragnea. Promisiunile președintelui PSD pentru clubul înființat astă-vară
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și managerul general al Academiei Rapid, fostul fotbalist rapidist Nicolae Stanciu, au recunoscut în direct, la Realitatea TV, în emisiunea „Talk News”, moderată de Denise Rifai, că în spatele acestui proiect stă voința lui Liviu Dragnea.
Se confirmă astfel oficial dezvăluirile ProSport legate de implicarea PSD și a președintelui acestui partid în apariția Academiei Rapid.
„E adevărat, domnul Liviu Dragnea mi-a promis că baza ProRapid va ajunge la noi în acest retur”
Discuția din studioul Realitatea TV, purtată pe 8 martie, a început cu primarul Dan Tudorache afirmând că proiectul Academia Rapid nu e unul politic și că ar fi vorba de o chestiune strict sportivă.
La numai câteva secunde distanță, însă, noul manager general al Academiei, fostul fotbalist Nicolae Stanciu, a menționat: „Eu mă așteptam ca, în afară de Steaua și de Arcul de Triumf, și Rapidul să fie prins în proiectul ăsta (n.r. – reconstruirea stadioanelor). Rapidul fiind, așa cum ați spus și dumneavoastră (n.r. – către moderatoarea Denise Rifai), patronat de domnul Dragnea…”.
Moderatoarea Denise Rifai a început să mustăcească, la auzul acestor afirmații, și a intervenit prompt: „Patronat spiritual! Și, fizic, prin domnul Tudorache!”.
În ultimele secunde ale emisiunii, însuși primarul Dan Tudorache a recunoscut, la rându-i, că Liviu Dragnea supraveghează traiectoria Academiei Rapid și e preocupat să îi dea o bază sportivă – tot de la stat: „Ce vreau să mai spun... Știți cum vreau eu să vă sprijine politicul (n.r. – li se adresa lui Daniel Pancu și Daniel Niculae, prezenți și ei în studiou)? Ca baza Pro Rapid să ajungă cât mai repede la Primăria Sectorului 1! E adevărat, președintele Dragnea, că tot ați vorbit de el, mi-a promis că va ajunge (n.r. – baza) în acest retur de campionat. Eu iau partea bună și…”.
Ultimul conducător al României care a patronat din umbră o echipă de fotbal a fost dictatorul Nicolae Ceaușescu, iar clubul favorizat – Steaua București.
Firele care îl leagă pe Liviu Dragnea de Academia Rapid
Denise Rifai a obținut de la Dan Tudorache și Nicolae Stanciu confirmarea oficială a implicării lui Liviu Dragnea la Academia Rapid
Publicația noastră a primit semnale încă din iarna anului trecut că PSD caută o modalitate de a prelua sub tutelă brandul Rapid, după ce clubul a dat faliment în iunie 2016. Astă-vară, în scenă a apărut primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, care s-a implicat direct în construirea unei noi entități botezate oarecum asemănător cu adevărata echipă – Academia Rapid. La club au apărut sponsori apropiați de PSD și au fost cooptați mai mulți fotbaliști de renume din echipa de aur a Rapidului: Daniel Pancu și Daniel Niculae – în conducere și pe teren, Constantin Schumacher – antrenor.
Printre cei trei membri fondatori ai Academiei Rapid s-a numărat și generalul de Securitate Vasile Mălureanu, specializat în perioada lui Nicolae Ceaușescu în urmărirea intelectualilor ostili regimului comunist, iar după Revoluție – conform unor mărturii – în arderea dosarelor incomode pentru securiști. ProSport a scris aici despre fondatorii din acte ai Academiei.
Cei implicați la Academia Rapid au negat tot timpul, vehement, că l-ar avea în spate pe Liviu Dragnea. Acesta este însă membru vechi al Clubului Aristocratic Rapid, organizație care s-a implicat, prin intermediul Asociației Redivivus Rapid 2017, în funcționarea Academiei Rapid.
Astă-toamnă, într-o vizită întreprinsă la stadionul din Craiova, Liviu Dragnea a recunoscut el însuși că și-a asumat proiectul Academia Rapid, afirmând că e un club „pe care îl vom crește”. ProSport a scris aici despre eveniment.
ProSport are informații clare că ședințele importante pentru Academia Rapid se țin la Primăria Sectorului 1, sub comanda primarului Dan Tudorache.
În același timp, unul din sfătuitorii edilului este Nicolae Cristescu, patron al Rapidului în perioada 2013-2014 și apropiat de conducerea PSD. Cristescu a participat, de altfel, astă-vară, la discuțiile purtate de primar cu diversele tabere ale mișcării rapidiste.
Această construcție – Academia Rapid – nu are însă, legal, nimic în comun, în afara numelui asemănător, cu adevăratul FC Rapid, intrat în faliment în iunie 2016. Momentan, Academia închiriază cu luna marca Rapid de la SC FC Rapid, care este în faliment.
Până acum, conducătorii Academiei au avut trei tentative de a obține personalitatea juridică pentru acest nume. De fiecare dată, instanța a respins demersul, menționând că există deja o asociație Rapid (AFC) și că noua entitate nu poate folosi aceeași denumire.
Academia Rapid posedă numai un Certificat de Identitate Sportivă fără valabilitate la FRF, acordat de Direcția de Sport a Municipiului București, și cu care nu poate promova în Liga 3.
În acest moment, Academia a depus recurs la hotărârea Tribunalului București de a respinge acordarea personalității juridice și, în paralel, Asociația Redivivus 2017 a cerut dizolvarea AFC Rapid.