NOTE | Derbyul, om cu om: de ce Enache se bate cu Filip pentru titlul de cel mai slab jucător de pe teren. Cine e MVP-ul din Steaua – Dinamo

NOTE | Derbyul, om cu om: de ce Enache se bate cu Filip pentru titlul de cel mai slab jucător de pe teren. Cine e MVP-ul din Steaua - Dinamo
  • Publicat:
  • Actualizat:

La conferința de presă, Emil Grădinescu l-a rugat pe Andone să dea o notă derbyului. Antrenorul lui Dinamo a spus „șase”. Mai generos, Reghecampf a vorbit despre un meci de nota 7-8. Cât ar putea primi în condițiile astea fotbaliștii care au evoluat sâmbătă seară în primul derby al sezonului? ProSport vĂ‚ propune o analiză om cu om. 

NIȚĂ‚ – 6,5
Intrat în derby cu titulatura de erou fără glorie al înfrîngerii cu Manchester City, portarul Stelei a avut o evoluție consistentă, dar golul primit i-a răpit strălucirea. În minutul 10, Niță a scos în corner o minge trimisă de Lazăr, scăpat singur, însă în faza imediat următoare a încasat un gol printre picioare, în urma unei erori de marcaj. În minutele 36 și 38, portarul Stelei a respins și a reținut mingile trimise de același Lazăr, iar în minutul 45 a ieșit perfect la o centrare a lui Hanca, blocându-l tot pe Lazăr. În repriza a doua, n-a avut niciun șut pe spațiul porții.

ENACHE – 4
Reghecampf și l-a imaginat în rolul încredințat de Guardiola lui Zabaleta sau Sagna, însă Enache nu are niciun pic din asprimea defensivă a fundașilor dreapta de la Manchester City. Jucătorul care poartă pe spate un 4 dublat a făcut un meci demn de uitat. Urcat și împins spre centru pe faza de atac, Enache trebuia să revină în postul clasic de fundaș în faza defensivă. Contraatacul lui Gnohere din minutul 10 l-a găsit, însă, avansat, iar pe spațiul unde trebuia să fie el a apărut Lazăr care a scos cornerul din care a marcat Dinamo. La corner, Rotariu se desprinde dintre De Amorim și Enache. Dacă luăm în considerare și faptul că adversarul său direct, Lazăr, a avut în meci cele mai multe oportunități de a da gol, avem imaginea evoluției lui Enache. Aportul său ofensiv a fost neglijabil.

TAMAȘ – 6
Meciul lui Tamaș se putea termina în minutul 14, când i-a îmbrâncit pe dinamoviștii Busuladzic și Gnohere, luându-l apoi de față pe atacantul de culoare. Se putea termina și un minut mai târziu când, avertizat deja cu galben de la faza precedentă, a făcut un fault tare pe un contraatac advers. Radu Petrescu a lăsat avantaj, apoi s-a făcut că uită de intrarea lui Tamaș, care a rămas pe teren. În minutul 28, Filip a avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unei sângerări pentru care l-a acuzat pe același Tamaș.  Altfel, fundașul central a jucat sigur cu o excepție: în minutul 36 a judecat greșit o centrare care a ajuns la Lazăr, dar șutul dinamovistului a fost respins de Niță. În rest, Tamaș și-a încercat și șutul în minutele 20 și 82, fără vreun pericol pentru poarta lui Brănescu.

MITREA – 5
Jucătorul adus de la Ascoli pentru a acoperi plecarea lui Varela a răspândit panica în apărarea și în sectoarele de tribună rezervate fanilor Stelei. Intrat în joc cu o deposedare utilă din picioarele lui Rotariu, fostul fundaș de la Viitorul și-a început numărul de stângăcie cu o minge luftată în minutul 15, într-o zonă delicată. Iertat de Radu Petrescu de un galben în minutul 25 pentru un fault dur la Gnohere, Mitrea a mai luftat o dată înainte de pauză, dar Bizonul nu a profitat nici acum. Certat probabil de Reghecampf la pauză, blondul a bubuit în tribună prima minge mai periculoasă din repriza a doua, însă în minutul 86 putea să-și îngroape echipa: un nou luft l-a lăsat pe Daniel Popa într-o situație excelentă, dar atacantul lui Dinamo a tras departe de poartă.

MOMCILOVIC – 6

Copia lui Clichy sau Kolarov din sistemul lui Reghecampf, Momcilovic putea deschide scorul în minutul 4 când a deviat slab centrarea lui Stanciu. Sârbul a avut momentul său de glorie în minutul 16 atunci când i-a depășit în viteză pe Hanca și Navarro, însă pasa sa în interiorul careului a fost blocată de același Hanca. Prins tot meciul într-un duel om la om cu Rotariu, fundașul dreapta a fost depășit deseori în duelurile aeriene, însă a oprit câteva curse pământene ale atacantului dinamovist. Cea mai importantă intervenție a sa a fost blocarea lui Șerban, lansat de Gnohere spre poartă în minutul 73. Mult mai sigur decât Enache.

ADI POPA – 6,5
Când e în chef de joc, are mintea limpede și un adversar mai puțin inspirat, Adrian Popa poate fi devastator. Lipit de banda dreaptă pentru a primi mingile filtrate de cei cinci jucători aduși de Reghecampf în zona centrală a terenului, Popa s-a năpustit cu furie asupra lui Steliano Filip pe care l-a dominat în repetate rânduri. În minutul 29, centrarea sa trimisă între Brănescu și fundași l-a lăsat pe De Amorim singur cu poarta goală. Atacantul a trimis, însă, în peluză. Șapte minute mai târziu, o altă centrare s-a dus spre Hamroun, însă algerianul a fost blocat la colțul lung. Imediat după pauză, Popa a adus din nou mingea în careu periculos (46 și 50), a doua pasă lăsându-l pe Stanciu în situația de a trage la mică distanță de poartă. Tot Adi Popa a produs eliminarea lui Stelian Filip din minutul 87, dar Steaua nu a speculat cele 6 minute de superioritate numerică.

BOLDRIN – 6,5
Brazilianul este închizătorul modern pe care Steaua îl aștepta de mulți ani. În meciul de debut, jucătorul adus de la Astra a arătat o mobilitate, o viziune și o dorință de a controla jocul pe care nu le au Bourceanu, Pintilii sau Muniru. În plus, Boldrin are un picior stâng grațios și periculos în același timp, dovadă fiind cele două șuturi (33 și 73) scoase de Brănescu în corner. Nu toate i-au ieșit cum a vrut el, a pasat de câteva ori prea lung, iar din minutul 56 a fost avansat în rol de inter, unde a trebuit să intre în zonele de trafic greu. Obosit, a fost înlocuit în minutul 82 cu Aganovic.

STANCIU – 5,5
Nicolae Stanciu, fost Nicușor, joacă probabil cu gândul la următoarea sa destinație. Căpitanul Stelei a avut un meci șters, dar chiar și așa putea să influențeze rezultatul. În minutul 4, centrarea sa a fost reluată slab de Momcilovic. Blocat de Andone între Hanca și Busuladzic, Stanciu a greșit unele pase, în timp ce alte două au fost blocate de arbitrul Radu Petrescu. După pauză, a trimis un șut periculos pe lângă bară (50) și a  încercat să verticalizeze mai mult jocul, dar Tănase a fost prins în ofsaid de două ori, iar a treia pasă a fost blocată excelent de Mevlja.

HAMROUN – 5,5
Folosit timp de 56 de minute inter stânga pentru a asigura legătură între De Amorim și zona centrală și 37 de minute aripă stânga, algerianul a arătat că nu e deloc în apele sale în această perioadă. Singurele momente în care a ieșit în evidență au fost un șut pe lângă poartă (54), o centrare mult în spatele porții (78) și o alta departe de colegii săi din careu (84), într-o fază în care Stanciu sărise inteligent peste minge pentru a-i deschide lui Hamroun un bulevard în spatele lui Navarro. E jucătorul cel mai certat de Reghecampf pe toată durata partidei.

DE AMORIM – 6
Debutant și el la Steaua, De Amorim a reușit să marcheze într-un moment în care golul lui Rotariu îi atârna ca o piatră legată de gât. În minutul 11, brazilianul l-a scăpat din marcaj pe atacantul dinamovist, însă s-a revanșat după doar cinci minute. Intrat în centru pe un spațiu neatacat de Navarro și Nedelcearu, De Amorim a tras nu foarte tare, dar Brănescu nu a ajuns la minge. După una bună, a venit un nou moment prost. Jucătorul adus de la Astra a tras peste poartă din 4 metri, o performanță greu până și de închipuit. În minutul 56, Reghecampf l-a înlocuit cu Achim, probabil din cauza unui apel telefonic sau a oboselii. Dincolo de acest meci, fericirea lui De Amorim la Steaua depinde, paradoxal, de fanii Rapidului care au un filmuleț cu jucătorul brazilian în timp ce fredonează cu patos cântece de-ale galeriei din Giulești, la o petrecere. Când vor apărea și cum vor fi primite imaginile, rămâne de văzut.

TĂ‚NASE – 5,5
Fără a avea un fizic care să sperie fundașii, Tănase nu poate decât să crească în jocul Stelei. Folosit atacant, dar cu misiunea de a coborî între linii pentru a scoate un fundaș din blocul lui Andone, fotbalistul venit de la Viitorul are mobilitatea și tehnica necesare pentru a marca în Liga 1. Fără a impresiona, Tănase i-a ținut permanent în priză pe Mevlja și Nedelcearu. Singurul său șut pe poartă a venit în partea a doua când a reluat pe spate (51), dar Brănescu a respins. Lipsa sa de experiență l-a făcut să fie surprins de două ori în ofsaid la pasele verticale periculoase ale lui Stanciu și să se încurce în minge (81) la doar 7 metri de poartă.

ACHIM – 4,5
Introdus în minutul 56 în locul lui De Amorim, Achim i-a preluat rolul lui Boldrin, care a avansat spre poarta lui Brănescu. Din nefericire pentru mijlocașul de 27 de ani venit de la Voluntari, tocmai această preluare de responsabilități a arătat limitele din jocul său. Fără mobilitatea, energia și clarviziunea din jocul brazilianului, Achim a intrat muncitorește în rol, fără a aduce un plus ofensiv. Mai mult, la două minute de la intrare, a privit cum Palic pleacă pe zona sa spre poartă, dar șutul dinamovistului s-a dus un pic pe lângă.

AGANOVIC –
A jucat doar 11 minute, timp în care a primit un cartonaș galben pentru o simulare în careu.

REGHECAMPF – 6
După ce a fost Reghecampf pentru Guardiola, a vrut să fie Guardiola pentru Andone. Și-a așezat echipa în teren la fel ca antrenorul spaniol de la Manchester City, dar valoarea însumată a jucătorilor săi este de 22 de ori mai mică decât cea a englezilor. Tactica sa a avut ca punct nevralgic zonele lăsate goale de urcările lui Enache și Momcilovic, iar Dinamo a profitat și a marcat un gol care i-a adus un punct. După pauză, a modificat pozițiile jucătorilor între ei, dar nu a avut niciun plan tactic de rezervă pentru importul de tiki-taka. De apreciat pentru curajul de a încerca să copieze un sistem simplu, dar complicat de pus la punct.  Dacă va reuși să implementeze cu succes tactica lui Guardiola, va avea un sezon remarcabil.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

BRĂ‚NESCU – 6
Fizicul său este impresionant, însă mâinile lui nu au fost suficiente pentru a opri un șut deloc înspăimântător expediat de De Amorim la golul de 1-1. În rest, Brănescu a avut o seară fără evenimente ieșite din comun . În minutul 4, prindea deja mingea deviată din apropiere de Momcilovic.  A scos apoi șuturile lui Boldrin și a prins lejer reluarea pe spate a lui Tănase. Acasă, la reluări, va realiza că a împins târziu în picioare la gol, fix diferența dintre 6 și 7.

ROMERA NAVARRO – 5,5
Fundașul dreapta dinamovist a avut o primă jumătate de oră dificilă. A început meciul timid, cu o pasă simplă în aut, apoi a fost depășit de Momcilovic și, în fine, a privit doar cum De Amorim pleacă din zona sa spre centru, la faza golului de 1-1. În minutul 28, același De Amorim a apărut în spatele său la centrarea lui Popa. Ajutat de Hanca, Navarro a depășit momentele critice și a contribuit cu o centrare la faza din minutul 36, când Lazăr a ratat. În minutul 55, a recuperat o minge din picioarele lui De Amorim, probabil faza care l-a făcut pe Reghecampf să-l schimbe pe brazilian. Schimbarea adversarului direct l-a avantajat, Hamroun având jumătate de oră un duel cu propria-i minte, nu cu Navarro.

NEDELCEARU – 6

La faza golului lui De Amorim, Nedelcearu nu este protejat de Hanca și pleacă după Tănase, abandonând varianta corectă: ieșirea la blocaj în afara careului. Altfel, ajutat de Mevlja, fundașul central l-a ținut sub control pe șeptarul stelist. Singurul moment de nesiguranță a apărut în minutul 81, când el și Mevlja au întârziat să respingă mingea din fața porții, însă Tănase s-a încurcat.

MEVLJA – 7
Devenit căpitan, Mevlja are o eleganță în joc care îi ajută pe colegii săi să se simtă în siguranță. Într-o seară agitată, fundașul sloven a făcut puțini pași greșiți. Sigur în jocul aerian, a dublat excelent atunci când Popa (40) și Tănase (64) au rămas cu mingea în zone periculoase. În prima repriză a încercat în câteva rânduri să iasă din apărare cu minge lungă, însă a cedat ușor posesia Stelei, drept pentru care a renunțat să mai grăbească faza de construcție.

FILIP – 3
Fundașul stânga de la Dinamo este un caz interesant. Pune foarte mult suflet în joc, dar de multe ori nu este ajutat de plasament sau de tehnica sa. Filip a avut un meci amestecat. A recuperat câteva mingi în prima parte, dar a greșit și suficiente pase și a fost depășit de Popa. Lovit de Tamaș cu cotul în minutul 28, s-a descărcat pe Popa patru minute mai târziu, dar Radu Petrescu l-a iertat. Tot dur a intrat și la Boldrin (62), apoi a reușit o fază venită parcă din rugby. Urcat în atac (66), Filip a reușit să obțină posesia prin forță brută, presându-și adversarii să trimită în aut. Forța nu l-a ajutat, însă, pentru că a terminat și acest derby cu un cartonaș roșu, primit pentru un fault cinic la Adi Popa.

BUSULADZIC – 6
Nespectaculos în joc, bosniacul face toată treaba murdară de la mijlocul terenului, acoperindu-i pe Hanca și Palic. Temperamentul balcanic putea să-l trimită la dușuri în minutul 14, atunci când mijlocașul dinamovist l-a împins cu capul în figură pe Boldrin care a căzut teatral. A luat galben și a continuat să patruleze și să interzică zona dintre Stanciu, Hamroun și Boldrin. Contribuția sa ofensivă în derby s-a rezumat la un șut periculos, trimis la un metru de poartă în minutul 80.

HANCA – 6
Folosit în vârful lateral dreapta al triunghiului Busuladzic-Hanca-Palic, fundașul dreapta adus de la ASA în sezonul trecut își poate reproșa lipsa de reacția de la golul lui De Amorim. Într-un meci în care s-a apărat, dar a încercat să și creeze superiorități pe fază ofensivă, Hanca a mai avut un moment de neatenție în minutul 44, când a fost deposedat pe faza de construcție, într-un situație de vulnerabilitate pentru Dinamo. Colegii l-au acoperit, însă, imediat. Executantul tuturor fazelor fixe din partea dreaptă, Hanca a trimis o singură centrare periculoasă, în minutul 45+1, dar Niță a prins din capul lui Lazăr.

PALIC – 5,5
Fantezistul din sezonul trecut, Palic a avut o primă repriză muncită. A recuperat, a încercat să construiască și în rare rânduri a vrut să și urce cu mingea la picior, dar și-a prelungit-o (44). În minutul 59, putea să facă 2-1 după o fază similară celei din care Steaua a egalat. Navarro a bătut un aut, Palic a preluat, s-a întors spre poartă pe zona lăsată liberă de Achim, însă a tras mai puțin precis decât De Amorim. Reintrat la bătaie în lupta de la mijlocul terenului, croatul a fost schimbat cu Olteanu în minutul 88, după eliminarea lui Filip.

ROTARIU – 6,5
Creșterea din jocul lui Rotariu este vizibilă. Față de anii trecuți, atacantul pare a fi prins curaj și arată o siguranță suprinzătoare. Pe toată durata partidei, a avut propriul meci cu Momcilovic pe care l-a dominat în aer, dar pe care nu l-a depășit la fel de ușor pe pământ. Dincolo de asta, Rotariu rămâne marcatorul golului lui Dinamo după ce s-a desprins de lângă De Amorim și Enache și a reluat cu capul la colțul scurt. În minutul 54 a luftat în careu într-o poziție promițătoare, iar fenta sa spre centru a fost ghicită de steliști în minutele 77 și 93, pe două contraatacuri promițătoare. În schimb, contribuția sa defensivă e notabilă: Rotariu a respins de două ori cu capul din propriul careu mingile centrate de Boldrin din lovituri de colț.

GNOHERE – 6
Bizonul are o față pe care nu am văzut-o în mandatul lui Rednic. Folosit anul trecut în special cu mingi directe, lungi, francezul știe și fotbal, pe care îl arată atunci când un antrenor îl integrează într-un joc combinativ. Surprinzător de mobil, Gnohere a pornit faza de contraatac din care a ieșit cornerul de la golul de 1-0. În partea a doua, a lansat  două atacuri rapide din care Dinamo putea obține mai mult. La capitolul disciplină,  atacantul de culoare a fost și el iertat de arbitrul Petrescu după îmbrăncelile din minutul 14. În minutul 26, deși avea un galben, a făcut un fault riscant la Boldrin, dar a rămas pe teren până aproape de final, când a fost înlocuit cu Daniel Popa.

LAZĂ‚R – 6,5
Viteza și mobilitatea lui Lazăr l-au transformat în cel mai periculos dinamovist din derby. Dacă mai punem și nesiguranța defensivă a lui Enache, rezultă o șansă unică pentru fotbalistul lui Andone de a face un meci mare. Totuși, Lazăr a terminat partida în minutul 66, înlocuit cu Șerban. Până atunci, a dat o centrare de gol, a ratat două mari ocazii (10 și 36) și a mai trimis un șut pe poartă (37). Încărcat de Andone cu misiunea de a patrula banda stângă, a reușit un tackling feroce la Enache, dar a fost scos în momentul în care Steaua începuse să aglomereze periculos zona sa.

ȘERBAN – 5
Masiv, Șerban a reușit să se facă remarcat prin lipsa de energie și de viteză din minutul 73, la trei minute după ce a fost trimis pe teren, când a ajuns al doilea la o pasă pe culoar a lui Gnohere. Un jucător mai rapid ar fi reușit să scape singur cu Niță.

DANIEL POPA –
Trimis pe teren în ultimele 10 minute ale meciului, Popa a încercat să protejeze mingea și să o țină în jumătatea Stelei. Putea da lovitura în minutul 86, când Mitrea a luftat din nou, lăsându-i drumul deschis spre poartă. Ușor nesigur, Popa a ieșit mult în exterior și a tras în cros prin fața porții.

OLTEANU –
Folosit 5 minute pentru a acoperi golul lăsat de Filip

ANDONE – 6
Cu o formulă 4-3-3, îngustă pentru a micșora spațiile din centru, Andone a avut șansa de a profita de oboseala fizică și mentală a Stelei de după acel 0-5 cu Manchester City. Dinamo a înscris prima, dar a fost rapid egalată, iar antrenorul liderului nu a părut dispus să-și asume riscuri deosebite pentru a câștiga meciul. Totuși, Dinamo joacă un fotbal combinativ, plăcut și are rezultate în condițiile în care lotul este clar inferior celui avut la dispoziție de Reghecampf. 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×