Fotbalistul portughez Mario Camora, care joacă de mai mulţi ani la CFR Cluj, a primit luni cetăţenia română, în urma unei Hotărâri de Guvern adoptate de premierul Ludovic Orban. Jucătorul campioanei nu este singurul străin care a dobândit cetățenia. De Amorim este român de mai bine de patru ani.
De Amorim s-a eliberat de stresul de la FCSB: „N-am fost respectat”. Brazilianul a putut, în cele din urmă, să vorbească liber despre Dică
De Amorim a fost unul dintre fotbaliștii importanți ai Astrei Giurgiu între 2011-2016, după care a jucat și la FCSB. A sosit în România acum un deceniu, pe când avea doar 18 ani. Campion cu Astra Giurgiu, William De Amorim și-a depus cererea pentru a-și dobândi cetățenia română la acea vreme. Acum evoluează pentru Altay Izmir, în a doua ligă din Turcia.
Născut la Ipatinga (Brazilia) pe 15 decembrie 1991, mijlocașul brazilian a atras chiar și atenția selecționerului echipei naționale din acea vreme, Anghel Iordănscu.
„Se acordă cetăţenia română domnului De Amorim William Douglas, cetăţean brazilian, fiul lui Jose Roselito şi Marilenei De Paula Costa, născut la data de 5 decembrie 1991 în localitatea Ipatinga, Brazilia, cu domiciliul în Brazilia, oraşul Ipatinga, str. Rua Primola, nr. 1021, regiunea Minas Gerais şi reşedinţa în România, localitatea Ploieşti, str. Sondelor, nr. 19A, jud. Prahova (2919/A/2016)”, se arăta în comunicatul postat de Guvernul României în luna mai 2016.
Pe 22 februarie același an, Răzvan Burleanu declara că FRF are în vedere mai mulți jucători pentru naturalizare, însă decizia de a-i convoca pe aceștia aparține selecționerului Anghel Iordănescu. „Eu sunt brazilian. Asta e gândirea mea, până mă integrez cred că e greu. Eu nu îmi scot ideea asta din cap, pentru că eu de 5 ani de când sunt aici, tot ce am câştigat mi-a dat România şi, dacă pot să ajut şi eu în fotbalul românesc, o voi face”, a spus, la acea vreme, brazilianul care avea să fie ignorat de Tata Puiu.
Cetățenia română se poate acordă, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străîn, dacă îndeplinește următoarele condiții:
– s-a născut și domiciliază, la dată cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțîn 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la dată căsătoriei; dovedește, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român și declara că nu întreprinde sau sprijină și nici în trecut nu a întreprins sau sprijinit acțiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranței naționale;
– a împlinit vârstă de 18 ani;
– are asigurate în România mijloace legale pentru o existența decentă, în condițiile stabilite de legislația privind regimul străinilor; este cunoscut cu o bună comportare și nu a fost condamnat în țară sau în străînătate pentru o infracțiune care îl face nedemn de a fi cetățean român;
– cunoaște limba română și posedă noțiuni elementare de cultură și civilizație românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viață socială; – cunoaște prevederile Constituției României și imnul național. Aprobarea cererilor de acordare ori de redobândire a cetățeniei române se face prin hotărâre a Guvernului care apreciază, în acest sens, asupra propunerilor ministrului justiției.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER