„Nu e glumă!” UNIC ÎN LUME | Un club din România a discutat să construiască un șanț cu apă și crocodili pentru ca fanii să nu mai intre pe teren: „Îi cumpărăm de la pet shop din Râmnicu Vâlcea”. FRF a comandat o anchetă
Un club din România a vrut să sape un șanț între tribune și gazon, pe care să-l umple cu crocodili. Scopul era descurajarea suporterilor în tentativa lor de a intra pe teren. Pare o glumă, dar întâmplarea a avut loc în 2002 și a fost republicată în această dimineață de publicația The Guardian,
În cadrul rubricii „The Knowledge”, găzduită de celebra publicație The Guardian, un cititor englez întreabă dacă întâmplarea chiar este reală: „Este adevărat că o echipă din România a săpat un șanț pentru a-i opri pe suporteri să mai intre pe teren?”, se întreabă Ben Evans. Răspunsul ziariștilor englezi? „Incredibil, dar această încercare de a opri huliganii chiar a fost planificată”.
Episodul a avut loc în 2002, în liga a patra din România. După cum se știe, măsurile de securitate la un asemenea nivel sunt minime și de multe ori jucătorii sau arbitrii sunt agresați de public. Printre altele, Steaua Nicolae Bălcescu, o echipă din divizia a patra, s-a confruntat deseori cu astfel de probleme. Atât de mult încât echipa a fost amenințată cu excluderea din cauza violenței suporterilor.
În disperare de cauză, Alexandru Crînguș, președintele clubului, a venit cu o propunere unică în lume, fără nicio exagerare: un șanț cu apă și crocodili, care ar fi urmat să fie săpat între tribune și gazon: „Nu este o glumă”, a insistat aceasta. „Putem obține crocodilii destul de ușor și-i putem hrăni cu carne de la un abator local. Șanțul este planificat să fie suficient de larg astfel încât să nu poată nimeni sări peste el. Oricine ar face acest lucru, ar urma să dea peste crocodili. Cred că problema fanilor care intră pe teren ar fi rezolvată astfel odată pentru toteauna”.
„Și dacă un jucător alunecă în afara terenului?„, se întreabă cei de la The Guardian. Crînguș a găsit soluția și pentru o astfel de variantă: „Șanțul ar fi fost construit departe de gazon, astfel încât să se evite astfel de nenorociri”. Cât despre întreținerea crocodililor, apa din șanțuri ar fi urmat să fie încălzită printr-o instalație electrică, pentru ca aceștia să reziste temperaturilor din România. Sursa citată susține că această propunere chiar a fost luată în vedere de autoritățile locale.
Crocodili de la pet shop și tactica de pe masa de biliard
Întâmplarea a fost relatătă și de site-ul UEFA, într-un material publicat în 2002. Ce spunea atunci Alexandru Crînguș, viceprimar și președintele clubului Steaua Nicolae Bălcescu pare ireal: „Mi-am pus oamenii să sape un șanț și să-l umple cu apă. Acum veți vedea doar rațe înotând acolo, dar în primăvară veți avea un adevărat șoc. Am o idee care pare nebunească, dar cred că ne va ajuta. Am fost în Râmnicu Vâlcea și am văzut crocodili într-un pet shop. Am întrebat cât costă și am aflat că unul e doar 470 de euro, m-am dus direct la firmele locale ca să cer sponsorizare. De îndată ce va fi cald, îi vom băga în șanțurile cu apă. Nu cred că vom mai avea probleme cu invadarea terenului. „
Interesant este și că Steaua Nicolae Bălcescu putea avea șanțuri pline cu crocodile, dar nu și un stadion decent. Jucătorii se schimbau atunci în barul lui Alexandru Crîngus, deoarece nu aveau vestiare la stadion. Tot în bar era explicată și tactica, pe o masă de biliard, cu bile pe post de jucători.
Mircea Sandu a vrut să ancheteze crocodilii
La 12 ani de la poveste, ProSport l-a contactat pe Constantin Pintilie, președintele AJF Vâlcea. Acesta și-a adus aminte de întâmplare și susține că FRF – insitituție condusă atunci de Mircea Sandu – a comandat o anchetă, după ce declarațiile lui Alexandru Crînguș au apărut în presa din România și în cea din străinătate
„Nu se mai ocupă de crocodili. Atunci am primit și hârtie oficială de la FRF, ne-a recomandat să anchetăm ce e povestea asta cu crocodilii. Am fost acolo, am vorbit cu oamenii, mi-au zis că au glumit. Că ei voiau doar să sperie arbitrii. Bineînțeles, am trimis răspunsul înapoi la Federație”, a lămurit Constantin Pintilie situația de atunci.