O idee de succes sau un eșec de răsunet? Cum se descurcă Centrele de Excelență inaugurate de FRF
Aflate la prima prezență în Liga Elitelor sub 17 ani, Centrele de Excelență din Târgu Mureș și Timișoara au rezultate acceptabile. Cele două cluburi sunt la mijlocul clasamentului din Seria de Vest, la distanță importantă de liderul CS U Craiova U17.
FRF a înființat până acum două Centre de Excelență, unul în Târgu Mureș, celălalt în Timișoara, în ideea a crește jucători pentru echipele naționale. Proiectul a avut la bază ideea „Luceafărul”, un centrul de juniori din perioada comunismului care a format „Generația de Aur”. Scopul lui Răzvan Burleanu a fost ca aceste centre să strângă crema fotbalului juvenil din zonele în care au fost create.
Anul acesta a fost primul în care cele două echipe au fost înscrise în competițiile oficiale. Atât Centrul de Excelență din Târgu Mureș, cât și cel din Timișoara joacă în Liga Elitelor, Seria de Vest. Rezultatele celor două cluburi sunt acceptabile, deși ar fi trebuit, teoretic, să concentreze cei mai bun juniori din cele două zone ale României.
Centrul de Excelență Timișoara, sub juniorii lui ACS Poli
Clubul din Timișoara este cel mai bine clasat dintre cele două centre deschise de FRF. Centrul de Excelență Timișoara se află pe locul cinci în campionat, din 14 echipe, cu 15 meciuri disputate, șapte victorii, trei egaluri și cinci înfrângeri. Apărarea este în medica campionatului, cu 26 de goluri primite și 32 înscrise. Centrul creat de FRF se află însă sub juniorii lui ACS Poli Timișoara și la nu mai puțin de 15 puncte de liderul CS U Craiova
Târgu Mureș, doar pe locul șapte
Centrul FRF din Târgu Mureș are până acum rezultate sub cel din Timișoara, deși a fost inaugurat primul. Ardelenii se află pe locul șapte, după 15 etape, la 17 puncte distanță de primul loc. Târgu Mureș a înregistrat până acum șapte victorii, un egal și șapte eșecuri. Au primit 32 de goluri și au marcat 33.
„Centrele de Excelență vor fi opt în total și vor fi deschise până în 2018 […] Cu siguranță peste cinci-șase ani vom vedea primele rezultate ale acestor centre regionale de excelență. Dorim să transmitem prin deschiderea acestor centre un semnal de revitalizare a sectorului juvenil din România”, Răzvan Burleanu, președinte FRF
Unele cluburi refuză să-și dea juniorii la Centrele de Excelență
FRF încearcă să adune în aceste centre cei mai talentați juniori din țară. Însă este o misiune dificilă. Sunt multe cluburi care refuză să-și cedeze jucătorii, din cauza condițiilor propuse de FRF. Un club primește 50% dintr-un eventual transfer al unui junior pe care-l cedează la Centrele de Juniori. În aceste condiții, cele mai multe echipe preferă să-și crească singure jucătorii și să rămână astfel cu toți banii, dacă aceștia vor fi transferați.
Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acestor centre este Florin Prunea, care susține că acestea sunt ilegale și FRF nu poate vinde jucători: „Am vorbit la UEFA și mi s-a confirmat că centrele FRF nu respectă regulamentele. Federația a primit și ea același răspuns de la Nyon, dar a trecut peste el. Mi-e clar că e vorba despre o acțiune de imagine a Federației, pe ideea ‘hai să ne prefacem că mai facem și noi ceva!”. FRF nu are voie să vândă jucători și să încaseze sume de transfer, n-am auzit așa ceva nicaieri în lume!”