O „manevră” în contract și 300.000 de dolari pentru tovarășii comuniști! Așa a „fugit” din țară unul dintre atacanții legendari ai României: a fost lăsat să plece în Belgia, iar banii din transfer i-ar fi putut recupera după Revoluție, dar nu a vrut! EXCLUSIV

Foto: Profimedia 24.10.2024
Vezi galeria foto - 6 poze

Rodion Cămătaru a semnat cu Charleroi în 1989, dar Securitatea din România nu a mai aflat niciodată suma reală a contractului său cu echipa din Belgia.

Rodion Cămătaru, unul dintre cei mai mari atacanți pe care naționala României i-a avut, s-a transferat la Charleroi la vârsta de 31 de ani, doar după ce ratase transferul la Zaragoza din cauza faptului că Securitatea din România îi aflase datele financiare din viitorul angajament, iar Ceaușescu nu l-a mai lăsat să se transfere în Spania. Înainte de 1989, Rodion Cămătaru mai primise oferte și de la Kaiserslautern și Benfica, dar nu a fost lăsat să plece de către regimul comunist din România.

Astfel că, în cele din urmă, Rodion Cămătaru a trebuit să se reorienteze și a semnat cu Charleroi, din Belgia, însă a discutat cu oficialii acestei echipe să nu mai facă și ei gafa spaniolor de la Zaragoza.

O „manevră” în contract și 300.000 de dolari pentru tovarășii comuniști!

Fostul mare atacant al României, cel care în mod sigur în zilele de acum ar fi valorat cel puțin 80 de milioane de dolari, a dezvăluit pentru ProSport povestea transferului la Charleroi.

„Vă dați seama că nu mi-a căzut deloc bine că Securitatea a aflat faptul că trebuia să câștig la Zaragoza 10.000 de dolari pe lună, știam clar că nu o să mai fiu lăsat de Ceușescu să mă mai transfer în străinătate la echipa asta. Și așa a fost.

Așa că, după ce m-am înțeles cu Charleroi am discutat cu oficialii acestei echipe să nu îmi mai treacă pentru cartea verde suma reală din salariu pe lună. Statul nostru ne lăsa să plecăm în străinătate pe noi ăștia doi-trei jucători trecuți de 30 de ani doar pentru 1.000 de dolari pe lună. Așa că, nu s-a mai trecut suma pe care eu trebuia să o câștig, iar banii pentru transfer de 300 de mii de dolari i-a luat Statul țării noastre, nu Dinamo.

Ulterior, după Revoluție, niște avocați mi-au spus că pot da Statul nostru în judecată ca să îmi recuperez acei 300.000 de dolari. Însă, nu am mai dorit să mă complic prin procese cu Statul român. M-am dus un sezon la Charleroi, iar după Campionatul Mondial din Italia ’90 – acolo unde am fost luat în lot, dar Ienei cu Dinu au decis să nu mă bage deloc – am semnat cu Heerenveen. În Olanda am mai jucat încă trei ani.

Eu, unul, sunt mulțumit cu ceea ce am relizat în cariera mea de jucător, deși nu vă ascund faptul că poate că mi-ar fi plăcut și mie să joc mai mulți ani în străinătate, pentru a mă realiza și mai bine din punct de vedere financiar ca fotbalist. Însă, pe plan profesional în anii în care eu am jucat fotbal campionatul României, mai ales între ’80 și ’90, acesta era unul dintre cele mai tari campionate din Europa. Echipele românești au jucat între anii ’80 și ’90 semifinale de Cupa UEFA, Cupa Cupelor, Cupa Campionilor și două finale de Cupa Campionilor, plus acele finale de Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală”, a declarat Rodion Cămătaru, pentru ProSport.

Publicat: 24 10. 2024, 11:04