În mod normal, rezultatele examenului toxicologic sunt disponibile în două săptămâni. Din momentul în care doctorii de la Institutul Național de Medicină Legală au prelevat probe în urma autopsiei lui Patrick Ekeng au trecut 20 de zile și nimeni nu a făcut deocamdată niciun anunț în privința concluziilor.
În Camerun, dezamăgit de informațiile despre modul în care a fost asigurat și tratat fotbalistul de 26 de ani, unul dintre frații săi studiază posibilitatea de a acționa în instanță clubul Dinamo, după consultări cu Mircea Rednic, antrenorul înlocuit săptămâna trecută cu Ioan Andone.
Dinamo l-a asigurat pe Ekeng pe o poliță colectivă, iar în caz de deces familia trebuia să primească 10.000 de euro. Suma nu este plătită, însă, de Allianz Țiriac, care consideră că fotbalistul a murit din cauza unor probleme cardiace, neidentificate la controalele medicale.
La Institutul Național de Medicină Sportivă, locul în care Ekeng a primit viza medicală pe 14 ianuarie 2016, moartea sa a accentuat un conflict violent între conducere și medicul Adriana Marinescu, cea care l-a declarat pe mijlocaș „sănătos din punct de vedere cardiac”. Directorul Răzvan Bușneag și directoarea adjunctă Simona Nanoveanu sugerează că doctorul a ratat diagnosticul, nesesizând anomaliile descoperite, ulterior, la autopsie, pe cordul fotbalistului. Un alt doctor din institut, Anca Ionescu, susține chiar că Ekeng a venit „bolnav” la INMS, pentru controlul din ianuarie.
Concluzia celor trei este că cineva trebuia să vadă problemele cardiace ale lui Ekeng, însă nu a făcut-o.
La rândul ei, Adriana Marinescu susține că toți doctorii din institut nu au vize de liberă practică și că INMS funcționează ilegal. Marți, doctorul a amenințat-o cu moartea pe adjuncta Nanoveanu, iar aceasta a chemat poliția.
Viza anuală a directorului adjunct Simona Nanoveanu, conform departamentului de resurse umane din INMS Viza directorului Răzvan Bușneag
„Nu este sportiv în România care să nu vrea să-i omoare. I-am spus clar: „Băi, femeie, eu te-aș omorî pentru ce ai făcut! Să pui un om care muncește așa cum muncesc sportivii să plătească de trei ori serviciul unor infractori. Eu cu mâna mea te-aș omorî și îmi pare rău că nu te-am omorât! Da, aș omorî-o cu mare plăcere”, e declarația șocantă dată pentru ProSport de doctorul Marinescu după incident.
Conform surselor din institut, împotriva doctorului Marinescu a fost deschisă o cercetare disciplinară. Joi, într-un interviu acordat ProSport, Simona Nanoveanu a venit cu noi acuze la adresa cardiologului: în trecut ar fi comis un fals în acte în interes personal, iar acum ar avea un comportament bizar și, mai grav, ținea în cabinet medicamente și dezinfectanți, inclusiv de la Hexi Pharma, cu termenele de garanție expirate chiar și de 6 ani! Culmea, potrivit spuselor directorului, cabinetul doctorului Marinescu este singurul în care au fost descoperite produse învechite:
Nanoveanu: Noi am sesizat că ea are un comportament nefiresc. Se baricadează de mult ori în cabinet cu sau fără pacient. Mă refer la faptul că neagă existența direcția institutului, că ne face pe toți infractori. La faptul că i-am găsit medicamente în dulap expirate din 2010. În luna din urmă. Și s-a împotrivit să i le luăm din cabinet motivând că le-a adus de acasă pentru decor.
Nanoveanu: Odată cu discuțiile privind scandalul Hexi, și noi ca orice unitate care este responsabilă am instituit o comisie prin care am hotărât să mergem din cabinet în cabinet pentru a face un inventar al substanțelor dezinfectante folosite. Noi nu am folosit mult timp la rând aceeași substanță pentru că există un capitol de lege și ni s-a atras atenția și de Direcția de Sănătate Publică că e bine să le schimbăm tocmai pentru ca microbii să nu obișnuiască cu ele și să nu devină rezistenți. Dar am considerat că este necesar să vedem dacă există și produse de la firma Hexi.
Reporter: Și existau? Da, existau. La ora aceea, noi nu aveam o hotărâre de la minister ce să facem cu ele. Dar am dorit să facem inventarul și în limita posibilităților cât mai curând să le schimbăm. Să le înlocuim, cumpărând produse de la alte firme asupra cărora nu planau suspiciuni că ar fi afectate la calitatea produsului. Ajungând în cabinetul doamnei doctor…
De față cu doamna doctor? De față cu doamna doctor. Am avut surpriza să constatăm că are produse expirate, și de la firma Hexi și de la alte firme. Că are medicamente expirate în dulap. I-am atras atenția că ar fi bine să le retragă și să ne dea o explicație de ce le ține în cabinet de ani de zile.
A fost singurul cabinet în care ați găsit medicamente expirate? Da, pentru că de curând mai fusese un control la noi. Tot așa, ne-a atras atenția și noi am atras atenția tuturor să se uite foarte atent pe tot ce înseamnă produs cu termen de valabilitate. Oamenii s-au uitat. Noi n-am găsit în alte cabinete produse expirate.
Există o procedură internă a institutului care să reglementeze o situația în care un doctor are medicamente expirate? Medicamentele se ridică, se scot din uz și medicului i se cere o explicație.
Atât? I se cere o explicație? Urmând să vedem ce declară. Dar revenind la cazul Marinescu, Marinescu nu oferă nicio explicație direcției. Cu doctorița Marinescu nu se poate discuta.
Doctorul Marinescu nu a putut fi contactată pentru a comenta noile acuze venite din partea conducerii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER