O nouă veste tragică pentru fotbalul ieșean. A murit o legendă a Politehnicii
Iașiul fotbalistic a primit sâmbătă o dublă lovitură.
La scurt timp după ce antrenorul Ionuț Popa a fost condus pe ultimul drum, la Arad, în Copou s-a răspândit o altă veste teribilă. Mihai Romila, fost mijlocaș legendar al Politehnicii Iași, a încetat din viață la vârsta de 69 de ani.
Supranumit ”mijlocașul cu plămâni de fier”, Mihai Romila, cunoscut ca Romila II în lumea fotbalului, a jucat 367 de meciuri pentru Politehnica Iași între anii 1971 și 1983 și a marcat 65 de goluri pentru formația din Copou. Romila a jucat și 19 meciuri pentru echipa națională a României, marcând un gol sub tricolor.
„Veștile proaste nu ocolesc, din păcate, gruparea alb-albastră din Copou! A trecut în neființă Mihai Romila, cunoscut în cronologia fotbalistică drept Romila II. Mihai Romila a fost unul dintre jucătorii ieșeni get beget, formați la Politehnica, constituind, alături de Vasile Simionaș, vestita pereche de mijlocași care au făcut istorie în Copou. Mihai Romila era veșnicul truditor din zona mediană, el fiind cărătorul de mingi și servantul de serviciu pentru Mițu Dănilă sau Simi. Mihai Romila a jucat în echipa națională a României în istorica victorie cu 2-0 de la Zagreb în fața Iugoslaviei, una dintre puținele reușite ale tricolorilor în meciurile cu plavii.
Mihai Romila a ieșit din luminile reflectoarelor, dar a rămas ancorat de fotbalul ieșean prin activitatea didactică pe care a desfășurat-o, ca profesor, la Liceul Sportiv din Iași. Toată suflarea alb-albastră este alături de familia îndoliată și își exprimă regretul față de pierderea suferită! Dumnezeu să-l ierte!”, a scris clubul Politehnica pe pagina oficială.
Mesaj tulburător al unui fost elev
Fostul mare fotbalist al Politehnicii a fost și un foarte bun tehnician, extrem de iubit de către foștii săi juniori. Un exemplu în acest sens stă o postare tulburătoare a lui Jan Turiță, portar la divizionara a treia Știința Miroslava și arbitru în cadrul Comisiei Județene Iași.
„Când ești copil ai nevoie de modele, de exemple, de oameni de valoare, care să-și pună amprenta asupra dezvoltării tale, pentru ca în viitor să poți fi capabil să dai satisfacție și să poți performa. Persoana care a pus umărul în educația mea, (înafară de tata) ca om și ca sportiv, este Mihai Romilă. Vorbesc la prezent deoarece pentru mine va rămâne veșnic în inimă și-n suflet, chiar dacă domnia sa ne-a părăsit astăzi pentru a se așeza în fața Tatălui Ceresc și a-și primi odihna binemeritată, după o viață petrecută în slujba sportului rege. Cu o carieră impresionantă ca fotbalist al Politehnicii Iași și o prezență constantă în echipa națională de fotbal a României, Mihai Romilă a făcut parte din segmentul celor mai mari fotbaliști ai țării noastre, nu doar prin valoare, cât și prin demnitate, seriozitate, respect față de sport.
Apoi a îmbrățișat cariera de antrenor, cu precădere în sectorul juvenil, probabil din dragoste față de Iași și din dorința de a da ceva înapoi urbei care l-a propulsat pe marele arene ale lumii. Am avut privilegiul de a fi sub comanda domniei sale în primii doi ani de juniorat, perioadă în care mi-a insuflat o serie de principii ce, pe drumul vieții, le-am tot scos, unul câte unul, din joben. M-a învățat să muncesc până la ultima picătură de energie, să fiu demn și onest și nu ezita să-mi repete că „munca niciodată nu rămâne nerăsplătită, Jeane!” (nu-mi spunea Jane, ci Jeane).
Să nu dau cinstea pe rușine și să respect adevăratele valori, să citesc o carte bună, să ascult muzică de calitate, care exprimă ceva. Și să-mi formez ca modele oameni de valoare. Unul dintre ele a fost el, emblema fotbalului ieșean, Mihai Romilă. Vă mulțumesc din suflet pentru mentalitatea pe care mi-ați implementat-o și sunt mândru că v-am fost elev, domnule profesor! Drum lin spre Cer și mă rog Lui Dumnezeu să vă țină lângă El! Nu s-ar plictisi, aveți ce-i povesti!”, a scris Jan Turiță pe pagina sa de Facebook.