O săptămână până la reunirea UTA-ei Arad: Laszlo Balint pornește de la un lot de 18 jucători. Cum se vor face achizițiile în această vară
Peste o săptămână, UTA se întoarce la treabă pentru a pregăti sezonul 2021-2022 al Ligii 1 la ce demarează pe 17 iulie. În mare parte, echipa arădeană merge pe continuitate atât la nivelul bămcii tehnice, cât și în ceea ce privește lotul de jucători.
Laszlo Balint și colaboratorii săi, Alin Pînzaru, Cezar Zanfir, Alexandru Radu și Gabriel Vasiliu vor lucra în continuare cu Florin Iacob, Dragoș Balauru, Haralambie Mociu, Marius Tomozei, Florin Ilie, Erico da Silva, Alexandru Benga, Evghenyi Shlyakov, Modestas, Vorobjovas, Roger jr., Sorin Bustea, Damian Isac, David Miculescu, Claudiu Negoescu, Denis Hrezdac, Liviu Antal, Ioan Hora și Adrian Petre. Vorbim desptre 18 fotbaliști, dintre care juniorul Hrezdac ar putea fi luat în calcul doar din iarnă încolo, căci el se reface după a doua operație de refacere a ligamentelor încrucișate suferită din 2019 încoace.
O săptămână până la reunirea UTA-ei Arad. Transferurile sunt atent supuse raportului calitate / preț
În returul sezonului trecut, lotul a numărat 26 de jucători, iar două plecări sunt de acum certe. Atacantul Albert Voinea a semnat cu U. Cluj, iar mijlocașul Denis Rusu cu campioana CFR. Restul utiștilor care nu au semnat prelungirea până acum ar putea nici să nu o mai facă dacă conducerea clubului și impresarul Bogdan Apostu se mișcă bine pe piața de transferuri.
De altfel, Cristi Melinte, Alex Albu, Neluț Roșu și Dragoș Tescan sunt ca și plecați, ceva semne de întrebare mai existând în dreptul lui Andrei Peteleu, Simo Roumpoulakou, Vali Buhăcianu și Ciprian Rus.
La această oră, Laszlo Balint nu dorește să aprofundeze subiectul, însă e clar că gândurile sale zboară mai degrabă spre întăririle ce trebuie să sosească în această vară.
„Din punctul meu de vedere, absolut toți băieții au contribuit la rezultatul important obținut de UTA în sezonul precedent și le mulțumesc din nou pentru asta. Mai departe, cred că e normal să ne gândim la cum putem face un pas în față atât la nivel de club, cât și la nivel de lot. Nu pot spune că am renunțat defintiv la vreunul dintre jucătorii care nu au semnat încă prelungirea contractului, doar că suntem obligați să facem unele alegeri respectând și bugetul de salarii.
Chiar dacă acesta va fi ceva mai mare decât anul trecut, nu e un salt spectaculos și ne facem calcule în continuu. Spre exemplu, am pierdut deja trei fotbaliști importanți, peste media lotului nostru, care erau atrași de proiectul UTA, dar când am ajuns la detaliile salariale a căzut totul. De aceea, împreună cu Bogdan Apostu și conducerea căutăm cel mai bun raport calitate – preț la noile achiziții. Astăzi vă pot spune că am bătut palma cu doi-trei, dintre care unul este fotbalist ce se încadrează în regula Under. Cu alții sunt în negocieri avansate, sperăm să defintivăm lotul în săptămânile ce urmează, cel târziu până plecăm în cantonament, dacă nu mai repede”, ne-a declarat antrenorul principal al „Bătrânei Doamne”.
UTA, amical cu Șelimbăr, la Arad
Prima etapă a pregătirii este, în mare conturată. Reunire pe 14 iunie la Arad, cu o primă săptămână rezervată reacomodării cu efortul, dar și pentru teste medicale și fizice.
„Roș-albii” caută încă partener de întrecere pentru primul test al verii, pentru data de 18 iunie, în timp ce pe 25 iunie, la Arad (probabil pe „Francisc Neuman”) e bătut în cuie testul cu proaspăt divizionara secundă, Viitorul Șelimbăr, antrenată de Florin Maxim, antrenor manageriat și el de Bogdan Apostu. Peste alte două zile, duminică, delegația UTA-ei se va muta în stațiunea slovenă Rogla, acolo unde a pregătit și sezonul promovării în Liga 1 în urmă cu doi ani.
„Vor fi 12 zile de cantonament de vară, cu patru amicale. Încă acestea nu sunt bătute în cuie, ne dorim adversari cât mai puternici și locații de disputare cât mai apropiate de hotelul nostru. Încercăm să evităm deplasările istovitoare, și așa va fi un stagiu de pregătire solicitant pentru băieți, ni-i dorim cât mai proaspeți și focusați pe antrenamente”, a mai spus Balint.
Internaționalii Iacob și Miculescu primesc zile libere în plus
Cel mai probabil, internaționalii UTA-ei, Florin Iacob (prima selecționată) și David Miculescu (naționala Under 23 – olimpică) vor primi câteva zile în plus de vacanță față de restul clegilor lor.
„E normal să aibă și ei măcar două săptămâni de vacanță, vor veni puțin mai târziu alături de noi. Au rămas în priză cu antrenamente grele, având responsabilitatea purtării tricoului naționalei, au nevoie să se deconecteze și ei puțin”, a adăugat Balint, care a recunoscut că a ținut destul de des legătura cu Iacob, care a mai bifat o convocare la naționala mare fără să debuteze.
„Cred că am discutat de vrei trei ori cu el în ultimele zile și nu mi se pare afectat sau supărat că nu a jucat. Iacob e oricum genul de portar și sportiv care muncește la fel sau din ce în ce mai mult indiferent de ce i se întâmplă în carieră. A avut și o conjunctură nefericită, în sensul că partida cu Georgia nu a decurs exact așa cum se aștepta toată lumea, iar cu Anglia era clar că va apăra Niță. El însă știe să-și extragă exact ceea ce trebuie din aceste experiențe la echipa națională și să fie și mai bine pregătit data viitoare”, mai consideră „principalul” arădenilor.
Când revin pe gazon Vorobjovas și Benga?
Dacă Iacob și Miculescu vor lipsi doar o săptămână de la pregătire, nu același lucru se poate spune despre Modestas Vorobjovas și Alex Benga. Primul și-a fracturat degetul mare de la picior
ul drept în ultimul meci al sezonului (0-0 la Voluntari), iar apărătorul central trebuie să se opereze în zona bazinului la o Clinică din Germania. „Mode se tratează în Lituania sub atenta supraveghere a medicului echipei lor naționale. Va face în curând un film radiologic, care-i va spune când poate reveni pe gazon. E clar că nu va fi prezent nici el la reunirea de pe 14, cum nici Benga nu are cum să vină. Din câte am înțeles, operația sa ar fi programată la Munchen în jurul datei de 9 iunie, deci va rata și el prima parte a pregătirii. În rest, se știe, Hrezdac mai lipsește și el câteva luni, dar, în rest, sperăm să-i avem pe toți apți”, a mai afirmat Laszlo Balint.
La revenirea după 12 ani în Liga 1, UTA a terminat campionatul pe un loc 8, obținând cea mai bună clasare după 45 de ani. Performanța se traduce și prin bani în plus din drepturi TV, arădenii trecând de la 1,2 milioane de euro în primul an la aproximativ 1,5 milioane de euro în noua stagiune.