Octombrie, ultimul tun: colonelul Mocanu s-a pus ilegal șef al delegației care pleacă în China două săptămâni, deși la acel moment nu va mai fi comandant la Steaua! Cum justifică ofițerul

Colonelul Bixi Mocanu (mijloc) la conferința de presă în care a prezentat noua conducere a echipei de fotbal Steaua: antrenorii Daniel Oprița (dreapta) și Iulian Miu (stânga). FOTO: CSA Steaua
Vezi galeria foto - 6 poze

Colonelul Bixi Mocanu s-a autopropus în fruntea delegației militare care va pleca în China, la Wuhan, pentru Jocurile Mondiale Militare, pe care o va conduce ilegal. La ora desfășurării competiției, ofițerul nu va mai avea nicio funcție la Steaua, dar, cu toate acestea, a decis să-și asume această ultimă și grea misiune. Mocanu va fi șef al delegației de 73 de persoane chiar dacă mandatul său în fruntea grupării militare expiră înainte de a urca în avionul de Wuhan.

Jocurile Militare se desfășoară între 16 și 29 octombrie 2019, dar împuternicirea lui Bixi Mocanu la comanda CSA Steaua expiră pe 15 octombrie și nu mai poate fi reînnoită.

Împuternicirea expiră pe 15 octombrie. A doua zi, Mocanu urcă în avionul de China, deși nu mai are nicio calitate

Mocanu a fost detașat și împuternicit în funcția de comandant la Steaua pe 15 octombrie 2018, pentru o perioadă de 6 luni. Pe 12 aprilie 2019, mandatul i-a fost prelungit încă 6 luni, până în 15 octombrie 2019. Conform legii, o nouă prelungire (a doua) nu mai este posibilă, așa că, atunci când va urca în avionul de Wuhan, ca șef de delegație, Mocanu o va face, de fapt, ca turist, pentru că nu va mai avea nicio calitate la gruparea militară.

Cu toate acestea, secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, a avizat favorabil raportul.

Mai mult decât atât, deși inițial nu figura printre membrii delegației, la deplasarea din China s-a trecut pe listă, ulterior, și un general. Acesta va și conduce, de fapt, detașamentul de la Steaua în misiunea de la Wuhan.



ProSport a trimis pe adresa CSA Steaua un e-mail în care solicită lămuriri: în baza cărei legi va pleca Bixi Mocanu în China, ca șef de delegație, dacă la acea oră nu va mai avea nicio calitate la Steaua? Este colonelul mulțumit de performanțele obținute de club în mandatul său? Care sunt cea mai mare realizare și cel mai mare eșec din mandatul său?
Mesajul a fost trimis luni, 23 septembrie. Până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns.



Delegația are 73 de persoane. Cum explică Mocanu necesitatea de a fi și el prezent: „Jocurile se desfășoară o dată la 4 ani și reprezintă echivalentul militar al Jocurilor Olimpice”

Cererea colonelului Bixi Pompiliu Mocanu a fost făcută în iulie 2019, iar costurile cu deplasarea delegației de 73 de persoane se ridică la 83.000 de euro, 23.000 de dolari și 43.000 de lei – în total, echivalentul a aproximativ 110.000 de euro.

Importanța dificilei misiuni de a vizita China, pe banii statului român, timp de două săptămâni, a fost subliniată în referat chiar de colonelul Bixi Mocanu: “Jocurile Mondiale Militare se desfășoară o dată la 4 ani și reprezintă echivalentul militar al Jocurilor Olimpice de vară, la competiție luând startul foarte mulți medaliați olimpici și mondiali. Sportivii militari români au reprezentat cu cinste Armata României la precedentele 6 ediții ale jocurilor (…). Angrenarea sportivilor români în întrecerile sportive prevăzute în programul competiției este benefică, în perspectiva participării la ediția din anul 2020 a Jocurilor Olimpice de vară, organizate la Tokyo, putându-se obține chiar și calificarea la acest eveniment sportiv”.

Colonelul a uitat să menționeze, în referatul înaintat secretarului de stat, că nu are de ce să plece și nici cum să ocupe funcția de șef de delegație, cât timp la ora deplasării în China nu va mai avea nicio funcție la Steaua.

Bilanțul colonelului la comanda CSA Steaua

Cu această ultimă deplasare în Extremul Orient se încheie mandatul de un an al colonelului Bixi Pompiliu Mocanu la comanda clubui sportiv din România cu cea mai mare finanțare de la stat. În acest timp, Steaua a câștigat o jumătate de medalie de aur la Mondiale în probă olimpică – a avut o fată în echipajul de canotaj 2 care a câștigat titlul mondial anul trecut. Tot cu Bixi Mocanu la conducere, Steaua a „reușit” să rateze promovarea din Liga 4 în Liga 3 la fotbal. După această contraperformanță, singurul care și-a asumat eșecul a fost antrenorul Marius Lăcătuș, acesta demisionând.

Din ordinul comandantului, la intrarea în club s-au instalat oglinzi retrovizoare uriașe, pentru a urmări dacă suporterii mai scriu mesaje anti-Bixi pe pereți

În schimb, la inițiativa colonelului Mocanu, la intrarea în baza sportivă s-au instalat niște uriașe oglinzi retrovizoare care le permit soldaților de planton să vadă dacă mai apar suporteri dornici să scrie mesaje critice pe zidurile unității. Același colonel Mocanu a decis ca angajații să-și lase telefoanele mobile la intrarea în birouri, de teama că ordinele acestuia, modul în care li se adresează subordonaților și ceea ce le cere să nu fie înregistrate. De asemenea, ofițerul se poate mândri cu o parcare amenajată în incinta unității militare, dar și cu îndepărtarea bustului lui Mihai Viteazul din fața sălii de sport. Tot sub bagheta lui Bixi Mocanu, la serbarea de 1 decembrie 2018 – 100 de ani de la apariția României Mari – a fost adus să le cânte angajaților fiul lui Adrian Păunescu.

Într-un interviu acordat ProSport în toamna trecută, colonelul Vasile Tânjală, fost șef de serviciu la Steaua, a afirmat că Bixi Mocanu este “săgeata” generalului Cătălin Zisu, trimis la club cu misiunea expresă de a împiedica promovarea echipei de fotbal în Liga 3 și de a îngreuna câștigarea proceselor cu FC FCSB.

Publicat: 27 09. 2019, 08:13
Actualizat: 27 09. 2019, 09:51