OFICIAL | S-a pus cruce unuia din stadioanele promise pentru Euro 2020. Viceprimarul Sectorului 2: „E clar că Dinamo nu mai poate fi luat în calcul”. Arena ar urma să fie construită în 3 ani și să aibă 20.000 de locuri. Ce garanta astă-iarnă FRF

Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, este primul oficial de rang înalt al statului român care recunoaște oficial că stadionul Dinamo nu va fi reconstruit și nu va fi dat în folosință pentru Euro 2020, așa cum se promisese inițial. În direct la ProSport Live, vineri, edilul a declarat: „E clar că Dinamo nu mai poate fi luat în calcul”. Popescu a menționat că tocmai din acest motiv Primăria Sectorului 2 a cerut stadionul, pentru a încerca să deblocheze proiectul de reconstrucție a arenei. „Am avut în vedere modelul stadionului de la Craiova și ar fi vorba de 30 de milioane de euro pe o perioadă de 3 ani asigurați de la bugetul Sectorului 2. Primăria își poate permite acești bani. Ar urma să aibă cam 20.000 de locuri. Sigur că se poate face și prin CNI, dar e bine să avem și o soluție de rezervă. Primăria îl vrea pentru locuitori, nu pentru a face profit”, a declarat Cristian Popescu.

Despre situația stadionului Dinamo se știa de ceva vreme, dar la nivel oficial nimeni nu-și asuma răspunderea să recunoască eșecul proiectului de a fi reconstruit. Dimpotrivă, în hora minciunilor s-a prins cu frenezie și FRF, care nu mai departe de acum câteva luni emitea comunicate pentru a dezminți informațiile ProSport pe tema respectivă. Viceprimarul Cristian Popescu, de la Sectorul 2, este primul om cu funcție de răspundere care recunoaște că nu se mai poate face nimic.

Situație juridică destul de încurcată la Dinamo

Stadionul Dinamo are însă o situație juridică destul de complicată, el fiind concesionat către AFC Dinamo, asociația lui Nicolae Badea. Pentru a fi reconstruit de Compania Națională de Investiții, stadionul trebuie eliberat de sarcini, predat CNI, care îl reface, apoi îl cesionează din nou către proprietar. Dar proprietarul, Ministerul de Interne, a concesionat stadionul către asociația lui Nicolae Badea. Iar Badea, pentru a accepta rezilierea contractului de concesionare, a solicitat ca, după reconstruirea arenei, să se încheie un nou contract cu asociația sa. Ministerul de Interne n-a fost de acord. S-a ajuns la proces, dar impasul încă nu este depășit.

„Procedura specială” a lui Mitroi, de la FRF

Astă-toamnă, ProSport a dezvăluit, în premieră, că UEFA nu mai pune bază pe promisiunile statului român și și-a luat măsuri de siguranță discutând pentru închirierea unor baza sportive din jurul Bucureștiului, în perspectiva celor 4 meciuri de la turneul final al Euro 2020. Inițial, în 2014, când s-a obținut dreptul Bucureștiului de a găzdui 4 meciuri la Euro, statul român a făcut mai multe promisiuni: refacerea infrastructurii, linie de metrou Aeroportul Otopeni – Gara de Nord, 4 stadioane reconstruite (Ghencea, Rapid, Dinamo, Arcul de Triumf) etc.

Treptat, una câte una, promisiunile au fost încălcate. Întâi s-a anunțat că linia de metroul nu se va face. Apoi, lucrul la stadioane a început foarte târziu. La Dinamo, lucrările n-au început nici azi.

ProSport a stat de vorbă, astă-iarnă, cu Gigi Becali, proprietarul uneia din bazele antamate de UEFA (baza FCSB din Berceni), care a confirmat discuțiile cu emisarii forului de la Nyon și a spus că banii oferiți pentru închirierea bazei sunt foarte mulțumitori. Sursele ProSport spun că, pentru a pune la dispoziția delegațiilor naționale baza sa, Becali ar urma să primească aproximativ 1.000.000 de euro.

După dezvăluirea din ProSport, FRF, prin chiar directorul de comunicare Răzvan Mitroi, a dat publicității o dezmințire vehementă, afirmând într-un comunicat-replică, printre altele, că stadionul Dinamo urmează o procedură specială pentru a recupera întârzierile apărute și a se înscrie în catalogul UEFA”. Era 8 februarie 2019.

„Procedura specială” de recuperare a întârzierilor invocată de Mitroi/FRF în cazul stadionului Dinamo s-a dovedit a fi, de fapt, anularea proiectului. Acum se discută despre o șansă ca arena să fie reconstruită pe parcursul a 3 ani.

 

Publicat: 28 06. 2019, 12:21
Actualizat: 28 06. 2019, 22:53