Operațiunea „Rapid pentru Partid”: PSD tatonează insistent gruparea din Giulești. Cum s-a mutat interesul pentru legendarul club de la Primăria București la Primăria Voluntari și, acum, la Sectorul 1

Enunțul primarului de la Sectorul 1 din București, Daniel Tudorache, decis să înființeze o comisie care să negocieze preluarea mărcii, brandului, culorilor și palmaresului FC Rapid – conform declarațiilor făcute de acesta pentru Agerpres – readuce în prim-plan interesul PSD pentru celebra echipă intrată în faliment.

O serie de întâmplări și detalii succedate începând de astă-toamnă, de când a devenit clar că „vechiul” Rapid nu mai poate fi salvat, arată că partidul de guvernământ fixează acest brand uriaș al fotbalului românesc. Puternica și influenta familie Pandele – Firea pare, în principal, preocupată de preluarea controlului la Rapid, dar lucrurile nu sunt atât de simple nici legal, nici moral.

Gabriela Firea studia încă din decembrie posibilitatea ca Primăria București să cumpere brandul Rapid


Motivele pentru care Rapidul este atât de râvnit de politicieni sunt două: numărul uriaș de suporteri și faptul că, fiind club de fotbal, necesită rularea unor sume foarte mari de bani. FOTO: Mediafax

Primele semne că oameni puternici din PSD se interesează de Rapid au apărut astă-iarnă, după alegerile parlamentare. Mai întâi, la ProSport a ajuns informația că la Primăria Capitalei există ideea înființării sau preluării unei echipe de fotbal, după modelul FC Voluntari în orașul ilfovean. Apoi, la foarte scurt timp, sursele au dezvăluit că Alin Petrache, numit în fruntea CSM București (grupare finanțată de Primăria București cu peste 10 milioane de euro anual din bani publici), i-a transmis lui Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid (în acel moment, în Liga 5), o invitație pentru a discuta problema clubului.

La începutul lunii februarie, într-un interviu acordat pentru „Gazeta sporturilor”, fostul președinte al COSR recunoștea public interesul pentru club, spunând că va cere o suplimentare a bugetului pentru a putea achiziționa clubul.

Situația confuză de la SC FC Rapid SA, laolaltă cu reacția ostilă a suporterilor – rivalii de la CFR Mișcare, echipă înființată tot de susținători ai Rapidului falimentat -, a dus la un aparent pas înapoi. În emisiunea ProSport Live din 15 februarie acest an, Alin Petrache a menționat că fuseseră doar discuții de principiu: „Propunerea mea a fost de a aduce încă șase secții clubului pe lângă cele nouă pe care le avem. Printre aceste noi secții se numără și fotbalul. (…) Rapid este un brand. Au fost discuții în urmă cu 2 luni despre Rapid și Sportul Studențesc, sunt branduri puternice. Mi-aș dori ca aceste echipe să nu dispară. Poate am fost înțeles greșit. Cum ar suna Rapid CSM? CSM Rapid București? CSM Sportul Studențesc? (…) În cazul în care peste câțiva ani de zile ne vom da seama că avem niște copii buni, vom intra în divizie. Nu în prima divizie, că nu s-ar putea”.

Clubul finanțat de Florentin Pandele și-a anunțat intenția de a cumpăra Rapidul acum două luni


Familia Gabriela Firea și Florentin Pandele: primarul Bucureștiului și primarul Voluntariului. FOTO: cancan

În același timp, printre suporterii rapidiști apărea un nou zvon: într-un fel sau altul, cei de la FC Voluntari ar fi fost interesați de brandul echipei lor. Suspiciunile, la început difuze, au fost legate de meciurile demonstrative organizate de fostul oficial al echipei Rapid, Lucian Ionescu, devenit între timp ofițer de presă la FC Voluntari. În dialogul cu ProSport, Lucian Ionescu a negat, de mai multe ori, că ar avea vreo altă intenție în afara aceleia de a menține spiritul rapidist într-un moment de cumpănă din existența clubului.

La începutul lunii mai, însă, Dan Leasă, manager general la FC Voluntari, a anunțat că gruparea sa se va prezenta la licitația pentru brandul Rapid, pe care vrea să-l achiziționeze. Aproape concomitent, noul lichidator judiciar al clubului, Mihai Florea, explica pentru ProSport că încearcă să urgenteze procedura, pentru ca licitația să aibă loc cât mai curând.

În scurt timp, s-a dovedit însă că evenimentele nu pot fi grăbite foarte tare. Procedurile legale sunt complicate. În procesul de faliment, la tribunal, s-a schimbat judecătoarea cazului. Lichidatorul Florea s-a lovit de o situație neobișnuită: niciun evaluator autorizat nu și-a manifestat interesul pentru a efectua această operațiune obligatorie înaintea licitației. Anunțul a fost publicat pe 22 iunie, iar până pe 30 iunie nimeni nu depusese cerere, așa că lichidatorul a prelungit termenul până pe 4 iulie. Fără evaluarea brandului nu poate avea loc o licitație.

În afara acestor impedimente mai sunt și altele: în acest moment, nu e clar cum ar putea finanța Primăria Voluntari o echipă din București. Legea Sportului modificată de guvernul Grindeanu este clară în această privință: autoritățile locale pot finanța cluburile sportive aflate în jurisdicția lor și nu pe cele din alte zone administrative.

Ar mai exista varianta ca giuleștenii să joace în Pipera și să-și schimbe orașul de reședință, devenind astfel Rapid Voluntari. Este însă destul de sigur că suporterii n-ar accepta o astfel de migrație în Ilfov.

După Primăria București și Primăria Voluntari, tema Rapid s-a mutat la Sectorul 1


Dan Tudorache (primul din dreapta) și Gabriela Firea la prezentarea bilanțului unui an de guvernare PSD a Bucureștiului. FOTO: Mediafax

În acest punct a apărut subit, la sfârșitul lunii trecute (pe 29 iunie), varianta preluării Rapidului de către Primăria Sectorului 1. Această soluție prezintă o serie de avantaje. Rapid are sediul în Sectorul 1, ceea ce face legală preluarea clubului, în urma Hotărârii de Guvern care permite autorităților locale să cheltuiască până la 5% din buget cu activitățile sportive, fără niciun fel de restricții. În al doilea rând, Primăria Sectorului 1 nu are un club, spre deosebire de Primăria București.

În același timp, felul în care Daniel Tudorache, primarul de sector, a făcut anunțul arată că nici măcar lui nu îi este foarte clar ce ar urma să cumpere.

Tudorache a anunțat joi, 29 iunie, că a doua zi, vineri, 30 iunie va pune în dezbaterea Consiliului Local proiectul înființării unei comisii care să negocieze preluarea Rapidului. „Rapid este în Sectorul 1, este un brand și în perioada campaniei electorale mulți dintre locuitori m-au rugat să ne implicăm. Iar acum dorim să ne implicăm. Eu am o afinitate față de Rapid pentru că e un club născut în Sectorul 1. Iar dacă asta doresc cetățenii din Sectorul 1, de ce nu? Noi suntem cei care încercăm să îi punem pe toți la masă. De aceea vreau să se înființeze o comisie, iar ulterior să ne implicăm în proiectul de reunificare a clubului Rapid. (…) Noi intrăm în discuții cu cele trei entități, UFC Rapid, AFC Rapid și FC Rapid. Am vorbit cu doamna Caciureac (n.r. — Vali Ionescu Caciureac, președinte la CS Rapid), dar dânsa la CS nu deține nimic. Eu am vorbit, de principiu, cu două din cele trei entități. Vreau să fie o singură echipă a Rapidului. Vrem brandul, palmaresul, tot. Eu am avut discuții neoficiale, dar cei care vor discuta efectiv vor fi cei din comisie. (…) Mai întâi vrem să rezolvăm această situație până în 15 august, ca să putem înscrie echipa în Liga a 4-a. Apoi ne propunem promovarea în Liga 1 și participarea în cupele europene. Noi sperăm ca după 2019-2020 Stadionul Giulești să revină Primăriei Sectorului 1. Noi ne vom implica atât cât ne permite legea, adică 5% din buget”, a explicat Tudorache pentru Agerpres.

Declarația de mai sus arată însă că, dacă nu e vorba de o simplă operațiune de imagine, atunci cine l-a informat/sfătuit pe Tudorache fie a vrut să-l pună într-o postură penibilă, fie este la fel de neavizat în subiectul Rapid. Primarul a făcut o serie de confuzii și erori care indică necunoașterea situației.

> În primul rând, nu există nimeni cu care să se poată discuta de la UFC Rapid, entitate care și-a încetat activitatea acum foarte mulți ani. Uniunea și-a cedat în urmă cu mult timp toate atribuțiile către AFC Rapid.

> În al doilea rând, comisia numită de primar nu poate „negocia” pentru că marca și brandul vor fi scoase la licitație.

> În al treilea rând, lichidatorul Mihai Florea a explicat deja clar că nu va fi pus în vânzare și palmaresul deoarece nimeni nu are actele necesare să demonstreze că-i aparține.

> Apoi, în Liga 4 există deja AFC Rapid. Tudorache vorbește atât de mărcile și brandul FC Rapid, deținute de societatea falimentară, cât și de locul din Liga 4 aparținând AFC Rapid. În acest caz, Primăria ar trebui să cumpere ambele entități.

Tudorache n-a reușit, de altfel, să-i convingă pe membrii Consiliului Local din simplul motiv că acestora nu le-a fost clar ce li se propune. Din cele 25 de voturi, 12 au fost pentru și 13 au fost abțineri. Atât consilierii USR, cât și cei PNL au menționat că au aflat de proiectul lui Tudorache cu o seară înainte și nu li s-a spus clar despre ce este vorba. Tudorache a anunțat, după vot, că va trece peste decizia Consiliului Local și va înființa comisia de negociere prin ordin de primar.

Renașterea Rapidului nu pare, în acest moment, posibilă fără un sprijin masiv din exterior

Asaltul PSD la brandul Rapid – echipă care, în ultimii ani ai regimului comunist, se mândrea cu scandarea suporterilor „Galeria lui Rapid / Nu e membră de Partid” – surprinde această mișcare într-o postură cum nu se poate mai vulnerabilă. Informațiile ProSport sunt că, în acest moment, atât AFC Rapid, cât și Mișcarea CFR trec prin situații dificile, marcate de fricțiuni interne și lipsă de resurse financiare.

Șansa de a ataca promovarea în Liga 3, în sezonul următor, este destul de scăzută din partea celor două facțiuni rapidiste, care au negociat o eventuală fuziune fără să se ajungă însă la nicio înțelegere. Fără sprijin din exterior și măcinate de orgolii, ambele echipe au mari șanse nu numai să rateze promovarea, dar chiar să și dispară de tot.

Publicat: 03 07. 2017, 08:08
Actualizat: 03 07. 2017, 17:29