Oștile stau față-n față. Cum s-au aliniat planetele în play-off. Dinamo prinde zile proaste cu Astra, Viitorul și Pandurii – cu FCSB
Meciul Dinamo – Astra 1-4, disputat vineri, în etapa a patra din play-off, pare să contureze, în linii mari, așezarea taberelor în lupta pentru titlu.
Echipa lui Mircea Rednic s-a comportat vineri, cu Astra, așa cum se comportaseră Pandurii și Viitorul cu FCSB. Spre marea satisfacție a suporterilor dinamoviști de pe Arena Națională, jucătorii favoriți au abordat lejer, ca în vacanță, partida cu trupa din Giurgiu. Măcar la golurile de 0-1, 1-3 și 1-4, fotbaliștii gazdelor s-au comportat inexplicabil.
În minutul 16, fundașul stânga Steliano Filip, cel care se descurcase excelent contra vedetelor Spaniei cu doar câteva zile mai devreme, nu a făcut marcaj la Boudjemaa, părând că nu-și simte adversarul direct. Filip a stat cu spatele la jucătorul Astrei, care i-a luat prim-planul ca la antrenament la centrarea lui Junior Morais.
În minutul 16, Boudjemaa a venit din spatele lui Steliano Filip și, nestingherit de nimeni, a înscris din preajma careului mic
În minutul 53, tot pe partea stângă a apărării dinamoviste, Boudjemaa l-a lansat pe Alibec, care a înscris după o cursă în care adversarul său direct, Mevlja, i-a făcut marcaj din exterior! În ambele situații, atât în minutul 16, cât și în minutul 53, e vorba de erori incredibile de plasament ale fundașilor dinamoviști.
O fază ciudată: pasa în adâncime a lui Boudjemaa îi găsește pe fundașul central dinamovist Mevlja și atacantul giurgiuvean
Alibec plasați invers față de cum era normal. Poziția exterioară a lui Mevlja îl scotea, practic, din joc pe acesta, iar Alibec – plasat central, fără adversar între el și poartă
În sfârșit, în minutul 67, Alibec a marcat cu un șut de la 22 de metri, printre mâinile lui Cerniauskas. O eroare inacceptabilă pentru un portar cât de cât experimentat și care ridică întrebări asupra seriozității cu care lituanianul a tratat meciul.
Golul patru al Astrei, marcat de Alibec, a fost unul de portar. Șutul atacantului, nici prea puternic, nici prea plasat, a trecut printre mâinile lui Cerniauskas
La finalul partidei, antrenorul oaspeților, Marius Șumudică, a scandat împreună cu suporterii echipei gazdă împotriva rivalilor de la FCSB.
Acum opt ani, Dinamo a trimis titlul la Cluj prin victoria din etapa a 33-a cu Steaua
Pentru Dinamo, situația de acum nu este una nouă. În urmă cu opt ani, la primul titlu câștigat de CFR Cluj, Dinamo decidea soarta campionatului jucând pe viață și pe moarte cu Steaua, pe care o învingea cu 2-1 în etapa 33, după ce în etapa 26 pierduse acasă, scor 1-2, cu CFR. Galeria „roș-albilor” le-a cerut imperativ atunci propriilor jucători să încurce gruparea patronată de Gigi Becali și s-o împiedice, astfel, să ia titlul. Vineri, la finalul meciului cu Astra, suporterii gazdelor au transmis echipei venite să-i aplaude că așteaptă o victorie peste două etape, pe 10 aprilie, în FCSB – Dinamo.
În mai 2008, jucătorii dinamoviști sărbătoreau împreună cu suporterii victoria cu Steaua și trimiterea titlului la CFR. FOTO: Mediafax
Până acum, formația din Șos. Ștefan cel Mare a făcut deja diferența în duelul la titlu Astra – FCSB. În sezonul regulat, FCSB a pierdut 5 puncte în confruntările cu Dinamo, în timp ce Astra a pierdut doar 2 puncte. În play-off, Dinamo a mai încurcat o dată FCSB, care a pierdut 2 puncte în remiza (1-1) din prima etapă, pe când Astra a luat 3 puncte vineri.
De notat că acum, la fel ca și în 2008, Dinamo nu are un obiectiv concret. În 2008, șansele la titlu s-au risipit relativ repede, iar victoria din etapa a 33-a, cu Steaua, nu i-a ajutat pe „roș-albi” să urce mai sus de locul 4. În acest sezon, indiferent pe ce loc ar termina, dinamoviștii nu pot să obțină participarea în cupele europene deoarece au ieșit prea târziu din insolvență.
Dincolo de această ostilitate evidentă dintre FCSB și Dinamo, în cazul ultimilor există și un interes imediat, palpabil, ca gruparea lui Becali să nu ia titlul acum. În ultimii ani, rivalii „roș-albaștri” au dominat campionatul și datorită zecilor de milioane venite de la UEFA, pentru participarea în grupele cupelor europene. Câștigarea titlului (ar fi al patrulea la rând) i-ar plasa iar pe oamenii lui Reghecampf în poziție favorabilă spre Liga Campionilor sau Europa League. O clasare pe locul doi în campionat le-ar îngreuna substanțial misiunea.
Ionuț Negoiță, patronul de la Dinamo, a declarat acum câteva zile, la emisiunea ProSport Live, că „fără discuție, la anul obiectivul e câștigarea titlului”. Numai că, dacă FCSB ia acum campionatul, se va crea iar un decalaj de posibilități financiare. Pentru Negoiță și Rednic, este important ca FCSB să nu aibă acces la vistieria UEFA acum.
În același timp, Astra nu e un pericol la fel de mare. Giurgiuvenii sunt înglodați în datorii, îi paște insolvența de ceva timp și practică un slalom printre criteriile financiare pentru a rămâne pe linia de plutire. Fiind plasați în cea de-a doua urnă valorică la tragerile la sorți în cupele europene, le va fi foarte greu să se califice în grupele Ligii Campionilor sau Europa League.
Cu cine va avea ghinion ASA?
Pus lângă alte partide de aceeași factură, precum Viitorul – FCSB 1-3 și Pandurii – FCSB 0-1, jocul de vineri seară pare să contureze destul de clar, înainte chiar de finalul acestui minitur, taberele din play-off. FCSB luptă mai degrabă cu propriile slăbiciuni decât cu adversarii atunci când are meciuri cu echipele pregătite de Hagi și Edi Iordănescu.
La rândul său, Astra a beneficiat vineri de greșelile puțin obișnuite ale jucătorilor dinamoviști.
Interesant este de urmărit cu se poziționează ASA în acest duel indirect. Mureșenii au ajuns în play-off in extremis, în ultima etapă a sezonului regulat, grație egalului pe care FCSB l-a făcut cu Iași. O victorie a moldovenilor le-ar fi garantat acestora pătrunderea între primele șase echipe ale campionatului. Până acum, ASA a jucat deja cu Astra, la Giurgiu, unde a pierdut cu 0-1 după un meci în care a pus mari probleme gazdelor. Duminică urmează să se deplaseze la București, pentru meciul cu FCSB.
Din șase echipe, numai două mai luptă pentru un obiectiv concret
Dincolo de toate aceste constatări, se poate nota că, la prima ediție în noul format, campionatul cu play-off și play-out are mari probleme în a asigura competitivitatea și egalitatea de șanse între echipe. Dintre cele șase componente ale play-off-ului, două (ASA și Dinamo) nu au obiective palpabile și joacă mai degrabă în funcție de capricii și interese de moment, decât conectate total la miza fiecărui meci. Viitorul și Pandurii și-au atins și ele ținta (calificarea în play-off), nu-și propun titlul și au asigurată prezența în cupele europene. Așadar, din șase echipe, numai două (Astra și FCSB) au cu adevărat o miză în cele 10 etape din faza a doua a competiției.
În play-out, abia după intrarea mureșenilor de la ASA în insolvență a apărut o motivație pentru două echipe care, altfel, ar fi jucat 14 meciuri degeaba: Iași și Craiova. Amândouă stau prea bine pentru a se teme de retrogradare, iar mai sus de locul 7 nu pot urca. Conjunctural, prin eliberarea unui loc de cupe europene (după ce ardelenii de la Târgu Mureș au declarat insolvența), play-out-ul s-a reîncălzit, pentru că echipa care va termina prima va prinde un loc de Europa League. Este însă o miză care e de presupus că nu va mai exista în viitor.