FIFA lucrează de zor la îmbunătățirea sistemului de arbitraj video și anunță că va testa, cu ocazia Cupei Arabe, un nou sistem, venit parcă de pe altă planetă.
În acest moment, în România se instruiesc arbitrii privind folosirea sistemului VAR, care va putea fi utilizat abia din sezonul 2022-2023. Ca alternativă, antrenorul Chindiei, Emil Săndoi, a propus să se scoată un televizor pe tunelul care duce la vestiare. De aceeași parte a baricadei s-a poziționat și Mihai Stoica, managerul FCSB fiind de părere că arbitrul de rezervă ar trebui să urmărească meciul în direct la televizor și să îl atenționeze pe central când consideră de cuviință.
Forul care guvernează fotbalul la nivel mondial nu este pe deplin mulțumit de rezultatele sistemului VAR, deoarece unele decizii au fost controversate, chiar dacă arbitrii pot să urmărească reluările pe monitoare. FIFA vrea să nu mai existe niciun dubiu în ceea ce privește offside-urile, astfel că a inventat o nouă tehnologie. Camerele montate în acoperișul stadioanelor vor monitoriza mișcarea membrelor jucătorilor și vor transmite informații instant privind presupusele poziții de offside în care se află aceștia.
FIFA a anunțat că va testa sistemul revoluționar cu ocazia Cupei Arabe FIFA și, dacă va da satisfacție, acesta va fi implementat în din ce în ce mai multe competiții.
Johannes Holzmuller, directorul departamentului pentru tehnologia și inovația fotbalului din cadrul FIFA, a confirmat că pregătirile sunt pe ultima sută de metri și anunță că totul ar trebui să fie deja pus la punct până în luna aprilie a anului viitor.
„O să avem camere de luat vederi instalate sub acoperișul stadioanelor. Acestea vor urmări mișcarea membrelor jucătorilor și vor transmise informațiile extrase din video către operatori. Calcularea liniei de offside și detectarea momentului pasei vor ajunge acolo aproape în timp real. Operatorul va avea, atunci, posibilitatea să le transmită pe moment informațiile celor din camera VAR. La Cupa Arabă FIFA se va putea valida și confirma informația imediat”, a declarat Johannes Holzmuller, conform FIFA.
Șeful arbitrilor FIFA, Pierluigi Collina, susține că această inovație poate aduce un mare plus. „Tehnologia este foarte importantă atât în pregătirea jocurilor, cât și în deciziile care se iau pe moment în timpul partidelor. Într-o situație suspectă de offside, hotărârea se ia nu doar după analizarea poziției fotbaliștilor, ci și a modului în care ei s-au mișcat. Tehnologia – de astăzi sau de mâine – poate să tragă o linie pentru offside, însă evaluarea fazelor și a contactelor dintre jucători rămâne în mâinile arbitrului”, a declarat fostul mare arbitru FIFA Pierluigi Collina.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER