CFR încheie anul cu un avans de șase puncte față de FCSB, nesperat de clujeni după începutul slab în Liga 1 Betano. Victoria de pe Arena Națională, 2-0, este doar o consecință a deciziilor luate la cele două cluburi în ultimele două sezoane. CFR a avut mereu antrenori cu mai multă experiență și autoritate, a schimbat în favoarea jucătorilor, iar vedetele echipei au ieșit la rampă în meciurile mari. FCSB a fost trădată de lipsa de experiență a lui Dică, care a fost păstrat în ciuda faptului că nu mai controla total vestiarul și a cărui autoritate a fost „pătată” la fiecare schimbare dictată din lojă. În plus, vedetele echipei au dezamăgit încă o dată într-un meci cu miză.
Nelu Varga, schimbări în favorea jucătorilor și mai puțin băgăreț decât Gigi Becali
O comparație între cele mai puternice echipe din Liga 1 ar trebui să înceapă de la cei care conduc CFR și FCSB. Deciziile finanțatorilor au fost în contradicție în acest sezon și s-au resimțit și în ultimul derby. La CFR, Nelu Varga a căutat mereu antrenori cu experiență, în timp ce Gigi Becali a dorit un antrenor pe care să-l controleze. Omul cu banii de la CFR a luat și o decizie extrem de contestată la vremea ei, dar care ar putea fi cea câștigătoare, în duelul cu FCSB. L-a schimbat pe Edi Iordănescu, în momentul în care acesta nu era agreat de mare parte dintre jucători. Între jucători și antrenor, Nelu Varga a ales jucătorii, lucru care nu s-a întâmplat la FCSB. Acolo Dică a rămas pe bancă și după campionatul pierdut în vară și după conflictul cu Alibec și după ce unii jucători s-au plâns de faptul că nu joacă mai mult sau după ce antrenorul și-a pierdut încrederea unor fotbaliști. În plus, organizarea celor două cluburi la nivel de conducere este diferită. Dacă la FCSB, Gigi Becali lasă impresia că ia toate deciziile și că autoritatea lui Mihai Stoica nu mai este la fel de mare ca în mandatele trecute, CFR s-a „blindat” cu conducători precum Marian Copil, Daniel Stanciu, Bogdan Mara sau Marius Bilașco. Chiar și rolul de „scut” al acestora între jucători și finanțator pare esențial.
Autoritatea antrenorului, în favoarea CFR-ului
Sâmbătă seara diferența s-a făcut și la nivelul antrenorilor. Conceicao a câștigat duelul cu Dică, prin organizarea de joc și prin schimbările efectuate. Portughezul a făcut o schimbare ofensivă, cu Ioniță în locul lui Bordeanu, iar cel introdus a provocat eliminarea lui Roman și a marcat pentru 2-0. Apoi a intrat Păun, cel care a scos penalty-ul din care a marcat Ioniță. Dică a rămas, în schimb, fără reacție în repriza a doua și a schimbat abia în minutul 82. Schimbările antrenorilor arată însă diferența de autoritate pe care o au cei doi. Conceicao nu pare influențat de cineva, atunci când decide cine intră în teren, exemplul Ioniță fiind grăitor. Cu toate că a fost cel mai scump transfer din ultimii ani, Ioniță joacă foarte puțin pentru că antrenorul nu este mulțumit de felul în care se pregătește. La FCSB, Dică a fost influențat în mai multe rânduri să folosească jucătorii pe care s-au plătit mulți bani, chiar și când forma lor nu era cea mai bună, iar tehnicianul a mai primit „instrucțiuni” din tribună încă o dată, la meciul de sâmbătă. „Am cerut să intre Rusescu în locul lui Nedelcu”, a spus Becali, la Digisport, iar senzația este că Dică pleacă, în primul rând, pentru că nu a respectat ordinele și abia apoi din cauza rezultatului.
Vedetele CFR-ului, mai bune în derby-uri
Diferența cea mai vizibilă s-a produs în derby-uri la nivelul gazonului. Mai bine evaluați decât cei de la CFR, jucătorii importanți ai FCSB nu s-au remarcat mai deloc la meciul de sâmbătă, în timp ce jucătorii importanți ai clujenilor au făcut diferența. Deac a marcat din devierea lui Țucudean, iar Arlauskis a fost providențial. Acest lucru s-a văzut în toate cele șase partide jucate de cele două formații în ultimele două sezoane. La FCSB contabilizăm pentru vedetele din atac o pasă decisivă a lui Man (septembrie 2017), un penaly obținut de Florin Tănase (februarie 2018) și câte un gol marcat pentru Gnohere (martie 2018) și Florinel Coman (septembrie 2018). Asta în timp ce la CFR contribuția fotbaliștilor importanți din atac a fost mai mare în meciurile cu FCSB. Deac pe lângă golul marcat aseară și două lovituri libere care au adus goluri (septembrie 2017 și februarie 2018). Țucudean are o pasă decisivă din meciul de aseară, un gol (septembrie 2018) și contribuție decisivă la golul lui Vinicius (februarie 2018).
Apărarea: punct forte la CFR, punct nevralgic la FCSB
O diferență vizibilă, în favoarea CFR-ului, a fost și în compartimentul defensiv. Djokovic și Bordeanu au câștigat duelul cu Nedelcu și Filip, în zona mijlocașilor defensivi, Andrei Mureșan a scos două mingi la care Arlauskis nu mai putea să intervină, iar Vinicius și Manea nu au arătat slăbiciuni. În plus, CFR are cea mai bună defensivă din campionat cu aproape un gol primit la două meciuri jucate. La FCSB defensiva a fost marea problemă a sezonului. Fără soluții de rezervă și cu improvizații, în mare parte din campionat, cu multe goluri primite din faze fixe, echipa lui Dică a pierdut puncte importante pe mâna apărătorilor. Nici cuplul Bălașa – Planic nu mai pare unul sigur. Primul a greșit sâmbătă, la faza golului marcat de Deac, pierzând duelul aerian cu Țucudean și permițându-i atacantului să devieze decisiv. FCSB are de două ori mai multe goluri primite decât CFR, în acest sezon, iar clișesul „apărarea câștigă trofee” pare actual în acest moment.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER