Petrolul: ședința ultimei șanse s-a amânat din lipsă de cvorum. Suporterii, reprezentanții Veolia și membrii fondatori se vor întâlni să vadă dacă mai pot continua împreună

Ședința ultimei șanse la Petrolul, în care ar trebui să se așeze la aceeași masă reprezentanții sponsorului Veolia, ai suporterilor și ai membrilor fondatori, s-a amânat pentru o dată nestabilită încă. Ploieștenii și delegatul concernului francez ar fi trebui să se întâlnească luni, 17 iunie, în Adunarea Generală a Asociaților, dar discuția s-a amânat pentru că, fiind sărbătoare, aproape toată lumea e plecată din localitate.

Este greu de spus acum când și dacă va mai avea loc această discuție, pentru că lucrurile s-au precipitat. Pe 13 iunie, cu patru zile înaintea proiectatei ședințe în care membrii fondatori, suporterii și reprezentanții Veolia urmau să decidă ce se va întâmpla în continuare, Mădălin Mihailovici, CEO Veolia pe România, a făcut o conferință de presă în care a anunțat președintele propus Marius Stan. Aceea a fost și scânteia care a aruncat în aer situația deja tensionată.

Suporterii prezenți la conferință s-au arătat nemulțumiți de faptul că Veolia încalcă sistematic angajamentele luate în urmă cu doi ani, când a preluat managementul clubului de la fanii care-l înființaseră și finanțaseră în Liga 4. Inițial, în 2017, Mădălin Mihailovici s-a angajat să consulte suporterii, prin reprezentantul acestora în Consiliul de Administrație (CA), în privința deciziilor majore din viața clubului. Acest lucru nu s-a întâmplat, Cristi Vlad – reprezentantul numit de suporteri – rupând legătura cu asociația fanilor care-l numise în CA.

Suporterii au avertizat din timp că modul în care e administrat Petrolul va duce la ratarea promovării. Nu i-a ascultat nimeni


Conform înțelegerii inițiale, suporterii care au finanțat clubul în Liga 4 urmau să aibă un cuvânt de spus în conducerea Petrolului prin intermediul reprezentantului din Consiliul de Administrație. Acest lucru nu s-a înâmplat. Avertismentele fanilor, care au remarcat managementul defectuos, au fost ignorate sistematic până când Petrolul a ratat promovarea, deși avusese cel mai mare buget din Liga 2

Ulterior, membrii galeriei nu doar că n-au mai fost consultați cu privire la deciziile importante, dar nici măcar n-au mai fost anunțați ce urmează să se întâmple.

Fanii au văzut, în sezonul trecut, că șefii executivi ai Petrolului Ploiești rulează numeroși antrenori și zeci de fotbaliști (peste 30 într-un singur an!), cu salarii foarte mari și cu prime de instalare, și că ignoră toate îngrijorările și mesajele trimise că în ritmul acesta nu se poate obține promovarea.
Scoși din circuitul deciziei, în ciuda statutului foarte clar semnat de toată lumea inițial, în 2017, suporterii și-au manifestat nemulțumirea, la conferința de presă din 13 iunie, că Veolia îl prezintă pe noul președinte înainte să fie măcar anunțați, ei aflând, practic, odată cu toată lumea ce decizie s-a luat.

Mădălin Mihailovici, reprezentantul Veolia, despre care se zvonea de peste o săptămână că ar vrea să rezilieze înțelegerea de finanțare a Petrolului, a profitat de momentul încordat de la conferința de presă pentru a anunța că firma se retrage din parteneriat. Bănuiala că totul a fost premeditat a fost întărită de faptul că, în foarte scurt timp după ce CEO Veolia a părăsit conferința (lăsându-l pe președintele propus să se descurce singur cu presa), a și fost dat publicității un comunicat care anunța încetarea parteneriatului cu Petrolul.

Această relație Petrolul – Veolia este destul de complicată. Taberele sunt foarte orgolioase. Pe de o parte, Veolia poate argumenta că a făcut tot ceea ce trebuia, din punct de vedere administrativ, pentru a fi îndeplinite obiectivele. Concernul a asigurat stabilitate financiară și predictibilitate. În sezonul 2018-2019, Petrolul a avut de departe cel mai mare buget din Liga 2: 1,8 milioane de euro. Argumentul lui Mădălin Mihailovici a fost, tot timpul, că el este doar partener și asigură finanțarea, fără să se amestece în procesul decizional executiv.

Fără Veolia, Petrolul moare pentru a doua oară în 3 ani


Mădălin Mihailovici s-a ținut de cuvânt și a asigurat stabilitatea financiară la Petrolul, dar a lăsat fără control conducerea executivă care a cheltuit banii fără să facă performanță

Pe de altă parte, această situație a făcut ca Petrolul să intre în derivă și să nu intervină nimeni până când s-a ales praful. Banii s-au cheltuit ineficient, la nivelul lotului și pe banca tehnică a fost haos. Situația a fost sesizată de suporteri, dar aceștia n-au găsit pe nimeni dispus să-i asculte când au avertizat că Petrolul se îndreaptă cu viteză spre ratarea obiectivului.

Fără finanțarea Veolia, Petrolul Ploiești riscă să moară pentru a doua oară în numai 3 ani. Nicio altă companie din oraș nu e dispusă să se implice în sport. Consiliul Local pune la dispoziție palmaresul și brandul, dar nu și bani, pentru că, în 2016, când au reînființat clubul, suporterii din galerie au subliniat că vor să evite implicarea politică la Petrolul. Pentru a obține finanțare de la buget, ar fi nevoie de un proiect, apoi de aprobarea acestuia. Numai că aceste proiecte se depun, de obicei, la începutul anului, iar acum suntem la jumătatea lui 2019. Tot procesul de elaborare, depunere și aprobare durează.

Membrii fondatori (foști jucători ai Petrolului) și suporterii înțeleg că au nevoie de Veolia pentru a supraviețui și acum încearcă să ajungă la o împăcare. Pe de altă parte, sunt iritați că reprezentantul companiei îi tratează ca pe niște accesorii neglijabile și alege să-i ignore chiar încălcând statutul la care consimțise acum doi ani. E greu de spus acum dacă Mădălin Mihailovici a căutat doar un motiv să rupă înțelegerea cu Petrolul sau se folosește de prilej pentru a-i forța pe ceilalți să accepte eliminarea completă din procesul decizional.

 

 

Publicat: 17 06. 2019, 14:23
Actualizat: 17 06. 2019, 17:14