Piața jocurilor de noroc din România, în pericol? Toate agențiile de pariuri și cazinouri s-ar putea închide în scurt timp: „Citind proiectul de OUG, înțeleg că ăsta e sfârșitul. Va urma un haos economic total”

Un proiect de Ordonanță de Urgență al Guvernului ar putea desființat piața jocurilor de noroc din țară.

Siteul gnttips.ro, preluat de ziare.com, arată că pe pagina web a Ministerului de Finanțe a apărut un proiect de OUG care în cazul în care se va aplica ar putea însemna sfârșitul caselor de pariuri, indiferent că sunt stradale sau online, dar și al cazinourilor, începând de la data de 1 ianuarie 2019.

Mai exact se dorește o altă impozitare: agențiile stradale ar urma să achite o taxă anuală de 3 la sută din totalul încasărilor realizate anul precedent, iar cele online ar putea plăti un procent de 5 la sută. În aceste condiții, afacerea nu ar mai fi deloc profitabilă, așa cum avertizează Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România.

„Citind proiectul de OUG, care după declarațiile Ministrului de Finanțe, o să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și care o să fie trecută la Guvern pâna de Crăciun, înțeleg că asta este sfârșitul industriei jocurilor de noroc din România și nu numai. Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanții sunt disperați, au cheltuit toți banii și acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix”, a spus Constantinescu.

„Situația jocurilor de noroc este dezastruoasă pentru că 3 la sută la land based (n.red. – agențiile stradale) este imposibil de platit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piață au un payout între 95% și 97% (n.red. – procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi plătește înapoi jucătorilor, 3 lei la stat și pe lângă asta mai platește taxe, impozite 3000 de euro către stat.

Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câștigă în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, Guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeași situație: la fiecare sumă pariată se reține jucătorului 3% la landbased (n.red.+5% deja existent) si 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună ‘bani de acasă’ ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toata lumea va închide începand cu 1 ianuarie 2019″, a mai spus Constantinescu pentru Gnttips.ro.

Industria jocurilor de noroc a adus 700 de milioane de euro la bugetul de stat prin plata taxelor și impozitelor. Care ar putea fi impactul acum? „Poate fi dezastruos pentru buget. Sunt 700 de milioane de euro care vor dispărea complet din încasările bugetare în 2019”, a explicat acesta.

„Vă dau un singur exemplu: în industria jocurilor de noroc sunt 50.000 de angajați, cu un salariu mediu de 500 euro. Aceasta înseamnă aproximativ 180 milioane de euro pe care îi pierde statul doar din impozitele pe salarii dar și 50.000 de locuri de muncă pierdute și tot 50.000 de șomeri. La sloturi (păcănele) sunt 72.000 în toată țara pentru care se plătesc 200 de milioane de euro taxă anuală de licențiere. Este aberant să renunți la 700 milioane de euro ca să omori o industrie!„, a încheiat Constantinescu.

 

Publicat: 19 12. 2018, 10:28
Actualizat: 04 01. 2019, 12:53