Prosport a nominalizat, pentru fiecare post, în demersul nostru de a alege “Naționala secolului”, câte 11 mari nume care au scris istorie în fotbalul românesc, în principal la echipa națională, dar s-au luat în calcul și performanțele de la echipa de club.
Astfel, cei 11 portari aleși sunt: Jean Lăpușneanu, Bogdan Stelea, Ion Voinescu, Stere Adamache, Răducanu Necula, Florin Prunea, Silviu Lung, Bogdan Lobonț, Helmuth Duckadam, Dumitru Moraru, Vasile Iordache, într-o ordine aleatorie.
Jean Lăpușneanu a fost primul portar român care a apărat la un Campionat Mondial, ediția inaugurală din Uruguay, în anul 1930. Legitimat la Sportul Studențesc, Venus și Rapid, Lăpușneanu a stat în poarta României la prima victorie a țării noastre la un Mondial, 3-1 cu Peru, atunci, în 1930, la Montevideo. A strâns 10 prezențe sub tricolor.
Bogdan Stelea a participat la 3 turnee finale de campionat Mondial, jucând la două dintre ele, cel din SUA, în 1994, când am ajuns în “sferturile de finală”, și cel din Franța, în 1998, când am părăsit competiția în “optimi”. De asemenea, a apărat poarta noastră la Euro 1996, în Anglia și la Euro 2000, turneu final organizat în Belgia și Olanda. A jucat în Champions League, cu Steaua, cu care a câștigat două eventuri, el mai apărând culorile echipelor Dinamo, cu care a reușit un event, Rapid, Salamanca, POLI Iași, Mallorca, Standard Liege, Samsunspor, Oțelul, Unirea Urziceni și FC Brașov. Deține recordul de prezențe, ca portar, la echipa națională, cu 91 de selecții.
Ion Voinescu a apărat poarta echipei CCA, ulterior Steaua, cu care a câștigat 6 titluri și 5 Cupe ale României. A apărat poarta naționalei noastre în 22 de meciuri, remarcându-se în mod deosebit la Olimpiada de la Helsinki, din 1952, când presa prezentă acolo l-a numit “cel mai bun portar al lumii”.
Stere Adamache a jucat la Siderurgistul Galați, Viitorul București, dar s-a consacrat la Steagul Roșu Brașov, unde a apărat în 258 de jocuri. A fost titularul naționalei în toate cele trei meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, contra Angliei, Cehoslovaciei și Braziliei. Șapte apariții în total în echipa reprezentativă.
Răducanu Necula, zis și Tamango, sau Rică, a apărat poarta echipei naționale în 61 de meciuri. A jucat de 233 de ori pentru Rapid, reușind să marcheze și 7 goluri! A mai avut 88 de prezențe pentru Sportul Studențesc, 22 pentru Steaua și 10 la FC Baia Mare. A apărat contra Braziliei, la Cupa Mondială din Mexic, în 1970. Un titlu, cu Rapid.
Florin Prunea a apărat poarta României în 40 de meciuri, jucând la Campionatele Mondiale din SUA, în 1994 și Franța, 1998, precum și la Euro 1996, în Anglia și Euro 2000, în Belgia și Olanda. Eventul cu Universitatea Craiova, în 1991, campion cu Dinamo în 2002.
Silviu Lung a fost căpitanul echipei naționale la Cupa Mondială din Italia, din 1990, când a ajuns în “optimi”. De asemenea, a apărat și la turneul final al Euro 1984, din Franța. A ajuns cu Universitatea Craiova în semifinalele Cupei UEFA, în 1983, și cu Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni, în 1989. Are 77 de prezențe în poarta “naționalei”. Două titluri de campion și 5 Cupe ale României cu Universitatea Craiova, un titlu și o Cupă, de asemenea, cu Steaua. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului 1984.
Bogdan Lobonț, lansat la Corvinul, a apărat poarta echipei reprezentative în 85 de meciuri. Campion cu Rapid, în 1999, și cu Dinamo, în 2002, dar și cu Ajax, în Olanda. A fost titularul României la Euro 2008, din Austria și Elveția. A mai jucat la Fiorentina și Roma, în străinătate.
Helmuth Duckadam a apărat de doar două ori, în 1982, dar este principalul artizan al câștigării Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în 1986, când a reușit să apere, intrând în Cartea Recordurilor, toate cele patru lovituri de departajare executate de jucătorii Barcelonei. S-a lansat în fotbalul mare la UTA Arad.
Dumitru Moraru a apărat poarta echipei naționale în 39 de meciuri. A jucat la Metalul, Steaua, cu care a câștigat două titluri și o Cupă, Sportul Studențesc, Dinamo, cu care a reușit să ia trei titluri și trei Cupe ale României și să se califice în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, în 1984. A mai evoluat la Victoria și în Norvegia, la Start. A apărat poarta României la Euro 1984, în meciul cu Portugalia.
Vasile Iordache a fost în lotul echipei reprezentative la Euro 1984, din Franța. A apărat de 25 de ori, fiind numit “Eroul de pe Wembley” după meciul Anglia-România 0-0, din anul 1981. Are trei titluri de campion cu Steaua și tot atâtea Cupe, între anii 1972-1984.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER