Posesorii vechi de licența Pro au scăpat de cursuri de perfecționare din cauza pandemiei! UEFA impune această regulă printr-o convenție din 2015 | EXCLUSIV
Școala Federală de Antrenori a format, din 1991 și până în prezent, aproximativ 1000 de antrenori în 11 promoții, potrivit unor date prezentate pe site-ul oficial al instituției. De asemenea, există 185 de antrenori cu licența Pro, examene organizate de FRF sub îndrumarea UEFA.
La cei 185 enumerați mai sus se vor adăuga în acest an alți 19 de noi cursanți, printre care Adrian Mutu și Mirel Rădoi. Partea amuzantă pentru fotbalul românesc este în anul 2020, din cauza normelor sanitare, nu s-au făcut aceste cursuri. O convenție UEFA, apărută din 2015, impune FRF să existe o retestare, un curs de perfecționare de minimum 15 ore.
Calificarea de antrenor se obține prin absolvirea cursurilor unui institut superior de educație fizică și sport, cu un master în fotbal. Asimilați ca antrenori calificați, absolvenții pot aplica apoi pentru o serie de licențe FRF, fiecare dintre acestea permițându-le să antreneze anumite categorii de fotbaliști.
Posesorii vechi de licența Pro au scăpat de cursuri de perfecționare din cauza pandemiei! UEFA impune această regulă printr-o convenție din 2015
„Este o practică normală, nu știu dacă putem vorbi de retestare, sună mai bine termenul perfecționare. Dar în 2020, din cauza pandemiei, n-am reușit să mai facem aceste cursuri. Trebuie să fie minimum 15 ore, însă Asociația Națională, în speță FRF, poate mări acest număr de ore.
În orice domeniu, orice licență, indiferent că vorbim de educație, medicină, asigurări, are nevoie de o prelungire. Nu o poți primi pe viață„, a declarat în exclusivitate pentru ProSport Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF.
Drumul unui tânăr antrenor începe cu procesul de obținere a Licenței C, curs ce se întinde pe o perioadă de trei luni și care costă aproximativ 100 de euro, apoi Licența B care costă 400 de euro. Categoria B este licența de bază, cea care oferă dreptul antrenorilor de a practica meseria la nivelul copiilor și juniorilor.
Licența A, cea care oferă dreptul de a antrena la tineret și la seniori, se obține în urma unui curs cu o durată de 120 de ore, 48 teoretice și 72 practice, al cărui cost este similar cu cel pentru obținerea Licenței B, circa 400 de euro.
Licența Pro, cea mai importantă certificare pentru un antrenor
Licența PRO, cea pe care orice antrenor principal este obligat să o dețină, necesită îndeplinirea mai multor condiții. Principala este legată de faptul că sunt luați în calcul la înscrierea pentru curs doar posesorii Licenței A cu o experiență profesională de trei ani. Cursul cuprinde 240 de ore, 120 teoretice și 120 practice, și costă 4.000 de euro.
În toată această perioadă, prima etapă a cursurilor Școlii a prespus pregătirea foștilor sportivi sau oameni interesați să obțină licența B UEFA, cea cu care se poate antrena la centrele de copii și juniori. Sistemul pus la punct de această instituție, adaptat la regulamentele forului fotbalistic suprem european, oferă posibilitatea celor care posedă carnete de antrenor cu specializarea fotbal să înceapă studiul care, în final, le poate aduce licența PRO, implicit dreptul de a antrena din funcția de principal orice echipă din fotbalul românesc și din cel european.