Povestea celei mai mari victorii steliste în fața Rapidului! A fost un incredibil 8-2 pe fostul „23″ August fix acum 32 de ani
Pe 3 mai 1989, Steaua trecea de Rapid cu un scor de maidan, 8-2, și stabilea cea mai mare diferență de scor dintre cele două echipe de tradiție.
Meciul s-a jucat pe fostul „23 August”, în fața unui stadion arhiplin, cu Rapid, foarte aproape de eșalonul secund și roș-albaștrii neînvinși în campionat.
Mai mult Steaua urma să dispute în fix trei săptămâni finala Cupei Campionilor Europeni cu AC Milan, confruntare pierdută ulterior cu 0-4.
Povestea celei mai mari victorii steliste în fața Rapidului! 8-2 pe fostul 23 August acum fix 32 de ani
Această partidă va rămâne în istorie drept cea mai categorică victorie a Stelei în fața Rapidului. Trupa antrenată de Anghel Iordănescu a marcat de 8 ori în poarta giulestenilor, golurile purtând semnăturile lui Victor Pițurcă de 3 ori, Iosif Rotariu de 2 ori, Dan Petrescu, Marius Lăcătuș și Gabi Balint.
Hagi a pasat la jumătate din cele 8 goluri, fiind playmakerul de pe teren. Partida s-a disputat în fața a 60.000 de spectatori.
„Au dat însă două goluri din ofsaid şi atunci s-a rupt totul”, susţinea, mulți ani mai târziu, portarul de atunci al Rapidului, Leo Toader, dar și mulți fani giuleșteni.
Statistica acelui sezon consemnează faptul că Steaua marcase 124 de goluri în 34 de etape, din care obținuse 31 de victorii și trei rezultate de egalitate.
„Ceauşescu -PCR / Au băgat Rapid-n B”, scandarea deja celebră. Ultimul meci pentru Liță Dumitru la Rapid
Rapid, în schimb, a retrogradat şi a rămas cu scandarea istorică: „Ceauşescu -PCR / Au băgat Rapid-n B”. Steaua devenea campioana României, fără niciun meci pierdut, și cu o linie de clasament incredibilă.
Totodată, a fost ultimul meci al lui Liță Dumitru, care în cariera sa a evoluat la ambele echipe. „Bucuria tinereții pe care mi-a oferit-o Rapidul nu am cum să o uit, dar dacă ar fi să aleg între cele două, aș alege Steaua”, spunea Dumitru ani mai târziu.
Rapid: Toader – Aprodu, Iorgulescu II, A. Popescu, Bacoş – L. Ilie, Goanţă, Vameşu – Damaschin II, Ciolponea, Craiu. Antrenor Ion Pop
Steaua: Lung – D. Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu – T. Stoica, Hagi, Balint, Rotariu – Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor Anghel Iordănescu
Ce scoruri mari au fost între cele două echipe
1948 CFR Bucureşti-CSCA Bucureşti 5-2
1959 CCA-Rapid 4-0
1988 Steaua – Rapid 5-0
1989 Rapid – Steaua 2-8
2010 Rapid – Steaua 5-1