Anul 2024 se apropie de final, tragem linie în minte și în suflet iar bilanțul, oricât de drastici am vrea să fim, e unul entuziasmant pentru ce am trăit în fotbalul din ultimele 12 luni. Am avut pe stadioane surprize și revelații care ne-au bucurat, am fost iarăși mândri că suntem români prin fotbal, performanțele au depășit de cele mai multe ori așteptările noastre îngustat de amărăciunile anilor trecuți.
Astăzi retrăim împreună, cronologic, povestea celor 7 mari bucurii pe care milioane de români le-am trăit în fotbalul din 2024! În jurul lor au fost și alte satisfacții, firește, la fel am avut parte și de câteva dezamăgiri. Dar, cum se spune, cele rele să se spele, iar cele bune să se-adune! Ca să putem intra cu nădejde în 2025!
În ianuarie 2024, visul trăit al calificării la EURO 2024 prin tricolorii lui Edi Iordănescu parcă tot nu părea adevărat, deși trecusem și de tragerea la sorți a turneului final 🙂 Cumva firesc, ne dezobișnuisem cu marile bucurii din partea echipei naționale.
Dar ce s-a întâmplat la turneul final din Germania a depășit, să fim sinceri, orice așteptări. Am învins cu 3-0 Ucraina, cel mai categoric succes din istorie pentru România la un turneu final. Am câștigat grupa din care au mai făcut parte Slovacia și Belgia!
Însă, mai intens decât orice rezultat a fost sentimentul trăit împreună: milioane de români acasă, zeci de mii pe arenele din Munchen, Koln și Frankfurt, am uimit o lume prin felul minunat în care am fost puternici și dincolo de teren! Zidul Galben a devenit oglindirea în tribune a Generației de Suflet într-o vară de povestit nepoților.
După foarte multă vreme ne bucurăm de un român transferat în Premier League și la un club important: Radu Drăgușin la Tottenham! Mutarea din ianuarie a setat și recordul all-time privind suma plătită pentru un fotbalist român, 30.000.0000 euro cu tot cu bonusuri.
Anul a început exploziv dând semnalul pentru o schimbare la față privind prezențele românești în campionatele Big 5. Răzvan Marin s-a întors la Cagliari și e om de bază, cu evoluții apreciate și impact fulminant la echipa națională după cum poți descoperi aici! Tot în vară, Dennis Man și Valentin Mihăilă au promovat în Serie A cu Parma și au rămas esențiali în jocul formației lor pe prima scenă din Il Calcio.
După EURO 2024, Andrei Rațiu a devenit, din rezervă la Rayo Vallecano, o vedetă de care se interesează cluburi precum Atletico Madrid, Leverkusen sau Barcelona! Unul dintre cei mai apreciați fundași dreapta din La Liga, titular meci de meci!
Apoi, în august, internaționalul U21 Umit Akdag a fost împrumutat de Alanyaspor la Toulouse astfel că avem un tricolor de mare potențial în Ligue 1. Unde a și debutat deja!
Firește că mereu e loc de mai bine și așteptăm și de la ceilalți români legitimați în campionatele Big 5 să devină importanți la echipele lor, dacă se poate. Răzvan Sava, transferat de Udinese de la CFR Cluj, Adrian Mazilu (Brighton), Rareș Ilie (Nice), Rareș Burnete și Alexandru Borbei (Lecce), Ionuț Radu (Inter Milano). Plus transferuri noi de români spre aceste ligi de top!
Povestea scrisă în 2024 de Corvinul Hunedoara poate ocupa oricând o pagină în tratatul imposibil al sufletelor noastre de microbiști: „De ce iubim fotbalul?”. Un club nou-promovat în Liga 2 cucerește Cupa României după 1-0 cu Sepsi, 4-0 cu CFR Cluj, 3-1 cu Voluntari și finală împotriva Oțelului Galați. Pe merit, cu fotbal adevărat!
Iar rețeta poveștii are totul: tradiția sub blazonul Corvinului, fanii speciali, trofeu adjudecat dramatic la penalty-uri, prezentul unui antrenor special, Florin Maxim.
Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Corvinul Hunedoara a intrat cu capul sus în cupele europene și a eliminat Pakcs FC, locul 2 din Ungaria! După un 4-0 neverosimil în tur pe terenul maghiarilor. Apoi, un 0-0 de aplaudat cu Rijeka din Croația. Mai e ceva de spus?
N-am început anul 2024 cu emoțiile vreunei reprezentate în primăvara cupelor europene. Nici nu prea aveam cum 🙂 N-am prins nici grupele sezonul trecut în competițiile UEFA. Dar toamna ne-a adus inima la loc. Asta pentru că FCSB s-a calificat în grupa Europa League potrivit noului format creat de forul continental. Și a început să facă „victime”!
Dacă succesul cu RFS Riga, 4-1 la București, poate fi considerat cumva în grafic, puțini se așteptau ca PAOK Salonic să piardă, acasă, împotriva campioanei României! Echipa lui Gigi Becali s-a impus cu 1-0, după un meci tactic perfect și de mare sacrificiu, în care a evoluat aproape o repriză în inferioritate numerică.
După un 0-4 la Glasgow Rangers în care a utilizat „echipa secundă”, FCSB a continuat demn și entuziasmant parcursul: 2-0 pe Arena Națională cu campioana Danemarcei, FC Midtjylland. Apoi un 0-0 cu sacrificiu, iarăși în inferioritate numerică bună parte din meci, în fața câștigătoarei Conference League, Olympiacos. Cea mai iubită echipă de club din România a produs bucurie pentru milioane de români cu parcursul din Europa League.
Puțini ar fi sperat că în fotbalul românesc se va întoarce Mircea Lucescu, o legendă cu o carieră formidabilă în spate. Și mai puțini poate ar fi îndrăznit să creadă că revenirea se va produce la echipa națională, pe care „Il Luce” o mai pregătise în perioada 1981-1986!
Dar, după 24 de ani de când părăsea Rapidul, Mircea Lucescu a acceptat oferta FRF și a redevenit selecționerul tricolorilor. O lovitură de imagine incontestabilă pentru Răzvan Burleanu, dar mai presus de orice o emoție copleșitoare și o bucurie veritabilă pentru milioane de suporteri români.
Pe fondul încrederii căpătate de Generația de Suflet la EURO 2024, cu expertiza lui Mircea Lucescu adăugată unității din vestiarul tricolor, naționala noastră a continuat excelent parcursul din vară. Am câștigat grupa din Liga Națiunilor, am promovat în Divizia B a competiției, ne-am conservat locul 2 în urnele UEFA pentru tragerea la sorți a preliminariilor de Mondial.
Cumva „la umbra” naționalei de seniori, cum poate a fost mereu dar mai ales în prima parte a lui 2024 când tricolorii mari au impresionat la EURO, reprezentativa U21 pregătită de Daniel Pancu a luptat formidabil pe un drum al calificării spre Europeanul de anul viitor. În partidele din preliminarii programate în acest an a avut patru victorii și o singură înfrângere, câștigând grupa în fața Elveției, Finlandei sau Albaniei.
Generația lui Tavi Popescu, Louis Munteanu și Rareș Ilie merge la EURO U21 după ce a produs din nou bucurie suporterilor scriind istorie: este al patrulea turneu final consecutiv la tineret pentru România! Iar fericirea prezentului e depășită doar de febra așteptării: ne așteaptă o vară provocatoare în Slovacia!
Am evidențiat deja în prima parte a sezonului 2024/2025 din Superliga, că trăim cel mai echilibrat start de campionat de când se joacă în actualul format și care sunt motivele (analiza e disponibilă aici). Apoi, într-un alt demers jurnalistic, faptul că investițiile în fotbaliști din această ediție vor seta recordul deceniului, după cum poți descoperi aici.
Dar, dincolo de cifre, e senzația celor mai mulți suporteri: avem un super sezon de Superliga iar campionatul nostru crește în valoarea și intensitate! De ce ne-am bucurat toți în 2024 de un fotbal intern mai bun? Sunt mai mulți factori care, împreună, au produs realitatea în ultimele 12 luni. Și, sperăm, vor continua să o facă:
Rapid a continuat investițiile importante și a acoperit „scăparea” Neil Lennon cu aducerea unui tehnician apreciat, Marius Șumudică.
Dinamo a evitat retrogradarea și apoi a redevenit rapid un club care își poate permite realist să atace iar obiective înalte.
Universitatea Craiova a investit aproape dublu față de orice sezon din 2000 până azi și pare mai „consistentă” în lupta la titlu.
Tinerii talentați continuă să apară, ajutați inclusiv de Regula U21: Mihnea Rădulescu (foto jos), Alexandru Musi, Răzvan Sava, Alex Pop…
„U” Cluj și Petrolul Ploiești, cu prahovenii împotriva sărăciei prezentului, produc rezultate solide cu precădere prin fotbalul jucătorilor cu experiență.
Nou-promovatele Buzău și Slobozia nu sunt victime sigure, ci echipe incomode oricui, mai ales pentru că au antrenori buni: Eugen Neagoe și Adrian Mihalcea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER