Mirel Rădoi a fost ținut rezervă la nivel de juniori de fostul fotbalist Dan Baciu, care, însă nu și-a putut atinge potențialul maxim din carieră din cauza unei accidentări la nivelul ligamentelor încrucișate.
La sfârșitul anilor ’90, operația ligamentelor încrucișate era una dificilă, însă, cu timpul, rata de succes a acesteia a crescut considerabil.
Răzvan Raț a dezvăluit amintiri din cariera sa de jucător la nivel juvenil, unde a împărțit vestiarul cu mai mulți foști fotbaliști care au ajuns, ulterior, în prima divizie. Printre colegii săi de generație, de la Școala de Fotbal „Nicolae Dobrin”, se numără și Mirel Rădoi. „UEFAntasticul” a avut, totuși, o concurență acerbă pentru postul de titular.
În ultimii ani ai junioratului, Mirel Rădoi a pierdut lupta pentru locul în prima formulă în fața lui Dan Baciu, jucător pe care Răzvan Raț l-a catalogat ca fiind mai bun.
În ciuda talentului de care a dat dovadă, cariera profesionistă a lui Dan Baciu a fost năruită. În 1998, când evolua pentru Rapid București, într-o partidă împotriva celor de la Sportul Studențesc, fotbalistul a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate. Fotbalistul nu a reușit să revină la forma de dinaintea accidentării, din cauza gradului de complexitate pe care o avea operația la vremea respectivă.
„Eram printre cei mai buni la Under 18 la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin, unde era domnul Mihai Georgescu, acolo m-a observat Ionuț Chirilă, care a povestit mai departe la Rapid și așa am ajuns. Din generația mea, grupa 1981, mai mult de jumătate au jucat cel puțin în divizia A!
Mai bun decât mine era Dan Baciu (n.r. – căpitanul echipei), care-l ținea pe bancă pe Mirel Rădoi, dar a avut ghinion. A ajuns și el la Rapid, ca mine. Și în ultimul meci, la o săritură, era un duel aerian, cade și-și rupe ligamentele încrucișate!
Era 1998, operația de ligament atunci nu era ca acum, adică rata de eșec la operație era foarte mare, plus recuperarea după… Nu toată lumea se putea opera atunci afară, și el nu și-a mai revenit niciodată la forma dinainte, a jucat apoi undeva la Gaz Metan Mediaș, dar s-a lăsat pe la 27-28 ani.
Mai erau în echipă cu mine, la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin, Marius Bilașco, Ciprian Tănasă, Vasile Maftei”, a spus Răzvan Raț, potrivit Sport.ro.
Talentul de care a dat dovadă Dan Baciu a stârnit, în anii ’90, interesul formațiillor din Vestul Europei. Fostul fotbalist a fost în probe la Feyernoord Rotterdam, alături de doi colegi de la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin, Paul Gaborean și Eduard Bandi.
Deși au petrecut trei săptămâni în Olanda, iar staff-ul clubului era mulțumit de calitățile fotbaliștilor, nu au putut semna actele din cauza legislației referitoare la numărul de jucători extracomunitari pe care clubul avea dreptul să îi folosească.
„Am fost prima generaţie de la Şcoala de Fotbal «Nicoale Dobrin». În 1996, eu şi alţi doi colegi, Paul Gaborean şi Eduard Bandi, ne-am pregătit trei săptămâni cu Feyenoord Rotterdam. Am fost la un pas să rămânem acolo, însă eram extracomunitari şi aveau voie doar cinci în lot. Aşa erau atunci legile în Olanda. Dacă ne păstrau în lot ar fi trebuit să ne dea cinci sute de mii de dolari pe an. Aveam 17 ani şi nu ne puteau da banii ăştia atunci”, a dezvăluit Dan Baciu, potrivit Gazeta Nouă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER