Povestea irepetabilului Steaua – Valencia 2-0 din mocirla tinereții noastre fericite: președintele României îl suna pe Gigi Becali în pauză, eliminam cea mai bună echipă din lume și „supraviețuiam” fericiți fără iPhone și Tik Tok. SPECIAL

Povestea irepetabilului Steaua - Valencia 2-0 din mocirla tinereții noastre fericite: președintele României îl suna pe Gigi Becali în pauză, eliminam cea mai bună echipă din lume și „supraviețuiam” fericiți fără iPhone și Tik Tok. SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Când ai 19 ani iar carnea ta înflorind și inima ta zăpăucă fac nod pentru șireturile unui Dumnezeu care se pregătește de miuță, tot ce-ți dorești are șanse mai mari să te uimească. Pur și simplu: întâmplându-se. Pentru cei care veți face 19 ani, credeți în fotbal, credeți în ce iubiți! Pentru cei care i-ați făcut cândva: o sută de grame de tărie și-un strop de rouă în paharul pe care vi-l clătesc zorii.

Pe 24 februarie 2005, Steaua București a eliminat din cupele europene cea mai bună echipă de fotbal din lume la acel moment. Și asta după ce pierduse cu 2-0 în tur. Poți alege AICI acest succes european drept cel mai tare pentru o echipă românească după 1990.

Cei care am trăit acea noapte, am știut de-atunci: orice se va mai întâmpla vreodată cu ochii noștri prin fotbal, ne vom întoarce mereu în mocirla fericirii noastre. Mutată din Ghencea într-o tinerețe de chihlimbar. Când ați fost ultima oară atât de fericiți încât lacrimile să se amestece cu ploaia, ca atunci, pe obrazul neobișnuit cu păcatele?

Ei erau un fel de City la care juca idolul lui Messi

Valencia era cea mai bună echipă din lume pe anul de-abia încheiat, potivit Federației Internaționale de Istorie și Statistică a Fotbalului. Iar Steaua încheiase 2004 pe locul 107. Spaniolii cuceriseră Cupa UEFA, Supercupa Europei și titlul în Spania depășind Barcelona, Deportivo La Coruna, Real Madrid. Anterior jucaseră sferturi de finală Champions League și chiar finala, în 2001! Așadar, să ne imaginăm că am vorbi azi de FCSB, locul 122 în aceeași ierarhie pe 2023, versus Manchester City.

Image

Italianul Claudio Ranieri lăsase Chelsea pentru banca Valenciei. Îi avea la dispoziție pe ibericii Baraja, Albelda, Mista, Marchena, Rufete, pe conaționalii săi Di Vaio, Corradi, Carboni, Moretti și Fiore, plus sclipitorul Aimar. Argentinianul care-i fusese idol în copilărie lui Messi, poate cel mai ușor de tradus ce vorbim pentru prezent.

În fotbalul românesc, Gigi Becali intrase abia de-un an și o lună. Îi câștiga la poker pe Goian, Lovin și Baciu în fața patronului Sechelariu de la Bacău. Primăverile europene păreau posibile așa cum părea soarele în noaptea de 24 februarie 2005. Cu două săptămâni în urmă, la Întorsura Buzăului fuseseră -35,8 grade Celsius. Antrenori în campionatul nostru? Stoichiță la Oțelul, Olăroiu la Poli Timișoara, Dan Petrescu la Sportul și Răzvan Lucescu la Rapid.

De unde am plecat

Dar da, Steaua București era în primăvara europeană a Cupei UEFA! Pregătită de Walter Zenga, eliminase parcă stângaci sârbii de la FK Zeleznik, apoi bulgarii de la ȚSKA Sofia. Ai fi zis că drumul spre Europa fotbalului mare ne-a fost trasat geografic de forul continental.

În grupe, Ghencea fusese de fier și curaj: 2-0 acasă cu Standard Liege, 2-1 acasă cu Beșiktaș Istanbul. Dragostea oamenilor compensa concret punctele pierdute prin deplasare, înfrângeri cu Parma și Bilbao. Și din dragostea oamenilor și banii băgați de Becali se nășteau condițiile pentru minune. Nu-i totul poezie, să fim drepți!

Pe „Mestalla”, Valencia ne-a pus la respect. Un 2-0 cu gol în fiecare repriză, săgeți de la Di Vaio și Aimar, din lovitură liberă. Zenga nu s-a bazat pe Rică Neaga, deja semnat de Chunnam Dragons și care peste 4 zile urma să plece în Coreea de Sud. Când a auzit că e în afara lotului, Neaga a plâns. Zenga spune că și el a avut lacrimi în ochi.

0-2 cu Valencia. Eram mici, acesta e adevărul. Simțeam, știam asta. Dar când toată măreția văzduhului ți-e străină, îți faci mocirlă din țărână. Iar cum aveam 19 ani, parcă toți cei în roș-albastru, inclusiv din teren, puteau să împrumute iute și gratis nebunia îndrăznelii noastre.

Nici măcar nu se inventaseră iPhone, Youtube și Tik Tok în februarie 2005, nici Facebook nu apăruse la noi. România nu intrase în UE și doar 15% dintre români aveau internet. Dar, ca în bancuri, culmea: supraviețuiam! Și chiar eram fericiți „pe alocuri”.

Așa, pe fundalul clapetelor de celulare, cu Trăian Băsescu președinte de două luni după victoria împotriva lui Adrian Năstase, fără să știm că un băiețel din București, pe nume David Popovici, abia împlinea 5 luni când Steaua aștepta Valencia în Ghencea, la retur…

„Totul pare de neatins”

Era frig tare pe 24 februarie 2005. Mașina odihnea la semafor șapte inși înghesuiți, fumul-armură de țigară plus versurile urlate dintr-o emoție de meci scăldată în superbia tinereții: „E foame de bani / E foame de bani, băieți, / Lumea tre’ să știe ce fel de băieți sunteți!”.

Pe banda cealaltă, mașină de Giurgiu. Geamurile la fel de închise, clănțăneau dinții la 4 grade. Dar vedeai că-i același fum, bănuiai contururi tot pentru vreo 6-7 inși. Doar alte versuri urlate: „Totul pare mare atunci când ești mic / Nu-i nimic! / Totul pare de neatins / Nu te lăsa învins!”.

Sișu & Puya se duelau cu Ombladon și în preferințele noastre, și la MTV Romania Music Awards. Însă voiam să-i vedem, până la urmă, absolut toți, pe roș-albaștrii din iarbă: zeii noștri, Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Dorinel Munteanu revenit la 36 de ani din Bundesliga.

Parcă voiam să le strigăm lor, după 0-2 la Valencia, că minunea se poate: „Lumea tre’ să știe ce fel de băieți sunteți!”. Sau „Totul pare de neatins / Nu te lăsa învins!”. După gust.

Idolii străzii erau pentru noi băieții care cântau cuvinte pe muzică, nu incnete ștrangulate de interjecții, ca azi. Dar na, și pentru părinții noștri, Paraziții și La Familia or fi părut tot un fel de trap…

Trufia versus inima care ne calificase încă de pe la Drajna

După 0-2 în tur, El Mundo Deportivo: „Valencia poate călători liniștită la București”. Stoperul Moretti decretase: „Steaua a jucat bine, a stat bine în teren, ne-a pus probleme. Însă noi am câștigat cu 2-0. Și calificarea cred că e decisă!”. Italianul nostru, Zenga, avea însă nebunia lui: „Și noi putem bate cu 2-0 la București”. Iar Gigi Becali visase că Andrei Cristea va marca două goluri.

Așa că Gigi Becali și-a făcut „pohta” pe 24 februarie 2005. Când nu și-a făcut-o? Steaua titularizează la returul cu Valencia un puști moldovean de 20 de ani, Andrei Cristea, pe care plătise 1 milion de dolari. Nu-l câștigase la poker, investise, trebuia să-și vadă „marfa la lucru”. Nimic nou, nu-i așa?

Hârbul ne lasă prin ploaie, pe o străduță. Ieșim din el precum șapte ceaușești din tanc, la Târgoviște. Luăm Militariul la pas. „Steaua! Steaua!”. Ranieri e așa sigur de calificare încât îi scoate din prima echipă pe Mohammed Sissoko, Aimar, Di Vaio, Fiore și Mista. Jumătate de echipă schimbată față de tur!

Coregrafie a galeriei steliste la inceputul partidei.

Peluza noastră strălucește simplu și maiestuos în culorile Stelei. Gazonul e o glumă care seacă de sens cuvintele. Căutați pe youtube, că s-a inventat între timp!

Minutul 4: Dică trimite în bară, cu capul. Atacăm, cu sufletul ne calificasem încă de la Drajna, dar e doar 0-0. La pauză, Gigi Becali trage din portțigaret și răspunde din lojă la celular. Președintele Băsescu. Nu e o glumă!

Ne îmbrățișam și plângeam, îmbrăcați în haine groase care azi nici măcar nu se mai fabrică

Minutul 50. Mirel Rădoi lansează din jumătatea noastră, Diniță știe că e în ofsaid și se întoarce inteligent.

Mirel Radoi.

Sprintează prin glod, înfipt ca un mânz îndărătnic, Andrei Cristea. Îl pierde pe David Navarro, îl amețește cumva, trage tare în piciorul spaniolului și mingea se duce în poartă. Portarul Palop, cu mâinile în șolduri, fixează privirea peste Ghencea care se zguduie. Ca un soldat șocat de ororile unui război pe care simte că-l pierde. Că l-a pierdut deja!

Iarăși lansare din jumătatea noastră. Nici n-ai cum altfel prin tranșeele alea! Puștiul Cristea țâșnește iar.

Andrei Cristea in cursa pentru golul doi.

În el suntem toți, fugind de-acasă, la 19 ani. Din noroi, în fața porții, mingea îi sare spre tibie. Șutul-taifun pleacă pe colțul scurt. Avem 2-0. Cu Valencia. Cu viața.

Îmbrăcați în haine groase care azi nici măcar nu se mai fabrică, ne îmbrățișam și plângeam.

Noaptea când Gigi Becali a trăit prima oară fericirea prin fotbal

Gigi Becali dă declarații la Pro TV după cele 90 de minute. E stors, parcă el l-a cărat pe Cristea în cursele golurilor. „Nu mai contează ce se întâmplă acum. Sunt fericit la ora asta”. După ocazia lui Oprița, din reprizele de prelungiri, patronul își încrucișează mâinile și recunoaște. „Nu știu dacă am curaj să mă uit la 11 metri”. Și el pare de 19 ani. Nu era pregătit de așa ceva.

Și nici pentru ratarea lui Dorinel Munteanu de la penalty-uri. Dar nici pentru ratările lui Baraja și Di Vaio! După secundele când se prăbușește sub extazul calificării, Gigi Becali se ridică împovărat își sprijină capul în palma dreaptă. E prea mult. Mintea și sufletul lui nu știu încă modul de utilizare al amestecului de imposibil devenit posibil în fotbal cu ispita puterii asupra maselor.

Se îndreaptă și privește spre stadion, Mihai Stoica abia se abține să nu sară. Becali își pune mâinile în cap. Zeci de mii de oameni strigă ”Steaua București”.

Au mai fost lucruri prin meci, pe teren? Sigur că au mai fost. Dar altceva, vă jur, nu mai țin minte bine. Din nopțile iluziei noastre de viață, marile cumpene așa rămân: zig-zag, o stare, câteva arsuri.

Pe drum, cu fărâma de voce rămasă fiecare, gâjâiam pe la Drumu Subțire, în zorii care ne legănau hârbul: „Lumea tre’ să știe ce fel de băieți sunteți!”. Lume știa, Europa știa. Europa, Steaua!

Am ajuns toți acasă cu sufletul mânjit de mocirla fericirii noastre. Nu s-a mai curățat de-atunci.

Credit foto: facebook FCSB

Steaua București – Valencia 2-0

A marcat: Andrei Cristea (50, 71). Marcatori la penalty-uri: Rădoi, Lovin, Boștină, Dică / Aimar, Mista, Rufete. Au ratat: D. Munteanu / Baraja, Di Vaio

Steaua: Hamutovski – Ogăraru, Rădoi (c), Ghionea, P. Marin, Paraschiv, D. Munteanu, Dică, Oprița (Lovin ‘113), An. Cristea (E. Baciu ’94), Diniță (Boștină ’84)

Antrenor: Walter Zenga

Valencia: Palop – Carboni, D. Navarro, Caneira, Moretti (Aimar ‘103), Rufete, Albelda (c), Baraja, F. Aurelio, Xisco (Di Vaio ’78), Corradi (Mista ’78)

Antrenor: Claudio Ranieri

Alege aici Steaua – Valencia 2-0 drept cel mai tare succes european după 1990:

Care e cel mai tare succes european după 1990?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și a arătat dovada
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și…
×