Poveștile inedite ale ”tricolorului” ajuns la CM 1994 după ce a fost copil de mingi în Ghencea în sezonul cuceririi Cupei Campionilor. ”Îi înfruntam fără teamă la antrenamente pe Iovan și Bumbescu. Îl invidiam pe Lăcătuș ce ușor obținea penalty”. Păstrează acasă tricoul lui Kennet Andersson de la drama cu Suedia! | VIDEO EXCLUSIV

Poveștile inedite ale ”tricolorului” ajuns la CM 1994 după ce a fost copil de mingi în Ghencea în sezonul cuceririi Cupei Campionilor. ”Îi înfruntam fără teamă la antrenamente pe Iovan și Bumbescu. Îl invidiam pe Lăcătuș ce ușor obținea penalty”. Păstrează acasă tricoul lui Kennet Andersson de la drama cu Suedia! | VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:

Marian Ivan, 54 ani, e un personaj. Are mereu plină tolba cu întâmplări, superbe sunt cele care încă nu pot fi scrise!, iar o șuetă alături de brașoveanul prin adopție e ca un medicament după o migrenă. În partea a doua a dialogului cu Prosport, urmează poveștile inedite ale ”tricolorului” ajuns la CM 1994 după ce a fost copil de mingi în Ghencea în sezonul cuceririi Cupei Campionilor. ”Îi înfruntam fără teamă la antrenamente pe Iovan și Bumbescu. Îl invidiam pe Lăcătuș ce ușor obținea penalty”, se confesează Ivan. El păstrează și acum acasă tricoul lui Kennet Andersson de la drama cu Suedia!

”Mă întreceam în goluri cu Ilie Dumitrescu”

Marian, te-ai gândit vreodată ce-ai fi ajuns dacă nu-ți era scris să devii fotbalist?

Nu m-am gândit niciodată la asta. Părinții visau probabil să mă vadă la facultate, să devin inginer. Eu am crescut ca fotbalist pe maidanul din Bragadiru și am avut multe contre cu tata legate de școală. Mi-a zis clar că nu mă mai duc la sport dacă vin cu medii sub 8. Mi-era și cam frică de el, pentru că făcuse box la viața lui. M-a pus cu burta pe carte. Am adunat rezultate foarte bune până în clasa a 11-a, când a trebuit să fac alegerea către fotbal. Dar n-am lăsat nimic de izbeliște. Am terminat normal liceul, am luat bac-ul la ”Bolintineanu”.

La Steaua pe la ce vârstă ai ajuns?

În jur de 10 ani. Jucam cu ăi mai mari pe tăpșan în Bragadiru și unul dintre ei, văzând că am talent, m-a luat de mână și m-a dus în Ghencea. Am nimerit în echipă cu Olăroiu, care e mai mic decât mine cu nouă zile. El e născut pe 10 iunie 1969, eu pe 1 iunie. Mă întreceam în goluri cu Ilie Dumitrescu, aflat însă la o altă grupă, a lui Petre Mihai, alături de Dan Petrescu.

  • 10 ani s-a pregătit Marian Ivan în centrul de juniori al Stelei, de unde a plecat prima dată la Progresul Brăila, în vara lui 1989: a reușit promovarea în acel sezon cu formația de la Dunăre

”Când intram în vestiarul Stelei, nu știam dacă pot să mă așez sau să aștept”

Aveai 16-17 ani când Steaua a urmat traseul spre Cupa Campionilor. Ai prins acolo toate marile meciuri, nu?

Pe toate! Am fost și copil de mingi, și în tribună. Dar cel mai minunat era când ne chemau să ne antrenăm cu echipa mare, în timpul săptămânii. Și pe mine, și pe Ilie. Îți dai seama? Îi vedeam de aproape pe câștigătorii Cupei Campionilor cum se leagă la ghete. Niște zei! Când intram în cabină, nici nu știam dacă să stau jos sau să aștept în picioare.

Ștefan Iovan i-a fost adversar lui Marian Ivan la antrenamentele din Ghencea, în perioada marii echipe a Stelei

Nu-ți era teamă la antrenamente să-i înfrunți pe Iovan, pe Bumbescu?

Nu ne menajam deloc. Totul se întâmpla ca într-un meci oficial. Voiam doar să furăm meserie de la cei mai mari fotbaliști ai Europei. Să vedem cum lovesc mingea, cum se găsesc pe teren. Sincer, îl invidiam pe Lăcătuș când vedeam ce ușor obținea penalty-urile. Mai exersam și eu ”procedurile” văzute la Marius. Am avut o șansă fantastică să fiu coleg cu asemenea jucători.

Din păcate, n-am reușit să prind nici măcar un minut la echipa mare a Stelei, deși am făcut o grămadă de cantonamente cu băieții de-acolo. Se ivea mereu ceva nou și plecam împrumutat de fiecare dată. Asta până când m-a luat Brașovul definitiv în 1992”, Marian Ivan pentru Prosport

Steaua te-a format, dar Brașovul te-a scos la lumină până acolo încât lumea te identifică cu echipa de la poalele Tâmpei.

Așa e! A fost locul în care am găsit ce mi-a trebuit, inclusiv o climă mai pe gustul meu. Romică Pașcu m-a adus și, chiar dacă e hulit câteodată, e omul care și-a pus decisiv amprenta pe cariera mea. La fel, Paul Enache m-a ajutat foarte mult. Avea un ochi fantastic la jucători și impunea o pregătire fizică demnă de soldatul rus.

”La Trabzon erau să ne răstoarne autocarul”

La Dinamo ai ajuns imediat după Mondialele din 1994. Care au rămas cele mai pregnante amintiri din Ștefan cel Mare?

Unu. Regretul că nu am cucerit titlul în 1995, deși aveam un lot foarte valoros, inclusiv colegi de la Mondiale, precum Prunea, Mihali sau Moldovan. Doi. Dubla cu Trabzon din toamna lui 1994, în Cupa UEFA. Am pierdut cu 1-2 în deplasare, unde a fost o nebunie totală. Am zis că suporterii turci ne răstoarnă autocarul. Am făcut apoi un 3-3 spectaculos acasă, meci în care am ratat pe bandă rulantă și am pierdut calificarea.

Marian Ivan a fost coleg cu Prunea, Mihali și Moldovan nu doar la CM 1994, ci și la Dinamo
  • 4 meciuri a disputat Marian Ivan în cupele europene, toate în tricoul lui Dinamo: a marcat un gol în deplasare cu Trabzon, 1-2

Cum ți-au rămas în minte derby-urile cu Steaua?

Meciuri adevărate, pentru care visezi să ajungi fotbalist. Regret că n-am marcat niciodată într-un derby, nici n-am prins vreunul cu scoruri din acelea mai mari. Erau întâlniri cu o motivație specială, iar când vedeai tribunele arhipline te încărca pozitiv acea atmosferă.

Cu Mateo am avut o relație specială la Dinamo. Nu doar că am fost colegi de cameră, dar e și nașul fiicei mele. Am avut multe lucruri de învățat de la el”, Marian Ivan pentru Prosport

”Am fost la un pas să intru cu Argentina”

Te-au deranjat discuțiile dinaintea Mondialului 1994 care alimentau scenariul că tu și portarul Ștefan Preda ați ajuns în America în urma unor jocuri de culise, nu pe merit?

Nu le-am dat atenție. Am știut în fiecare minut ce am de făcut. M-am pregătit impecabil ca să prind turneul final și m-am bucurat extraordinar când Anghel Iordănescu m-a ales, apreciind că aș putea face față la acel nivel. Sunt convins că aduceam un plus echipei de pe bancă dacă intram, fie și câteva minute.

Tricoul lui Marian Ivan de la CM 1994 se află la Muzeul Fotbalului din București

E marea dezamăgire a carierei faptul că n-ai prins nicio secundă la Mondiale?

Orice jucător ar fi fost dezamăgit, dar mi-am făcut datoria. Am fost la un pas să intru cu Argentina, dar a marcat Balbo golul doi al sud-americanilor și nea Puiu n-avea, firește, cum să bage un atacant în acel context. Poate aș fi jucat, totuși, în finala mică, dacă ajungeam acolo. În fine, m-am simțit extraordinar de bine în grup, chiar dacă eram nou sosit la lot. M-am considerat acolo un soldat plecat la luptă. Pentru mine n-a fost o surpriză nominalizarea pentru turneul final, fiindcă am avut înainte un sezon foarte bun la Brașov.

  • 16 goluri a înscris Marian Ivan în sezonul din Liga 1 anterior CM 1994: a fost locul 3 în topul golgheterilor campionatului, după Craioveanu (22) și Ilie Dumitrescu (17), la egalitate cu Ilie Lazăr (16)

”L-am întrebat pe Hagi cum s-a dus mingea fără să se învârte”

Cum ai trăit de pe bancă penalty-urile cu Suedia?

Cu sufletul la gură. Foarte greu! Mai ales că ei au ratat primii și totul părea să ne meargă favorabil. Nu știu dacă vom mai întâlni prea curând o asemenea șansă. Fotbalul a evoluat peste tot, noi parcă doar regresăm. Nici măcar pe loc nu stăm! Indiferent de situație, eu iubesc însă naționala necondiționat, ca pe propriul copil.

Ce frumos ar fi ca România să prindă următorul Mondial! Tot America, tot cu un Hagi în lot, Ianis! Sunt convins că va reveni puternic după accidentarea care l-a necăjit multe luni sezonul trecut”, Marian Ivan pentru Prosport

Ivan a avut privilegiul de a sta în aceeași cameră cu Hagi pe durata turneului final CM 1994

S-au scris mii de cuvinte numai pe tema că ai fost colegul de cameră al lui Hagi pe durata Mondialului. Cum se comporta Gică acolo, în intimitatea lotului?

Am avut multe de învățat de la Hagi în acea perioadă. Dacă-l lași să vorbească despre fotbal, o face nonstop. Mi-aduc aminte că, după golul acela fabulos marcat contra Columbiei, l-am întrebat cum a lovit mingea de s-a dus în plasă fără să se învârte. Mi-a arătat, apoi am exersat mult la Dinamo pe baza a ceea ce mi-a explicat Gică și am înscris și eu așa de câteva ori. Secretul e să repeți, să repeți, ca pe o poezie învățată la școală.

”Pentru mine, Mondialul a însemnat împlinirea visului american”

Mai ai acasă tricoul lui Kennet Andersson, killerul României din partida cu Suedia?

Îl mai am, da! Plus șortul lui Henrik Larsson, plus un tricou de la meciul cu Elveția, pierdut cu 1-4. Mai strânsesem și altele, dar nu sunt un colecționar. Le-am distribuit pe la diferite licitații caritabile. Amintirile rămase în mintea și sufletul meu sunt mai importante.

Tricoul purtat de Kennet Andersson împotriva României la CM 1994 se află în dulapul din Brașov al lui Marian Ivan

Prunea nu se uită urât la tine, știind că păstrezi trofeul respectiv?

N-a fost doar greșeala lui. La fotbal, toți pierdem, toți câștigăm. A traversat o secundă de neatenție, ca atunci când ești la volan și-ți pierzi concentrarea pe moment. Mare păcat că n-am dus mai departe acea aventură! Pentru mine însă, un băiat provenit dintr-o familie simplă, cu tată șofer și mamă casnică, Mondialul a însemnat, de fapt, împlinirea visului american. Aș fi putut să dau poate mai mult naționalei, știu ce talent am avut, dar sunt mândru de ceea ce am realizat.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×