Csaba Asztalos, președintele CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), îl contrazice pe ministrul Eduard Novak.
După ce ministrul Tineretului și Sportului a anunțat că noul regulament care a fost publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 8 iulie, nu încalcă legile Uniunii Europene, Eduard Novak este contrazis de Csaba Asztalos.
Președintele CNCD a reacționat imediat după Eduard Novak a impus o pondere de minimum 40% a sportivilor români la competițiile naționale, în sporturile de echipă, și îi transmite ministrului Tineretului și Sportului că ordinul acestuia încalcă legislația UE.
Csaba Asztalos susține că indiferent de tipul de contract pe care sportivii îl semnează, reprezintă o activitate economică care se supune legislației Uniunii Europene.
„Îmi pare rău pentru domnul ministru, a fost consiliat eronat. Activitățile sportive intră în domeniul de aplicare a dreptului Uniunii Europene în măsura în care constituite activitate economică. Activitatea sportivilor semiprofesioniști sau profesioniști, care sunt activități salariate, indiferent că le numim contract de muncă sau pe baza unui contract de prestări servicii, intră sub incidența articolului 45 care reglementează libertatea forței de muncă în Uniunea Europeană și care definește conceptul de lucrător. Sportivii profesioniști sau neprofesioniști care prestează un serviciu sunt lucrători și sunt protejați împotriva discriminării. Curtea de Justiție a Uniunii Europene spune că e o formă de discriminare a pune orice tip de cotă unei activități sportive, întrucât cetățenii Uniunii Europene au libertatea să se angajeze oriunde pe teritoriul unui stat membru.
Curtea de justiție a Uniunii Europene nu acceptă această justificare obiectivă, arătând faptul că jucătorii unei echipe naționale pot proveni de la orice club. Se mai spune că echipele de fotbal concurează cu echipe care nu au această restricție și ar intra într-o competiție nedreaptă.
Se mai spune că e adevărat că odată cu libera circulație a forței de muncă va fi o competiție mai mare pe locul de muncă, dar în același timp se deschide oportunitatea ca jucătorul să poată concura pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Acest motiv care a fost la baza ordinului lui Novak a fost desființat. Orice decizie este obligatorie pentru orice stat membru, pentru orice judecător din orice stat membru.
Mă aștept ca la nivelul Ministerului Sportului să existe specialiști pe drept sportiv, pe dreptul Uniunii Europene. Nu înțeleg de ce se insistă pe această abordare care nu are niciun temei juridic. Dacă în Italia se introduc reguli asemănătoare, ce jucători mai transferă din România?
Nu are nicio relevanță ce denumire are contractul dacă se prestează o anumită activitate sportivă.
Se pot cere despăgubiri dacă o echipă suferă daune într-un fel sau altul. Nu spun că scopul nu e unul legitim, să avem un bazin mai larg de selecție pentru echipele naționale, dar sunt niște limite dacă ne-am asumat că suntem în Uniunea Europeană”, a declarat Csaba Asztalos la Fotbal Club.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER