Prima cheltuială pe care și-a asumat-o Red&White la Dinamo, în scris, dacă planul de reorganizare modificat este aprobat. Trece planul, sare banul | EXCLUSIV
Mișcare importantă pusă la cale de Red&White la Dinamo. Acționarii și-au asumat, în scris, să achite din datoriile de la masa credală, în termen de 30 de zile după ce noul plan de reorganizare va fi aprobat de judecătorul sindic.
Prima cheltuială pe care și-a asumat-o Red&White la Dinamo, în scris, dacă planul de reorganizare modificat este aprobat la instanță
ProSport a dezvăluit, la jumătatea lunii Martie, că administratorul judiciar SC Dinamo 1948 SA a conceput și a depus un nou plan de reorganizare. Este al treilea de la declanșarea insolvenței, vara anului 2021. O veste așteptată de fanii „câinilor”, mai ales după fracturile de opinie dintre Vlad Iacob, administratorul special și Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul RTZ, cei care s-au contrat, la începutul anului, în legătură cu fiabilitatea apelului formulat de RTZ, după ce, în luna Decembrie, judecătorul sindic a respins mult contestatul plan 2.0.
În acest moment, propunerea RTZ&Partners SPRL urmează să fie înaintată spre vot, la data de 7 Aprilie, Adunării Generale a Creditorilor. Dacă trece de AGC, judecătorul sindic are ultimul cuvânt în aprobarea noului plan.
Conform propunerilor administratorului judiciar, datoriile societății cu adresa în șoseaua Ștefan cel Mare vor fi reduse de la 7,4 milioane euro, suma prinsă în masa credală actuală, la 1,4 milioane de euro.
Practic, categoria chirografarilor, care în planul inițial era prevăzută să-și recupereze întreaga sumă, va fi radiată de la distribuiri. În acest context, dacă planul modificat primește votul Adunării Generale a Creditorilor – ședința va avea loc pe 7 Aprilie- și este aprobat de judecătorul sindic, SC Dinamo 1948 SA scapă de creanțe de 5 milioane euro!
ProSport a aflat ce se întâmplă și cu celelalte categorii de creditori?
În cazul „Creditorilor beneficiari ai unor cauze de preferință”, situația a fost simplificată după ce Asociația Peluza Cătălin Hîldan a formulat o cerere scrisă către RTZ prin care solicită ca suma de 5,8 milioane de euro, valoarea creanței APCH lîncadrată la această categorie să fie încasată după ieșirea societății din insolvență.
- 37.268.955 lei este valoarea masei credale, conform planului de reorganizare aprobat în toamna lui 2021 și funcțional, în momentul de față, în reorganizarea judiciară SC Dinamo 1948 SA
Această mișcare pare că a fost validată după o serie de negocieri, nu simple, pe care președintele APCH, Elyass Bucurică, le-a purtat cu acționarii din Red&White.
Creanțele bugetare și salariale, în total 1.1 milioane lei, trebuie achitate de Red & White în 30 de zile după aprobarea planului modificat propus de RTZ
În acest caz, la această categorie, creditori beneficiari ai unor cauze de preferință, mai rămâne de achitat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice – 5.683.265 lei. (1,1 milioane euro), creanță care urmează să fie stinsă în mai multe tranșe, pe toată durata reorganizării judiciare, mai precis până la sfârșitul lui 2025.
Mai rămân categoriile creanțelor bugetare și salariale. ProSport a aflat un element foarte interesant. Astfel, Red&White ar fi semnat o înțelegere prin care își asumă că, în cazul în care planul modificat propus de RTZ va fi aprobat de judecătorul sindic, să stingă aceste două categorii în 30 de zile de la aprobarea planului modificat de către judecătorul sindic!
- 24. 956.076 lei reprezintă creanța totală înscrisă la categoria chirografari, categoria defavorizată conform noului plan
Practic, Red&White își asumă, în termenul prezentat, o cheltuială 1,1 milioane lei – 220.000 euro (573.000 lei – creditorii salariați, 526.000 – creditorii bugetari).
Creanțele curente strâng cu ușa. 6.8 milioane lei, jumătate din sumă este legată de împrumuturi și onorariul neachitat către RTZ
Până atunci, noii acționari au presiunea creanțelor curente care, conform informațiilor ProSport, ating o cotă îngrijorătare, 6,8 milioane lei (1,3 milioane euro) acestea fiind repartizate către jucători, antrenori, staff, furnizori, taxe și impozite. Mai bine de jumătate din această creanță este reprezentată de împrumuturile colectate de SC Dinamo 1948 SA (2,5 milioane lei) după intrarea în insolvență, dar și de onorariul neachitat către administratorul judiciar (1,4 milioane lei).
Acest ult detaliu este, să-i spunem, bun pentru Dinamo, pentru că parte importantă din împrumuturi aparțin APCH sau RTZ, în timp ce onorariul RTZ nu pare a constitui, pentru moment, o presiune. Rămân, însă, furnizorii, taxele, antrenorii, unii dintre ei având formulate cereri de faliment ce urmează a fi judecate de Tribunalul București la termenul din 3 Aprilie, următorul în insolvența de la Dinamo.