Carmen București, nume istoric în fotbalul autohton, dar cu echipă înscrisă doar în cel feminin în ultimele sezoane, și-a închis porțile, pentru a doua oară, în urmă cu câteva zile după ce, în 2019, la nivel masculin, echipa fusese retrasă din Liga 4. Câștigătoare a Cupei României la capătul stagiunii trecute și cu un loc 3 în campionat, decizia este extrem de surprinzătoare, ținând cont că sezonul 2023-2024 stă să înceapă. Dezafilierea echipei a fost confirmată în urma Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal din 4 august care, în aceeași zi, a stabilit și sistemul competițional la nivel de primă ligă. ProSport a luat legătura cu Ovidiu Onosa, patronul formației reînființate în 2017, care a oferit o reacție cu privire la acest subiect.
Vineri, 4 august, Federația Română de Fotbal publica, pe site-ul oficial, hotărârile Comitetului de Urgență. Printre subiecte, și dezafilierea echipei Carmen București din fotbalul feminin. Decizia este una surprinzătoare deoarece, la capătul stagiunii trecute, formația bucureșteană a cucerit, în premieră, Cupa României la fotbal feminin după o victorie în ultimul act cu Universitatea Cluj, campioana din ultimele 11 ediții ale campionatului, scor 2-1.
Inițial, această decizie a fost pusă pe seama aspectelor financiare și ale cheltuielilor prea mari. În acest context, ProSport a luat legătura cu Ovidiu Onosa, patronul echipei care, în stagiunea trecută, și-a desfășurat meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Marin Anastasovici”, din Giurgiul.
Financiar am stat foarte bine. Am adus jucătoare de peste tot de pe glob, din Brazilia sau Trininad&Tobago, Lituania, Letonia sau Grecia. Am avut și performanțe sportive, dar și performanțe de management. Decizia de a retrage echipa a venit din dezamăgirile care s-au acumulat în fotbal de-a lungul anilor, atât în cel feminin, cât și în cel masculin. Pentru mine și Cristian Marincea, cei doi co-fondatori ai clubului, proiectul de la Giurgiu a fost ultimul în fotbal. Cât am avut sprijin și am simțit că merită să investim, am făcut-o. Când n-am mai avut sprijin și am simțit că suntem singurii care tragem, ne-am retras. La Giurgiu, am avut un parteneriat cu Primăria, întins pe mai mulți ani, pentru a juca aici. S-ar fi întins pe încă câteva sezoane. Considerăm că ne-am făcut datoria față de sportul din România. Din 2017 și până acum am investit foarte mulți bani. În ciuda sprijinului Federației, nu poți schimba mentalitatea în România. Mai important decât banii investiți este timpul petrecut departe de familie. Au fost zile de muncă și cu 20 de ore. Am încercat să creăm modele pentru copii.”
Imediat după dezafilierea celor de la Carmen, FRF a decis modificarea sezonului competițional 2023-2024 (VEZI FOTO).
Istoric, clubul Carmen București a fost înființat în anul 1937 și a fost deținut, în perioada interbelică, de familia Mociornița, una dintre cele mai bogate familii ale vremii. Mai apoi, în 1947, din diverse motive, a dispărut, dar, despre asta, în rândurile de mai jos.
Arc peste timp, clubul a fost reînființat în 2017 și înscris în Liga 4 București. În stagiunea 2018-2019, formația cucerea campionatul municipal din capitală după ce, în meciul decisiv, învingea CSA Steaua, echipa antrenată de Daniel Oprița în prezent, în Liga 2.
Totuși, aventura la nivel de fotbal masculin a fost una scurtă. În barajul de promovare în Liga 3, în dublă manșă, formația din București a fost învinsă, la momentul respectiv, de Mostiștea Ulmu, campioana județului Călărași.
În urma acelui meci au apărut mai multe zvonuri legate de aranjarea partidei din interior, de către anumiți jucători. Totuși, nimic nu a putut fi dovedit. Patronul echipei, deși inițial înscrisese formația pentru sezonul 2019-2020 al Ligii 4 București, cu puțin timp înainte de startul sezonului, a retras-o.
În lotul echipei care învingea Steaua și pierdea la baraj se aflau, printre alții, fotbaliști cu experiență la nivel de Liga 1, printre care Stelian Stancu (ex-Steaua, Poli Timișoara sau Sportul Studențesc), Ovye Monday Shedrack (ex-Milsami Orhei sau Zimbru Chișinău), Hristu Chiacu (ex-Dinamo București sau Wisla Cracovia) sau Doru Bratu (ex-Steaua, Pandurii Târgu Jiu sau Universitatea Cluj). Pe banca tehnică era Daniel Iftodi, fost jucător la Steaua, Dinamo sau Rapid.
Cum am menționat mai sus, clubul a fost înființat în 1937, sub numele Mociornița-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociornița. Din 1940, de club s-a ocupat fiul acestuia, Ionel Mociornița, avocat.
În perioada 1941-1944, echipa a participat la campionatul de război. Imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, clubul a terminat sezonul 1946-1947 al Diviziei A pe treapta secundă a podiumului, în spatele celor de la ITA, UTA de astăzi. Totuși, la scurt timp, în vara lui 1947, echipa avea să dispară. Dinamo Tbilisi, campioana Uniunii Sovietice, venea în România pentru a susține mai multe meciuri amicale. Printre adversari, și Carmen.
Ordinele pentru Mociornița și echipa lui erau clare: să piardă meciul pentru a dovedi publicului român „superioritatea indiscutabilă a sovieticilor în orice domeniu”. Refuzul, însă, i-a fost fatal. Ana Pauker, „doamna de fier” a comunismului românesc, s-a răzbunat pe Mociornița și echipa sa. Clubul Carmen București a fost exclus din Divizia A, iar locul i-a fost luat de AS Armata București, viitoarea Steaua. Peste decenii bune, la un nivel mai mic, Liga 4, Carmen și-a luat revanșa în fața „militarilor”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER