Primarul Sectorului 1 a scos de pe ordinea de zi a Consiliului Local proiectul asocierii cu Academia Rapid după ce prețul brandului a fost fixat la 4 milioane de euro. FC Voluntari a renunțat la planul de a participa la licitație
Prețul de pornire de 4 milioane de euro stabilit pentru Rapid de principalii creditori ai clubului falimentar (familia Moraru) a provocat un blocaj major în planurile celor care vizau preluarea marelui brand fotbalistic. Așa cum ProSport a anticipat încă de joi, chiar în textul unde prezenta în exclusivitate decizia Adunării Creditorilor de a organiza licitație cu strigare pe 10 noiembrie începând cu suma de 4 milioane de euro, au apărut repoziționările. Primarul Sectorului 1 face un pas în spate, FC Voluntari a abandonat ideea achiziționării brandului. La patru zile după anunțul privind scoaterea la licitație a mărcii Rapid, nimeni nu s-a prezentat încă la sediul lichidatorului judiciar, pentru a se interesa de caietul de sarcini.
Ca o consecință imediată a deciziei luate joia trecută de creditorii Rapidului, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a scos de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de marți, 31 octombrie, punctul care viza asocierea cu Academia Rapid. Subiectul, pentru care se obținuse girul Consiliului General al Municipiului București, trebuia dezbătut și aprobat la punctul 8: „Proiect de hotărâre privind asocierea/cooperarea între Sectorul 1 al Municipiului București și o persoană juridică în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local privind dezvoltarea unui centru sportiv – Primarul Sectorului 1 al Municipiului București”. Dar, înaintea ședinței, acest punct a fost eliminat din discuție.
Academia Rapid, un club cu cheltuieli uriașe pentru nivelul Ligii 4
La Academia Rapid se caută cu înfrigurare soluții pentru a ieși din impas. Reacțiile au fost contradictorii. Daniel Pancu, cel care luna trecută califica drept „o rușine” prețul de 406.000 de euro stabilit inițial pentru Rapid, acum s-a arătat indignat că suma de 4.050.000 de euro e prea mare. Managerul Ovidiu Burcă a anunțat că a fost pus la punct un plan B. Sursele ProSport spun că se plănuiește tot o formă de colaborare cu autoritățile, doar că accesul la banii publici va fi obținut printr-o altă soluție.
Este destul de clar că primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, nu speră că ar putea convinge Consiliul Local (unde PSD nu deține majoritatea) să intre în licitație și să plătească milioane de euro (indiferent că e vorba de 4 sau de 2) pentru Rapid.
Tudorache a avut și până acum probleme cu consilierii USR și PNL, care i-au cerut permanent să le pună la dispoziție planul detaliat și costurile acestei asocieri. Primarul n-a reușit să le prezinte aceste informații, iar proiectul a intrat în impas. Academia Rapid este susținută în continuare de Primărie, dar din umbră și neoficial.
Lucrurile sunt destul de incerte și în plan sportiv. Când le-a promis susținerea, primarul Tudorache le-a cerut conducătorilor executivi ai clubului un singur lucru, pentru a continua colaborarea și la anul: să promoveze în Liga 3 la sfârșitul acestui sezon. Dar Academia Rapid este în luptă strânsă cu Steaua în campionat, iar deznodământul este imprevizibil. Se merge, practic, pe sârmă. Una foarte scumpă, de altfel, dacă ținem cont că Academia Rapid are cheltuieli uriașe pentru un club de Liga 4.
– Marca e închiriată pentru 5.000 de euro plus TVA pe lună.
– Stadionul este plătit cu 1.200 de lei plus TVA ora de antrenament și 3.500 de lei plus TVA meciul.
– În startul campionatului, Academia a recurs și la excentricități cum ar fi organizarea unui meci disputat în deplasare, pe stadionul Dinamo, cu echipa Termo. Sursele ProSport vorbesc de costuri de circa 3.000 de euro care nu au fost amortizate din vânzarea biletelor.
Sponsorul principal al Academiei Rapid, controversatul magnat Gruia Stoica – patron al Grupului Feroviar Român -, nu intenționează să intre în licitație nici la 4 milioane de euro, nici la 2 milioane, spun sursele ProSport.
FC Voluntari a abandonat proiectul preluării Rapidului pentru că „situația e prea complicată”
În același timp, FC Voluntari, grupare care își anunțase încă de astă-primăvară intenția clară și explicită de a participa la licitația pentru Rapid, a ieșit din cursă. Sursele ProSport spun că gruparea ilfoveană a abandonat definitiv ideea. „Situația Rapidului e prea complicată, lucrurile nu sunt clare deloc. Nu ne mai interesează acest proiect”, au explicat, pentru ProSport, persoane din interiorul clubului.
Astă-vară, când primarul Dan Tudorache, de la Sectorul 1, a anunțat că se va implica în preluarea Rapidului, cei de la FC Voluntari încă mai spuneau că sunt interesați. Apoi a apărut informația că, pe linie de partid (Tudorache – primar la Sectorul 1, Firea – primărița Bucureștiului, Pandele – primar în Voluntari sunt toți membri PSD), lucrurile se vor regla astfel încât să nu apară o competiție între autoritățile publice.
În primele 4 zile nu s-a interesat nimeni de licitație
Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid, a dat publicității luni anunțul oficial cu condițiile de participare la licitație. Doritorii trebuie să achiziționeze caietul de sarcini în valoare de 2.000 de lei plus TVA și să plătească o garanție de 10% din suma cu care se pleacă în licitație, pentru a participa. După patru zile, lucrurile stagnează. „Nu m-a căutat nimeni până acum. Mai este timp, mai așteptăm. Poate se prezintă cineva, totuși”, a declarat Florea pentru ProSport.
Până la licitație mai este o săptămână.
Dacă nu se prezintă nimeni acum, se va organiza o nouă licitație, iar suma de plecare va coborî cu 10%. Dacă nici atunci nu vor fi clienți, operațiunea se va relua cu o nouă scădere de 10% a prețului. La cea de-a patra încercare, suma va fi coborâtă la 1,7 milioane de euro plus TVA. Creditorii l-au informat pe lichidator că sub acest prag nu vor coborî. Mihai Florea spune însă că „ dacă nici așa nu găsim clienți, vom intra într-un impas. Probabil că voi convoca o nouă adunare a creditorilor și le voi solicita să fixeze alt preț”.