Florinel Coman face un play-off formidabil și a reușit să ducă FCSB până în pragul unui nou titlu, după opt ani de așteptare. În partea a doua a sezonului, a marcat 4 goluri și a livrat 3 pase decisive, punându-și amprenta pe 7 dintre cele 12 reușite ale roș-albaștrilor în play-off. Ultima ispravă a semnat-o în week-end, când a înscris punctul decisiv în partida cu CFR, 1-0, împingând echipa spre finala campionatului, cu Farul. Renașterea mijlocașului, după o perioadă critică, i-a adus o bucurie aparte unui tip special, la Brăila. Primul antrenor al lui Florinel Coman, Nicușor Baldovin, știe secretul revenirii omului decisiv de la FCSB: „Și-a schimbat viziunea despre viață și fotbal de când a devenit tată”. Așteaptă o invitație la ultima etapă, cu Rapidul: „M-aș bucura să-l văd din tribună cum ridică trofeul de campion”.
Baldovin l-a recrutat la Luceafărul Brăila, pe când actualul internațional avea în jur de 9 ani. După 4 sezoane petrecute în școala privată de fotbal din orașul său de baștină, puștiul trecea pe mâna lui Hagi, la Academia de la Ovidiu. Și, mai departe, ascensiunea cunoscută!
Nu a ieșit în evidență la primul antrenament. Era puțin emotiv. Dar la a doua ședință de pregătire a scos imediat la suprafață calitățile sale native, în special explozia pe patru-cinci metri și tehnica în regim de viteză. Am început cu el direct la grupa de avansați, nu la inițiere”, Nicușor Baldovin pentru Prosport
Acum, e încântat de revenirea lui Coman în lumina reflectoarelor. ”A trecut printr-o perioadă mai delicată în special din cauza accidentărilor, dar a demonstrat că are forța să revină. Mi se pare că în ultima perioadă e și schimbat la nivelul mentalității. Văd și ce declarații cu personalitate oferă, știu că lucrează de mai multă vreme cu un mental coach. Iar faptul că a devenit și tată anul trecut i-a schimbat probabil viziunea despre viață și carieră”, subliniază Baldovin. În iulie 2022, Ioana Coman, soția jucătorului, a născut o fetiță, căruia i-au pus numele Kasia.
Cei doi țin în continuare legătura. ”Am discutat ultima dată în urmă cu vreo lună, mi-a făcut și o vizită acasă la un moment dat. Am mai stat puțin la povești, la un pahar de suc. E un băiat admirabil și respectuos, iar cea mai mare mândrie e să-l văd cum își împlinește talentul”, mai completează Baldovin.
Ar fi un moment propice pentru el să plece peste hotare. Cred că asta își și dorește, numai că să se gândească bine la momentul deciziei. L-aș vedea în Spania, la o echipă de mijlocul clasamentului pentru început, să poată să se adapteze mai facil la nivelul și rigorile din Vest. Poate ceva gen Villareal!”, Nicușor Baldovin pentru Prosport
Recunoaște că au existat două momente din cariera lui Coman la care a plâns de fericire în fața televizorului: ”Prima dată s-a întâmplat când a câștigat campionatul cu Viitorul. A doua oară la Euro U21, în Italia, unde a făcut un turneu remarcabil. De ce să mă ascund? Mi-au dat lacrimile pentru că știu cât a muncit și ce valoare are. Și m-am bucurat că am pus și noi umărul într-un mic procent, la Luceafărul, în creșterea acestui băiat. Sigur, e meritul lui în proporție de peste 90 la sută pentru ce a realizat până acum, bravo!, însă timpul a validat și eforturile noastre de la Brăila”.
De la Brăila, Baldovin nu ezită să etaleze un respect special pentru Hagi: ”L-a susținut întotdeauna, chiar și în momentele când trecea prin momente grele la FCSB. Normal, îl știe de mic, îi cunoaște potențialul și calitățile, așa că a avut cuvinte deosebite pentru Florinel, inclusiv după ce a plecat de la Constanța”. Culmea destinului face însă acum ca jucătorul din curtea lui Gigi Becali să pregătească un meci decisiv pentru un nou titlu exact împotriva mentorului său de la Viitorul, Hagi, alături de care a triumfat în L1 în urmă cu 6 ani.
Nu sunt selecționer și nu vreau să deranjez pe nimeni, dar, la forma pe care o traversează, Coman n-are cum să lipsească din primul unsprezece al naționalei la meciurile cu Kosovo și Elveția din iunie”, Nicușor Baldovin pentru Prosport
Pe final de sezon, Baldovin are o dorință specială, posibilă printr-o eventuală invitație din partea lui Coman: ”Mi-ar plăcea să fiu în tribună la meciul cu Rapid din ultima etapă și să-l văd live cum ridică deasupra capului trofeul de campion. Iar vara viitoare să-l urmăresc în Germania, la European, cu echipa națională, pentru că tare ne lipsește o calificare la un turneu final”.
În ultimul FCSB – CFR, Luceafărul Brăila a mai avut pe teren încă un ”emisar”. Daniel Bîrligea a început fotbalul tot la clubul dunărean, de unde a plecat la 12 ani în Italia, cu părinții, a evoluat în ligile inferioare din Peninsulă și a ajuns apoi la Cluj, în ianuarie 2022.
”E un băiat foarte liniștit și cu rasă de finalizator. La început, avea o situație mai delicată în familie, m-am ocupat mult de el și la școală, pentru că lucrez și în calitate de profesor de educație fizică. Sunt convins că e o soluție pentru CFR nu doar pentru că se încadrează în regulă U21, iar calitățile băiatului îi vor permite să se impună”, a încheiat Baldovin. El a mai amintit încă un nume care provine tot de la Luceafărul, fost coleg de generație cu Coman: Dan Panait, fundașul Oțelului, cu care va evolua probabil în sezonul viitor din L1.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER