Primul condamnat într-un dosar al transferurilor rupe tăcerea!** Cum a fost nevoit „să plătească toate oalele sparte” după vânzarea a doi jucători de națională
Cu cinci zile înainte ca Tribunalul București să dea sentința în „Dosarul Transferurilor”, în care sunt judecați opt oameni din fotbalul românesc, un caz asemănător a fost finalizat la Cluj. Condamnarea a fost însă una cu suspendare!
Sorin Bagiu (foto), fost șef al lui „U” Cluj, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în cazul transferurilor lui Răzvan Cociș și George Florescu la Sherif Tiraspol, perfectate în 2004. Tranzacția de atunci s-a cifrat la 450.000 de dolari, dar nu s-a plătit niciun leu către Statul Român, deoarece banii au intrat în club ca donație, fără a fi declarați ca la venituri.
„Era vorba de doi jucători, Cociș și Florescu care făceau parte în vremea aceea din lotul național de tineret și aveau tot mai multe oferte, începând cu cele de la cluburile bucureștene, vorbesc de ianuarie 2004. La noi, la club, 17 membri formau un Consiliu Director care făcea totul la vremea aceea, nu se putea cumpăra nici o pungă de deterget fără semnătura lui. Era format din mai mulți rectori ai Universităților din Cluj și oameni de afaceri. Au venit ofertele, în fiecare săptămână se filtrau. În cele din urmă s-au gândit că nu sunt de acord cu ce spuneau cluburile să dea 200.000 de dolari și după aia încă 200.000 dacă confirmă.
În cele din urmă au apărut doi impresari moldoveni de la Sheriff Tiraspol. S-a ajuns la o discuție în mai și au spus că ei sunt dispuși să plătească până în 500.000 de dolari pentru amândoi la pachet. A fost o primă luare de contact. S-a ajuns că pe luna iunie, când Consiliu Director a anunțat că trebuie să vină cei doi impresari ruși. Eu am zis că nu fac asta dacă nu au procură, pentru că avem știință despre clubul Tiraspol și de cine e condus. Au trecut câteva zile nu a venit nimeni, până la urmă m-a sunat cineva că rămâne pe luni.
Președintele Consiliului Director era domnul profesor Marius Bojita, rectorul Universității de Medicină și Farmacia și vicepresedine era Radu Burcă. Dânșii fiind oameni din alte domenii din mediul universitar le plăcea să stăm câte 4 ore lunea și să discutăm. Ultima hotărâre a fost pentru cei 500.000. Eu aveam actele gata cu 300.000 pentru Cociș și 150.000 pentru Florescu, dar când s-a întâlnit domnul Burcă și domnul Bojita cu cei doi, rușii au spus că au doar 450.000 de dolari. Mi s-a spus că am acceptat pentru că era nevoie de bani. Pe hol erau jucătorii. Domnul Burcă i-a pus să semneze o hârtie prin care au primit 25.000 de dolari, deși la judecătorie Cociș a recunoscut că nu a primit niciun ban. Florescu nu a fost la proces. Cineva trebuia să plătească toate oalele sparte
Conform statului, întreaga activitate a clubului este condusă de Consiliu Director. toate contractele de transfer le-am semnat eu și cu domnul Bojita, în afară de acesta. Până atunci semnăm amândoi, pentru că era normal să știe și stânga și dreapta ce se întâmplă.
Dar noi nu știam cine sunt cei doi impresari din Moldova. Au venit cu actele semnate și cu banii în pungă. Am mers la bancă. Am verificat banii, banii s-au depus într-o casă de valori. Actele de transfer au rămas la mine și, după trei luni, au apărut alte acte de transfer în care nu era nicio sumă trecută, ba chiar scria că, în caz de neplată, se va restitui suma aceea care de fapt nu exista.
S-a ocolit astfel plata unor taxe, pentru că contractul de sponsorizare ascunde de fapt un trasnfer, care în acte apare fără suma trecuta”, a povestit fostul director executiv al Universității Cluj, Sorin Bagiu pentru Sport Total FM.