Promovează sau nu CSA Steaua? Cum a reacționat șeful secției de fotbal când a fost întrebat de privatizarea echipei: „Nu se poate face, este exclus”. EXCLUSIV

Sursă foto: Colaj ProSport
Vezi galeria foto - 5 poze

Andrei Cian, șeful secției de fotbal de la CSA Steaua București și fost handbalist, a venit cu noi detalii despre dosarul de licențiere pentru Liga 1 și a avut o reacție clară despre dreptul la promovare.

Oficialul roș-albaștrilor a tranșat situația de la clubul Armatei și a explicat de ce echipa nu poate fi privatizată.

De ce Steaua nu poate obține dreptul la promovare prin privatizare. Anunțul făcut de Andrei Cian

FCSB și CSA luptă pentru aceeași identitate, dar și pentru obținerea palmaresului, care conține inclusiv Cupa Campionilor Europeni din 1986.

Steaua, actualmente în al doilea eșalon, se mai confruntă cu o problemă. Echipa Armatei este club de drept public și nu deține în acest moment dreptul de promovare în prima ligă a României.

Prin urmare, formația bucureșteană este blocată în eșalonul secund. Andrei Cian, șeful secției de fotbal de la CSA Steaua și fost handbalist, a acordat un interviu pentru ProSport.

Întrebat despre demersurile pentru obținerea dreptului la promovare, oficialul roș-albaștrilor a spus că varianta care prevede privatizarea clubului este exclusă din start.

„Nu, păi nu e privatizarea clubului. Este vorba de o asociație în care…Privatizarea clubului nu se poate face, este exclus. Nu are cum.

Ideea e că în asociația aia, cluburile ar veni cu palmaresul, cu sigla, cu numele, cu culorile, cu așa, iar celelalte două părți trebuie să asigure bugetul necesar pentru ca echipa să își atingă obiectivele propuse.

Nu este un impediment că cineva blochează această idee. Dacă vin niște parteneri și în funcție de ce buget au, se face asociația și lucrurile intră pe făgașul dorit de toată lumea.

Adică Ministerul nu are ce să blocheze, nu ne blochează Ministerul că n-avem drept de promovare în momentul de față. Așa e legea, astea sunt regulamentele Federației. Și nu ne permit să facem acest pas”, a declarat Cian pentru ProSport.

Cum trăiesc fotbaliștii Stelei situația de la CSA: „Staff-ul trebuie să-i mențină la parametrii aceștia”

Andrei Cian a dezvăluit cât de frustrant e pentru fotbaliștii Stelei să joace cu gândul că nu pot promova. Oficialul CSA susține că staff-ului tehnic îi e foarte greu să motiveze jucătorii și să-i mențină la parametrii normali.

„Noi avem discuții pe tema asta cu jucătorii. Cu siguranță este foarte greu. Mai ales din partea staff-ului tehnic care e toată ziua cu jucătorii și trebuie să-i mențină la parametrii aceștia.

De a evolua la fiecare meci bine și de a nu se gândi la aspectul ăla. Ținând cont de cum merge echipa, nu putem spune că este o problemă în cadrul jucătorilor.

Frustrare e, presiunea nu e neapărat pe jucători, presiunea la jucători e de a juca meciurile și de a arăta că, chiar și în situația asta, se poate juca corect și cu implicare.

La anul o să încep de prin februarie să fac dosarul de licențiere împreună cu colegii. Vom încerca aceeași abordare ca și până acum, aceea de a depune dosarul de licențiere pentru Liga 1.

Noi am avut deja discuțiile astea cu ei. Ei știu în mare parte situația. Staff-ul are mult mai multe discuții cu ei la club, eu mai discut așa după un meci sau când suntem în cantonament.

Cum am zis tot timpul, pentru ei e important să își dovedească lor că sunt profesioniști. Ca jucător profesionist trebuie să te antrenezi corect, să abordezi meciurile corect, să te implici, să-ți faci treaba.

Doar așa poți să-ți faci o carte de vizită și poți să urci mai mult și să progresezi mai mult. Că asta e situația dată, băieții au înțeles și uite că își fac treaba pe deplin.

În momentul de față nu avem ce să le reproșăm. N-avem o frustrare, n-avem cunoștință de ea să zic că e vizibilă.

Normal că ar fi frumos și pentru ei să cununeze toată munca într-un sezon cu un drept la promovare în prima ligă. Ar merita pe deplin”, a spus șeful secției de fotbal de la CSA Steaua.

Ce vină are MAPN-ul

Întrebat dacă există o oarecare lipsă de implicare din partea Ministerului Apărării, Andrei Cian nu a vrut să arunce vina pe MApN.

Șeful secției de fotbal de la CSA Steaua susține că legea este foarte clară și că echipa sa poate intra în prima ligă numai sub forma unei asociații non-guvernamentale sau non-profit.

„Aceste lucruri nu se pot face fără minister. Deci noi dacă suntem deschiși și sunt anumite discuții pe această temă, cu siguranță sunt făcute cu aprobarea ministerului.

Că altfel nu ar putea funcționa. La un moment dat, orice discuție sau dosar înaintat pentru a se face asociația, din câte știu eu asta ar fi varianta viabilă. Fără să fi avut susținerea și a lor nu puteam să ajungem să avem discuțiile acestea.

Nu-i vorba de aruncat vina pe minister. Deci ideea este foarte simplă. Ținând cont că legea este în momentul de față clară, noi putem intra să jucăm în prima ligă numai sub forma unei asociații non guvernamentale sau non profit, un ONG.

Iar pentru asta trebuie să fie minim trei părți. Una dintre părți este clubul Steaua. Celelalte două trebuie să fie niște investitori.

Două entități sau două persoane fizice sau o persoană fizică și o entitate care să facă această asociație și să susțină principiul necesar al echipei pentru a-și desfășura toate activitățile pe care le avem și acum.

Aducerea de jucători, contracte, cazări, deplasări, autocar, tot ce e nevoie. Chestia este doar de acești parteneri. Să ajungem la un consens cu unii dintre acești potențiali sponsori ca acest proiect să fie demarat”, a declarat Cian.

Renunță Steaua la Ministerul Apărării?

Întrebat ce șanse sunt ca CSA să se desprindă de MApN, Andrei Cian a spus clar că Steaua va rămâne în continuare echipa Armatei.

„(n.r. dacă s-a pus vreodată problema ca Steaua să nu mai fie echipa Ministerului) Astea sunt chestii juridice.

Din câte știu eu pe speța asta, se poate face numai asociație. Perioadă în care asociația are dreptul de a folosi culorile, marca, palmaresul și așa mai departe. E chestie de juriști, dar niciodată nu o să fie total desprinsă, nu are cum”, a spus șeful secției de fotbal de la CSA Steaua.

Ce șanse sunt ca FCSB și CSA să fuzioneze

Întrebat despre o posibilă fuziune între FCSB și CSA, Andrei Cian a spus că nu s-a pus niciodată problema de așa ceva.

„Eu nu cunosc să se fi pus problema de o fuziune între aceste cluburi. Nu cunosc să se fi auzit până acum de varianta aceasta. Și nu știu care ar putea fi termenii. Nu. Știu că nu s-a discutat niciodată, eu nu știu de posibilitatea aceasta.

Cum am spus, e vorba că trebuie să se ajungă la un numitor comun cu niște investitori care în primul rând trebuie să își dorească să se parcurgă niște pași.

Dacă nu s-a întâmplat asta până acum, acolo este problema din punctul meu de vedere. Că nu s-a ajuns la un acord cu cineva, nu neapărat să își dorească, să se ajungă la un numitor comun.

Unde poate fi o problemă: într-o asociație non-profit, nimeni nu scoate profit. Deci nu este ca o societate cu acțiuni, unde fiecare are acțiuni și la un moment dat dacă vinzi un jucător poți să-ți iei o parte.

Acest lucru la o asociație nu se întâmplă. Tot ce se produce rămâne în cadrul asociației. Multă lume își dorește să scoată și un profit la un moment dat, ceea ce este cred eu imposibil printr-o asociație non-profit.

Și atunci e posibil ca mulți să nu își dorească să vină într-o asociație cu noi. Chit că sunt steliști sau apropiați de noi. În rest nu există niciun impediment.

În ultimii doi ani m-am ocupat de dosarul de licențiere împreună cu colegii mei, dar pe la mine au trecut toate actele, dosarele au fost trimise acolo”, a spus fostul handbalist.

Singura problemă care a intervenit în dosarul de licențiere pentru Liga 1: „E unicul impediment”

Andrei Cian a venit cu mai multe detalii despre dosarul de licențiere și a dezvăluit că forma de organizare a clubului a fost singurul impediment în lupta pentru obținerea dreptului la promovare.

Șeful secției de fotbal de la CSA a dat asigurări că Steaua excelează în materie de infrastructură, academie și a precizat că salariile sunt la zi.

„Dosarul de licențiere: la final primești niște punctaje. Punctajul nostru a fost tot timpul foarte bun, iar singurul lucru a fost acesta că nu suntem o echipă de drept privat și suntem una de drept public.

E singurul impediment care a blocat tot timpul. În rest, de infrastructură nu s-a pus problema. Academia noastră e în creștere, e ok, avem grupe de copii, avem bază de antrenament.

Tu trebuie să depășești un anumit punctaj final. Dar l-am depășit tot timpul fără probleme. Adică dacă-mi aduc bine aminte și în februarie când am fost la o adunare a Federației făcută la Sibiu, eram locul 2 în clasificarea cluburilor din Liga a 2-a după Miercurea Ciuc. Din punct de vedere al dosarului de licențiere, e singura bubă.

Totul este la zi, pe partea financiară nu a fost nicio problemă. Nu există. Acesta este singurul impediment”, a declarat Andrei Cian.

Ce obiective are CSA Steaua în acest sezon

Andrei Cian a dezvăluit ce obiective țintește CSA în acest sezon. Steaua vrea să termine neînvinsă în campionat și să obțină o clasare cât mai bună. Șeful secției de fotbal de la CSA a dezvăluit cât de frustrant e ca echipa sa să nu aibă dreptul la promovare.

„Am mai trecut prin situația asta și acum două sezoane și este frustrant. Să te bucuri că ai făcut un sezon bun, dar n-ai reușit să obții ceea ce ar fi normal din punct de vedere sportiv. Demersuri se fac, dar v-am zis.

Nu sunt implicat direct în procesele acestea. Într-adevăr, față de anii anteriori e stabilit mai clar ce e nevoie și modalitățile prin care se poate rezolva situația asta.

Noi din punct de vedere sportiv cu echipa, avem anul ăsta obiectivele principale să terminăm cât mai sus posibil. Dacă e posibil, chiar pe unul dintre primele două locuri. Ne-ar da din punct de vedere sportiv dreptul de a intra în prima ligă.

Un obiectiv mai mult de echipă și așa un pic o ambiție a întregului grup e de a încerca să terminăm tot sezonul fără înfrângere”, a declarat Cian.

Poate undeva ar trebui să se schimbe legea, de asta zic că ne raportăm la ce este acum, ce legi sunt, ce reglementări ale Federației sunt. Nu putem discuta pe chestii care nu sunt în vigoare. Asta e o chestie care depinde foarte puțin de noi. Nu stăm să luăm în calcul o situație care nu este în vigoare”, a spus fostul handbalist.

Publicat: 04 12. 2024, 22:30
Actualizat: 05 12. 2024, 13:07