PROPUNERE PROSPORT | În sezonul viitor, echipelor în insolvență să le fie interzis accesul în play-off. Ce rost ar mai avea să joace acolo dacă nu pot evolua în cupele europene?
Gino Iorgulescu și Liga Profesionistă de Fotbal nu vor mai da înapoi și din sezonul următor Liga 1 se va disputa după sistemul play-off și play-out. Acest lucru nemulțumește mai multe cluburi din prima ligă. Vara trecută, cand s-a supus la vot, doar Viitorul, Concordia Chiajna, Gaz Metan și Ceahlăul s-au opus unei astfel de desfășurări, dar atunci au votat cluburi care nu mai sunt acum pe prima scenă sau nu mai există deloc: Corona Brașov, Săgeata Năvodari și Poli Timișoara, în locul celor care au de suportat consecințele acestei decizii, adică nou-promovatele CSMS Iași, CSU Craiova și ASA Târgu Mureș.
La finalul turului s-a încercat înduplecarea lui Gino Iorgulescu în sensul de a renunța la play-off și play-out, dar Liga a susținut că nu se mai poate face nimic, deoarece drepturile TV au fost vândute în aceste aceste condiții. Chiar dacă niciun club dintre cele nemulțumite n-a solicitat vreo copie după contract, să vadă că într-adevăr așa stau lucrurile. Cert e că mulți dintre conducătorii de cluburi au renunțat la idee, pentru că altfel riscau să nu mai încaseze în iarnă banii din drepturile TV. O supraviețuire pe termen scurt, cum se va dovedi cât de curând.
INFO Dinamo, „U” Cluj, Oțelul, Rapid, FC Brașov, Petrolul și CFR sunt cluburile din Liga 1 aflate în insolvență
Realitatea e înspăimântătoare. Nu mai puțin de 7 cluburi din Liga 1 sunt în insolvență, o situație unică în Europa! „Ne mai facem și de râs, să mergem cu jalba în proțap la UEFA și să întrebăm dacă echipele în insolvență mai pot evolua în competițiile de afară”, e de părere Cristi Tănase, președintele Concordiei, unul dintre cei care se împotrivesc sistemului cu play-off și play-out.
Dinamoviștii speră să poată fi lăsați în cupele europene încă din această vară
Gino Iorgulescu așteaptă încă răspuns de la forul european, dar Viorel Duru, șeful Departamentului de Licențiere al FRF, e sceptic: „Echipele aflate în insolvență nu au șanse să joace în acest an în cupele europene pentru că Regulamentul e foarte clar – cu 12 luni înainte de începerea sezonului trebuie să faci dovada că nu mai ești în insolvență”.
Gheorghe Hagi e un nume important care se opune sistemului play-off/play-out, dar condamnă și păstrarea în Liga 1 a formațiilor care intră în insolvență. „În Europa, când intri în insolvență te duci în Divizia B. Te reorganizezi în Liga a II-a. Eu nu acuz cluburile. Asta ține de cei de sus, de cei care conduc fotbalul românesc. E corect să concurezi cu alții care au probleme? Trebuie să se curețe”, a afirmat Gheorghe Hagi, de multe ori în acest an.
Deși nu înregistrează datorii la stat, Concordia Chiajna se luptă cu disperare să se mențină deasupra locurilor retrogradante
Din sezonul 2016-2017 România va trimite 5 echipe în cupele europene. Dar pe cine?
Ținând cont de aceste nemulțumiri, de faptul că drepturile tv au fost cedate cu condiția organizării play-off și play-out, dar și de faptul că UEFA nu va lăsa nicio echipă aflată în insolvență să participle în cupele europene, ProSport propune ca în campionatul următor, cluburile aflate într-o astfel de situație financiară să nu mai aibă voie să se califice în play-off. Ce rost ar mai avea? Dacă se ajunge teoretic la situația în care dintre cele 7 formații din play-off, 5 dintre ele să fie în insolvență, cu cine mai mergem în Europa?
În condițiile în care din sezonul 2016-2017, România va putea trimite două echipe în Liga Campionilor, și încă 3 în Europa League (locurile 3-5 dacă una dintre primele două clasate nu câștigă Cupa României), nu ar mai avea rost o asemenea competiție cu echipe în insolvență. Dintre cele 7 cluburi cu probleme, doar Dinamo ar avea șanse până la vară să iasă din impasul financiar. Dar există și riscul ca din sezonul viitor să apară alte cluburi cu astfel de probleme financiare.