PSD le-a rupt bățul. AFC Rapid a intrat în insolvență la cererea ANAF Sectorul 1. Primarul Tudorache anticipase deznodământul astă-primăvară
Anticipată încă de astă-primăvară de primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, intrarea în insolvență a AFC Rapid s-a produs joi, 20 decembrie 2018, când Tribunalul București a acceptat cererea depusă de ANAF Sector 1. AFC Rapid, inactivă fiscal și cu datorii de 500.000 de euro, condusă de o persoană (Horia Manoliu) fără posibilități financiare, nu are șanse să evite falimentul decât dacă ar găsi un investitor dispus să riște conflictul cu actuala putere politică – „motorul” din spatele „noului Rapid” din Liga 3.
Din acest moment, numărătoarea inversă a început în cazul AFC Rapid, care a cunoscut gloria în 2003 – când a câștigat un titlu de campioană a României – și în 2006 – când a jucat cu Steaua „sferturile” Cupei UEFA.
Istoricul AFC Rapid este unul comun cu al altor cluburi celebre din România – inclusiv Dinamo. Fostul patron, George Copos, a înființat AFC Rapid în 2001, când a mutat pe acest club activitatea derulată până atunci pe UFC Rapid. Sub acest nume, Rapidul a cunoscut, probabil, cea mai prolifică perioadă din istoria sa aproape centenară, câștigând titlul național, Cupa României și fiind la un milimetru de semifinalele Cupei UEFA.
Apoi, în toamna lui 2006, Copos a mutat din nou activele, de data aceasta pe SC FC Rapid SA – societatea care este acum în faliment. În primăvara lui 2016, cu foarte puțin timp înainte ca instanța să pronunțe falimentul SC FC Rapid, George Copos a cedat AFC Rapid (cu datoriile aferente către stat – circa 2,2 milioane de lei) către un fost angajat, Horia Manoliu – președintele din prezent.
Acțiunea ANAF împotriva AFC Rapid a fost anticipată de Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, care anul trecut, pe 8 martie, într-o emisiune transmisă în direct la Realitatea TV, a avertizat:
„Daniel Tudorache, primar Sectorul 1: (…) Toți cei care tot ne bagă bățul prin gard… La un moment dat, o să li se rupă bățul.
Denise Rifai, moderatoare: Cine bagă bățul? Pe ce vă bazați?
Daniel Tudorache: Atât timp cât ei nu o să-și plătească datoriile, mă refer la cei de la AFC (n.r. – Rapid), cu siguranță vor avea probleme!”.
Moartea AFC Rapid este foarte importantă pentru politicienii care împing de la spate „noul Rapid”. Conform statutului din 2006, de la înființarea SC FC Rapid SA, marca, palmaresul și toate celelalte elemente identitare rămâneau proprietatea AFC Rapid, care le dădea doar spre folosință către SC FC Rapid. AFC Rapid invocă actul constitutiv al SC FC Rapid, din 2006, pentru a reclama marca notorie Rapid. Acest act constitutiv, făcut de Copos, este oarecum similar cu cel de la AFC Dinamo (asociație deținută de Nicolae Badea), care este proprietara brandului Dinamo folosit momentan de Negoiță pentru FC Dinamo 1948. Actul constitutiv al FC Dinamo 1948 (deținut de Ionuț Negoiță) stipulează că această societate are doar drept de folosință a mărcii al cărei proprietar rămâne Badea.
AFC Rapid a demarat astă-toamnă un proces pentru marca Rapid, reclamând atât SC FC Rapid (al cărei lichidator judiciar a vândut marca la licitație către SC FC R SA, societate devenită între timp SC FC Rapid 1923), cât și SC FC R SA. Falimentul AFC Rapid ar însemna și finalul luptei și eliminarea acestei echipe – care activează în Liga 4 – din competiții.