Fără trofeu câștigat în competițiile interne, Gaz Metan Mediaș a avut, însă, prezențe constante pe prima scenă a fotbalului românesc în ultimele decenii, spre deosebire de UTA.
Cea mai bună perioadă din istoria clubului sibian se leagă de profesorul Cristian Pustai, dar și de arădeanul Cristian Todea, căpitan al „alb-negrilor” sezoane la rând în Liga 1. Mai mult, în 2011, medieșenii au ajuns în preliminariile Europa League, fiind scoși din competiție de Austria Viena.
Pentru a vorbi despre dueluri oficiale între UTA și Mediaș în elită trebuie să ne întoarcem în anii ce au urmat celui de-al doilea Război Mondial. În sezonul celui de-al doilea titlu de campioană din istoria „Bătrânei Doamne”, echipa lui Farmati, Petschovsky, Bonyhadi trecea cu 8-2 (acasă) și 5-2 (în deplasare) de CSM Mediaș, pentru ca în ediția următoare teamul din Sibiu să-i smulgă un punct campioanei pe teren propriu (1-1), pentru ca la Arad să piardă cu 3-0. Avea să fie anul retrogradării medieșenilor, care, însă, din postura de divizionară secundă, a jucat o finală de Cupa României exact acum 69 de ani! Pe 8 noiembrie 1951, CCA București câștiga trofeul în prelungirile meciului cu Flacăra Mediaș.
Cele două formații s-au duelat ultima oară în sezonul 2015-2016 al ligii secunde, când medieșenii au revenit în elită, în timp ce UTA pierdea barajul cu FC Voluntari. Arădenii ajung la meciul de luni seară (ora 20,30) cu 5 rezultate utile consecutive, timp în care au pus la păstrare nu mai puțin de 11 puncte, ajungând pe loc de play-off. În schimb, Gazul se poate lăuda cu supriza campionatului, victoria din fieful lui CFR Cluj.
„Ne aflăm în fața unui adversar destul de dificil, o echipă pregătită de un antrenor care a reușit performanță în România și care, iată, a reușit să redreseze cumva echipa. Mă refer în principal la ultimul lor rezultat, victoria de la CFR Cluj e una pe care foarte puțină lume o aștepta.
Așadar, vin pe un fond de încredere bun, pentru că nu este la îndemâna oricui să câștige pe terenul campioanei en- titre. Însă, din acest punct de vedere, și noi suntem bine pentru că venim după o succesiune de rezultate bune și mai ales după două victorii legate. Asta ne dă încredere că putem aborda la parametri optimi întâlnirea de luni”, consideră Laszlo Balint, care-și poate duce echipa în „careul de ași” al Ligii 1 dacă punctele cu Gazul rămân la Arad.
Vorbind în detaliu despre medieșeni, antrenorul principal al „Bătrânei Doamne” a adăugat: „E o echipă cu calitate, foarte bine organizată pentru că – practic – victoria lor de la CFR s-a bazat în primul rând pe organizare defensivă foarte bună. Apoi – bineînțeles – au reușit să și marcheze golurile ce le-a asigurat încă trei puncte în clasament. Dar, pe lângă această organizare defensivă au și abilitatea de a fi periculoși la faze fixe. În acest sens, dar nu numai, au și jucători cu calitate bună și mă gândesc în special la Ronaldo Deaconu, un executant foarte bun al fazelor fixe, dar și un fotbalist care șutează foarte bine de la distanță.
Știm toate aceste detalii, i-am analizat, discutăm absolut fiecare detaliu care ne-ar putea ajuta să câștigăm luni, dar rămân la principiul meu, unul foarte ferm. Dacă noi vom fi bine, sută la sută vom câștiga acest meci pentru că am demonstrat că putem face față fiecărui adversar. Jucătorii sunt pe un trend ascendent din toate punctele de vedere și atunci e important pentru mine să le păstrez toate resursele de motivație la un nivel cât se poate de bun. Mă refer la nivelul nostru de determinare și atitudine, care să ne permită câștigarea tuturor punctelor”.
Întrebat dacă Mediașul arată mai bine cu Jorge Costa pe bancă, Balint a spus: „Eu nu pot să nu pot să fac aprecieri asupra muncii lui Costa sau cea a lui Dușan Uhrin , pentru simplul motiv că nu știu exact ce s-a întâmplat acolo. Este clar că după un debut mai puțin bun echipa din Mediaș și-a revenit . În plus, au fost aduși niște jucători interesanți, din punctul meu de vedere, care – probabil – au venit și prin prisma faptului că este antrenor Jorge Costa. Dar, pot face aprecieri diferențelor ce există între mandatele celor doi antrenori”.
În schimb, Balint nu se bazează pe Hora și Melinte (în refacere după infecția cu COVID) și Pleașcă (probleme musculare), dar nici pe juniorii Moldovan, Popescu, Tescan și Hrezdac. În schimb, Balauru, Tomozei și Ilie au prins din nou lotul după trei săptămâni de absență. După această etapă, campionatul Ligii 1 se întrerupe pentru meciurile echipei naționale, sub „tricolor” fiind chemat și utistul Albu.
Partida UTA – Gaz Metan, de mâine seară, va fi arbitrată de Andrei Moroiță, ploieșteanul fiind la cel de-al doilea meci de Liga 1 din carieră. Fostul fundaș a debutat ca arbitru de centru în prima divizie la partida Viitorul – FC Argeș 2-2, de acum două săptămâni. Prahoveanul a dictat câte un penalty de echipă, cel de-al doilea în prelungiri, permițându-le constănțenilor să evite eșecul.
Moroiță a mai arbitrat echipa mare a UTA-ei o singură dată. Se întâmpla în Liga 2-a, în toamna anului 2018, când arădenii pierdeau pe „Motorul” (scor 1-2) contra lui FC Argeș. Și tot într-un meci cu piteștenii Moroiță a apărut în calea „Bătrânei Doamne”, dar, de această dată ca rezervă a confruntării ce a a consfințit promovarea arădenilor în Liga 1, de pe 2 august.
În fine, Andrei Moroiță a condus la centru semifinala Ligii Elitelor U19, dintre UTA și Dinamo, încheiată cu scorul de 6-5 în favoarea „câinilor” după loviturile de departajare.
Mâine, începând cu ora 20,30, Moroiță va colabora la cele două linii cu Mircea Grigoriu (București) și Daniel Mitruţi (Craiova). Rezervă de arbitru este Florin Marcu, din Oradea, iar de notele „fluierașilor” va fi responsabil Zoltan Szekely, din Baia Mare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER