Transferul de la Genoa la Tottenham îl propulsează pe tânărul Radu Drăgușin în postura de cel mai scump fotbalist român din istorie. S-au plătit 25 milioane euro pentru el, aceasta e suma de transfer, valoarea ei ulterioară putând crește cu încă 5 milioane prin îndeplinirea unor bonusuri, dar ce este cert rămâne la borna 25.
ProSport a realizat o analiză în premieră, identificând recordurile de transfer all-time ale tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est. Unde se plasează mutarea lui Drăgușin în acest context? Cât de mult contăm, cu adevărat, pe piață? Când vezi că pe alți stoperi din zona noastră se plătesc sume mai mari, ba chiar și în trecut, când nebunia industriei fotbalistice nu explodase, euforia se cam estompează. Iată, în exclusivitate, topul și concluziile care te pun pe gânduri!
Sunt 14 recorduri naționale din zona noastră de continent care depășesc în milioane de euro transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham! Firește, am acoperit această zonă geografică pentru că Europa de Vest propune în mod tradițional valori de piață și sume de transfer mult peste ce înseamnă transferurile cu care noi ne mândrim.
Între aceste 14 recorduri naționale regăsim sumele de transfer pentru 4 fundași centrali, precum tânărul nostru tricolor, dar și sume achitate acum 7-8 ani, ba chiar decenii! Să parcurgem rapid prima parte a ierarhiei (în milioane euro) pentru a putea ulterior să o explorăm înțelegând unde se poziționează, realmente, cel mai scump fotbalist român:
Cumva de așteptat, recordurile din Polonia, Turcia și Rusia sunt mult peste cel mai scump fotbalist român din istorie. Dar tot peste se află și borna fixată de apărătorul grec Manolas, la fel mutarea lui Nedved de acum 23 de ani!, unde mai pui că la cehi mai sunt și două transferuri în dreptul lui Patrick Schick, ambele peste cuantumul plătit în aceste zile pe Drăgușin!
Dureros e că suntem depășiți în top atât de țări care au atât o competiție internă considerată sub nivelul Superligii, cât și o populație sub cea a României. Spre exemplu, Bosnia-Herțegovina. Mutarea lui Pjanic la Barcelona e recordul, dar pe același mijlocaș, Juventus plătea 32 milioane euro Romei în 2016, cu 28% mai mult decât suma afacerii Drăgușin, dar acum aproape un deceniu! Iar în, atenție, 2011, Man City îl cumpăra pe Dzeko de la Wolfsburg cu 37 milioane euro!
Și Albania e peste noi, chiar cu un stoper, Kumbulla (foto jos), ca să nu fie discuții privind cotele mai mari de piață în cazul fotbaliștilor ofensivi. Și, culmea, transfer intern în Serie A, nicidecum jucător legitimat de cel mai bogat campionat din lume, Premier League. La fel, bulgarii, prin Berbatov, sumă plătită acum 16 ani!
Clasă ne dă până și Armenia, prin nu mai puțin de trei sume de transfer mai mari decât cea plătită pe Drăgușin, în dreptul aceluiași jucător! Starul Henrikh Mkhitaryan! Borussia Dortmund a dat 27,5 milioane euro în 2013 spre Șahtior Donețk, englezii de la Man United au scos 42 milioane euro și l-au adus de la Dortmund (2016), iar Arsenal și l-a acontat pentru 34 milioane euro (2018).
Abia am ajuns să depășim, cu foarte puțin, recordurile din țări cu ligi interne mult mai modeste decât a noastră, precum Macedonia de Nord și Kosovo, iar singura mândrie e că ne plasăm momentan deasupra transferurilor numărul 1 din Cipru, Azerbaidjan, Malta ori Belarus. Dar, privind atent, vom vedea că unele dintre acestea, cu valori considerabile, datează de acum ani buni! Când nu se vânturau așa ușor zeci de milioane de euro!
Descoperă AICI top 10 cele mai mari țepe din transferurile de iarnă ale Superligii!
Serbia are 3 transferuri la aceeași valoare all-time, plus alte 5 cu valori mult superioare. Spre exemplu, e suficient să ne gândim că în sezonul 2000/2001, adică acum mai bine de două decenii, când sumele vehiculate în fotbal nu erau nici pe departe la nivelul de azi, Parma a plătit 25 de milioane euro spaniolilor de la Zaragoza pe atacantul sârb Savo Milosevic! Fix cât plătește acum, la start de 2024, Tottenham pe Radu Drăgușin!
Dincolo de recordmenul Vlahovic, prezent în topul nostru, Real Madrid a plătit 63 milioane euro pe Luka Jovic, Al Hilal a scos din cont 52,6 milioane euro pe vârful Aleksandar Mitrovic, dar și pe un jucător cu profil defensiv, precum Nemanja Matic, s-au achitat ca idee 44,7 milioane euro, cumpărător fiind Man United.
Nu mai vorbim de Croația, țară care are top 10 cele mai scumpe transferuri din istorie toate peste recordul României fixat acum! Pe Gvardiol, prezent în ierarhia noastră, RB Leipzig plătea în 2021 nu mai puțin de 36,8 milioane euro către Dinamo Zagreb. Tot stoper, ca românul Drăgușin! Și la același capitol, fundași centrali, îl mai amintim doar pe Lovren, croat achiziționat de Liverpool cu 25,3 milioane euro în 2014, acum un deceniu!, de la Southampton.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER