Rapid a încasat în 2014 un milion de euro din drepturi TV, dar a făcut vizita medicală la Chiajna pentru că era mai ieftin. Pancu: „Făceau economie la ceva cu care nu te joci”. Bornescu: „Nu se schimbă nimic, vor mai fi cazuri Ekeng”

Viața unui fotbalist costă uneori, în România, 330 de lei. Aceasta este diferența între prețul vizitei medicale la o clinică privată cu prețuri cumsecade și prețul vizitei la Institutul Național de Medicină Sportivă, cea mai performantă unitate din țară. 330 de lei ori 23 de jucători, atât cât poate număra un lot lărgit în România, înseamnă un total de 7.590 de lei. Unii dintre patroni consideră că pentru banii aceștia merită să riște viața unor oameni.

În 2014, după ce Valerii Moraru a preluat Rapid București – echipă abia promovată în Liga 1 -, „s-a decis” ca jucătorii să nu facă vizita medicală la Institutul Național de Medicină Sportivă, ci la un cabinet particular din Chiajna. Patru fotbaliști au refuzat și au decis să plătească din propriul buzunar pentru un control complet la INMS.

Pancu a refuzat să meargă cu echipa și s-a dus la INMS: „Ei voiau să facă economie la un lucru cu care nu te joci niciodată în viața ta”


Daniel Pancu este unul dintre cei patru rapidiști care au refuzat să facă vizita medicală la un cabinet necunoscut. FOTO: Mediafax

Printre ei, Daniel Pancu. „Eu n-am vrut să mă duc la Chiajna. Am refuzat. Dar eu am refuzat întotdeauna, toată viața mea, nu doar atunci. Eu nu vreau să aud de altă clinică decât INMS”, a povestit fostul atacant rapidist pentru ProSport acel episod. „M-am dus la INMS și am plătit vizita medicală din banii mei. Pe urmă mi-au fost decontați banii de club. Dar a fost decizia mea 100% să merg la INMS.”

Rapid tocmai se asigurase că îi vor intra în cont 1.000.000 de euro după promovarea în Liga 1. Sursele ProSport spun că decizia de a nu merge la INMS, cel mai performant institut de profil din țară, a fost una de ordin financiar. Pancu confirmă: „Acolo a fost o chestiune de preț. Și nu știau oamenii ăia (n.r. – soții Moraru)… Erau patroni noi, ei voiau să facă economie la un lucru cu care nu te joci niciodată în viața ta. La cabinetul ăsta este 50 de lei, iar la INMS e 380 de lei. Ei făceau economie pe așa ceva. Eu fac de 20 de ani acolo, la INMS, cum să schimb acum, în 2014? Am ceva, ferească Dumnezeu, dacă a apărut, o văd imediat și la revedere! Te joci cu sănătatea?”.

Bornescu: „Pentru jucători, care nuși luaseră salariile de cincișase luni, 100 de euro erau niște bani”


Mircea Bornescu spune că a preferat să-și plătească el însuși consultul la INMS pentru că are încredere de medicii de acolo. FOTO: Mediafax

Mircea Bornescu este un alt jucător care a refuzat clinica unde îl trimitea clubul și și-a plătit din buzunar controlul la INMS. „Este adevărat. Dar, după aceea, toată echipa a făcut la INMS. Cred că s-au dus inițial acolo din lipsa banilor”, relatează Bornescu.

„Eu am decis atunci să mă duc la INMS pentru că, îți dai seama, acolo faci toate analizele, toate controalele așa cum trebuie, profesionist. Nu-mi mai aduc foarte bine aminte, parcă eu încă nu semnasem contractul cu ei… Trebuia să mergem la Chiajna, dar apoi, nu știu din ce cauză, a mers toată echipa la INMS”, explică fotbalistul de 36 de ani.
Portarul încearcă să fie diplomat, îi înțelege pe colegii de breaslă care, strânși cu ușa de problemele financiare, ajung să facă rabat de la propria sănătate, dar în același timp recunoaște că el, personal, nu s-ar juca niciodată cu așa ceva: „La Institutul Național de Medicină Sportivă chiar sunt profesioniști. Nu știu la Chiajna, nu vreau să vorbesc cu păcat, dar acolo (n.r. – la INMS) chiar se face vizita medicală. Eu o fac de foarte mult timp numai acolo și chiar sunt serioși. Cum erau problemele atunci la Rapid, gândește-te că nu-și luaseră salariile de cinci-șase luni, pentru jucători, în perioada aia, să plătească 100 de euro, cât costa, adică vreo patru milioane, erau niște bani. Puteau face altceva cu banii ăia. Cu toate că, pentru viața ta… Când ți se spune că faci gratuit în altă parte, te gândești că, na, e gratuit și…”.

„Nu s-a învățat nimic. Lucrurile se îndreaptă pe moment, cât se face vâlvă”


Valerii Moraru, unul dintre patronii din fotbalul românesc care „eficientizează” costurile pe spinarea jucătorilor. FOTO: Mediafax

Bornescu are și o concluzie. La fel ca și Pancu, jucătorul avertizează că problemele sistemice nu s-au rezolvat și nu se vor rezolva, pentru că federația și liga nu au niciun interes să facă într-adevăr ceva. Vor urma și alți morți: „Din punctul meu de vedere, încă nu s-a învățat nimic din trecut, din greșelile care s-au făcut, și o să mai avem probleme de genul ăsta, cum a fost moartea lui Ekeng. Lucrurile se îndreaptă pe moment, cât se face vâlvă, apoi se revine la situația de dinainte”.

ProSport a încercat să discute și cu administratorul special al Rapidului din momentul în care echipa a fost trimisă mai întâi la clinica din Chiajna, Dragoș Frățilă. Acesta nu a dorit nici măcar să audă despre ce e vorba: „Vorbiți cu cei care sunt acum acolo, pe mine nu mă interesează. Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră, ce nu înțelegeți? Vorbiți cu administratoarele judiciare!”.

Publicat: 12 05. 2016, 12:05
Actualizat: 12 05. 2016, 12:06