Scrimerul Iulian Teodosiu și antrenorul Rareș Dumitrescu au fost invitații emisiunii „Drumul spre Paris”, realizată de Daniel Nazare.
Rareș Dumitrescu îl pregătește acum pe Iulian Teodosiu pentru o medalie la Paris 2024, după ce amândoi au fost coechipieri o perioadă de timp.
Dumitrescu a încercat să explice cum s-a schimbat scrima în ultimele două decenii.
„Încercăm să menținem același target: antrenamente bune, odihnă bună! Față de perioada în care eu eram sportiv colaborăm mai bine cu centrele de cercetare pe care atunci le cunoșteam foarte puțin sau spre deloc. COSR ne ajută mult pe zona asta.
Avem multe programe de monitorizare care ne ajută foarte mult, inclusiv ceasul de la mâna lui Iulian. Pe partea psihologică avem mult mai mari posibilități acum.
În rest strategiile de antrenament sunt cam aceleași. Mi-a plăcut să rămân antrenor pentru că mă simt atras de acest sport. Rezultatele mele ca antrenor au fost bune în perioada în care am decis să mă dedic acestei meserii”, a declarat Rareș Dumitrescu.
Rareș Dumitrescu a fost legitimat la C.S. Dinamo București. A câștigat, împreună cu echipa României de sabie, medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din 2012, desfășurate la Londra. Rareș s-a apucat de sabie din copilărie, inspirat fiind de filmele Zorro. A absolvit Universitatea Transilvania din Brașov și are un masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Scrima modernă a început că o formă de antrenament militar și a fost considerată sport prin secolul al XV-lea.
Inclusă în programul olimpic chiar de la prima ediție a Jocurilor moderne, în 1896, la Atena, scrima a fost prezentă fără întrerupere la toate edițiile JO. În 1924, la JO de la Paris au fost acceptate și întrecerile feminine.
În prezent, se concurează atât la masculin, cât și la feminin, în următoarele probe olimpice: spadă individual, floretă individual, sabie individual și pe echipe. La JO, se mai concurează la spadă pe echipe, doar la masculin, și la floretă pe echipe, doar la feminin.
Din 1928, de la prima participare, România nu a lipsit din întrecerile olimpice de scrima decât la JO din 1932, 1940, 1944 și 1948.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER