UPDATE | La scurt timp după apariția materialului de mai jos, noul șef de la AFC Rapid, Dumitru Tudor „Ciorbă”, a sunat pentru a face precizări vizavi de unele afirmații considerate neadevărate. A rezultat un dialog interesant, pe parcursul căruia am aflat că Horia Manoliu, fostul președinte al AFC Rapid, a fost chemat de Copos la discuția cu primarul Sectorului 1, că incidentul din 2012, cu familia Reghecampf, a fost o regretabilă neînțelegere și că își dorește ca în noul sezon să existe o confruntare AFC Rapid – CSA Steaua.
„În cazul incidentului cu familia Reghecampf, a fost o regretabilă neînțelegere. Banii erau ai mei. Nu s-a întâmplat absolut nimic”, a afirmat Dumitru Tudor, relativ la episodul despre care puteți citi mai jos. „Judecătorul știți ce a spus? «Cum puteți să-l aduceți pe omul ăsta, când toată țara știe că femeia aia are să-i dea bani?»”, a mai adăugat „Ciorbă”.
„Vreau ca AMFB să aducă în Liga 4 CSA Steaua!”
Acesta s-a autocaracterizat succinct și și-a descris planurile: „Eu sunt rapidist. Dumneata știi că eu am fost de două ori director general la Rapid? Am fost și în 1981-1983, pe vremea lui nea Viorel Krauss și a lui Valentin Stănescu. Eu sunt mai rapidist ca multă lume. Și am zis, domnule, dacă văd că Petrolul s-a organizat, ăia au făcut așa, ăia au făcut așa… Toți au făcut ceva. Au venit oamenii ăștia la mine și au zis: hai să facem ceva ca lumea! Am vrut să fac o chestie ca să ajut. Eu, dacă nu promovăm acum în Liga 3, renunț și nu vreau niciun ban înapoi”.
„Ciorbă” a subliniat de mai multe ori că s-a implicat dezinteresat la AFC și că este sigur de promovare chiar dacă va fi nevoit să înfrunte concurența CSA Steaua (finanțat de Armată) și CFR Mișcare (dacă e preluată de Primăria Sectorului 1): „Am eu nevoie de reclamă? Am nevoie de publicitate? N-am nevoie! Până în Liga 3, am puterea financiară să duc echipa! Puteți scrie că eu chiar aș dori ca AMFB să introducă în Liga 4 CSA Steaua! Eu aș dori cel mai mult asta. Să joace cu noi meciuri directe! Care e problema mea, dacă vine Primăria la Mișcarea CFR? Cine e Mișcarea? Asta nu mai e Rapidul! Să fie sănătoși! Care e problema? Care e mai bun, să câștige! În primul rând, dacă Mișcarea CFR e Rapidul, atunci ne lăsăm, domnule!”.
„Am eu ani de fotbal cât n-are el fire de păr! Că are perucă”
Apoi, Dumitru Tudor a făcut niște dezvăluiri interesante: „La ora asta, AFC Rapid e singura echipă cât de cât în regulă și care poate funcționa. De ce n-au luat legătura cu cineva din conducere? Că n-au discutat. Copos l-a chemat pe domnul Manoliu și l-a întrebat dacă e de acord să nu știu ce. Asta a fost toată discuția. Mi se pare că era și primarul (n.r. – Tudorache) la discuție. Nu vi se pare că e cusută cu ață albă? Există deja o echipă AFC Rapid care funcționează și ei vor să ia o echipă care nu este a Rapidului. AFC are brand, culori, campionat câștigat. Știți că AFC a fost acționar la SC FC Rapid? Are și acum acțiuni (n.r. – 0,26%). Credeți că fiecare face lucrurile așa cum vrea? Dacă vor să vândă ceva, se contestă. Și dacă se contestă, ce fac? Deocamdată, noi suntem singura echipă Rapid. Știți ce datorii are AFC? 40 și ceva de mii de euro. Știți ce înseamnă asta? Nimic!”. „Ciorbă” a confirmat că AFC Rapid este inactivă fiscal, dar s-a delimitat de ce s-a întâmplat în ultimul an, subliniind că nu e treaba lui cum s-au încasat și cheltuit banii, atât timp cât aceștia nu au putut fi trecuți prin conturi. „Nu e treaba mea. Eu acum am venit. Firma va fi reactivată. Voi deschide un cont separat. Am nici 24 de ore de când am terminat actele”, a spus acesta.
A apărut și un atac dur la adresa lui Nicolae Cristescu, fost patron la Rapid implicat acum în celălalt proiect, derulat de Primăria Sectorului 1. „Vreau să-l întreb eu pe domnul Cristescu: când era la Rapid, de ce a lăsat Rapidul să se ducă de râpă? L-a dat de pomană la suporteri! Cum l-a salvat, dacă l-a dat de pomană? Când a avut echipa în mână, de ce n-a făcut nimic? Era în Liga 1, apărea la televizor îmbrăcat în papuaș, în culori exotice… Acum s-a trezit iar că e patron la Rapid. Pe mine, și pietrele mă cunosc la Giulești! Eu acolo m-am născut. Eu l-am văzut la meciuri doar când a fost patron. În rest, l-am văzut la vreun meci? Am eu ani de fotbal cât n-are el fire de păr! Că are perucă”.
„Zic ăștia pe internet că am venit să fur. Ce să furi de la Rapid? N-au nici iarbă pe teren!”
Dumitru Tudor spune că nu are pe nimeni în spate, în acest moment, dar că pe parcursul anului următor vor veni suficient de mulți oameni cu dare de mână pentru ca echipa să poată promova, mai departe, în Liga 1. „În Liga 4 nu costă mare lucru. În Liga 3 va fi altceva. Eu sunt conducător cu state vechi. La ce echipe am fost, am fost numai în primele locuri. Interesează-te dacă am avut vreodată în viața mea un leu lipsă, dacă am făcut ceva. E logic că mă va costa mai mult decât în mod normal promovarea. Dar astea sunt treburile mele”, a explicat noul finanțator de la AFC Rapid.
Acesta a supralicitat: „Dacă voiam cu adevărat să revin în fotbal, păi, știi la câte echipe puteam eu să mă duc? Câți mă roagă din Liga 2 și Liga 3? N-am plăcere. Dar am plăcere să fac ceva, să ajut Rapidul, pentru că văd că toată lumea vorbește, își dă cu părerea, are puncte de vedere, dar unul nu vine să spună că a adus două mingi sau că le dă un suc copiilor ăstora după antrenament”.
Mitică „Ciorbă” a ținut să dezmintă și varianta că ar fi preluat Rapidul cu scopul de a face bani: „Zic ăștia pe internet că am venit să fur. Ce să furi de la Rapid? N-au nici iarbă pe teren!”.
„Contractul e pe cinci ani. În primul trebuie să promovez în Liga 3, în următorii patru trebuie să ajungem în Liga 1″
Clauzele din contractul încheiat între Dumitru Tudor și AFC Rapid sunt clare: „Ciorbă” are controlul total și datoria de a finanța activitatea, dar este obligat să promoveze imediat în Liga 3 și, apoi, la capătul a încă patru ani, să ducă AFC Rapid în Liga 1.
„Eu pot să dau declarație clară: dacă eu nu promovez în Liga 3, n-am nevoie de niciun leu din tot ce am cheltuit și la niciun meci, în viața mea, nu mă mai duc. Eu dețin semnătura și controlez toată activitatea sportivă. AFC Rapid are obligația să pună la dispoziție brandul, culorile și locul în campionat, să pună la dispoziție lotul actual, să se ocupe de organizare, de centrul de copii și juniori și de marketing și management. Eu trebuie să asigur finanțarea AFC Rapid în Liga 4 pentru promovare în Liga 3. Toată finanțarea va fi asigurată de mine, având drept de semnătură pe toată activitatea sportivă. Transferuri, relații cu AMFB, FRF etc. Tot. Inclusiv stafful tehnic. Avem două cantonamente pe an, echipament, medicamente. Absolut tot. Eu sunt președintele Comitetului Director. Contractul este pe cinci plus cinci ani. Primul obiectiv e promovarea. Dacă ratăm, se reziliază automat. În primul an, promovarea în Liga 3 și, în următorii patru ani, promovarea în Liga 1″, a promis acesta.
Doi patroni controversați de restaurante, Dumitru Tudor, cunoscut lumii fotbalului sub porecla Mitică „Ciorbă”, și Nicolae Cristescu, mason pesedist cu conexiuni la familia Firea – Pandele, sunt implicați în încercările de resuscitare a Rapidului.
După negocieri care durează, spun sursele ProSport, de minimum o lună, AFC Rapid – grupare promovată astă-primăvară în Liga 4 din București – l-a înscăunat oficial, luni, pe Dumitru Tudor în fruntea clubului. „Ciorbă” este președinte și investitor, în timp ce fostul președinte, Horia Manoliu, va fi repliat pe postul de vicepreședinte. Obiectivele celui care a preluat clubul sunt, conform contractului semnat, promovarea imediată în Liga 3 și construirea unei echipe valoroase.
Luni după-amiază, AFC Rapid a emis un scurt comunicat în care se făcea anunțul oficial:
„Dragi rapidiști, Vă supunem atenției un scurt comunicat referitor la viitorul echipei Rapid București. Așa cum am precizat anterior, urmărim cu maxim interes evenimentele care au legătură cu lichidarea patrimoniului FC Rapid SA. Așteptăm și noi clarificarea situației, dar repetăm faptul că până atunci suntem nevoiți să mergem înainte. Așadar, în ultimele zile au avut loc negocieri intense cu mai mulți potențiali parteneri. Persoane care ne pot ajuta să readucem fotbalul rapidist acolo unde îi este locul, sus. În prim-planul fotbalului românesc! Într-un final, oferta care prezenta cele mai sigure garanții și care era dispusă să acționeze cu celeritate a fost a impresarului Dumitru Tudor. Un nume important în fotbalul românesc și nu în ultimul rând, un vechi suporter al Rapidului. Cu această ocazie îi urăm mult succes domnului Tudor în noua sa funcție. De investitor și președinte al consiliului director al AFC Rapid București! În încheiere, vă anunțăm că în cursul acestei săptămâni va fi organizată o conferință de presă în care domnul Dumitru Tudor își va prezenta proiectul său. Vă mulțumim. Hai Rapid!”.
„Ciorbă”, noul „investitor” de la AFC Rapid, este un izvor nesecat de scandaluri și probleme. Este descris ca fiind el însuși foarte strâmtorat financiar
În 2012, Dumitru Tudor a fost prins și încătușat de polițiști, care au găsit asupra sa 12.000 de lei marcați
Dumitru Tudor este un personaj extrem de controversat, protagonist al unor peripeții de pomină în ultimii 20 de ani. La mijlocul anilor 1990 se învârtea pe lângă Rapid, unde și-a câștigat și notorietatea, și deținea un restaurant care i-a adus supranumele „Ciorbă”. În 1999 a avut o tentativă să se stabilească în Canada. În acel moment s-a răspândit în România zvonul că ar fi murit, ucis de niște interlopi care-l urmăreau pentru recuperarea unor datorii. A revenit în țară și povestea s-a transformat, din tragedie, în comedie.
În 2012 a fost arestat, fiind prins în flagrant de polițiști când încasa bani de la familia Reghecampf, pe care o șantaja. Scena ar fi fost, potrivit martorilor oculari, deosebit de violentă și l-ar fi implicat pe Ionuț Luțu. Siteul a1.ro relata că în jurul mesei unde au luat loc „Ciorbă” și soții Reghecampf au fost plasați polițiști în civil, care, pentru a juca și mai convingător rolul unor familii obișnuite, erau însoțiți de copii. În momentul în care Dumitru Tudor a pus mâna pe plicul cu 12.000 de lei înmânat de soția antrenorului Laurențiu Reghecampf, polițiștii au sărit de la mese și l-au trântit la podea, încătușându-l. Potrivit portalului www.euroavocatura.ro, suma totală pretinsă de „Ciorbă” pentru a nu face dezvăluiri compromițătoare despre viața intimă a familiei Reghecampf s-ar fi cifrat la 8-10.000 de euro.
Mediafax.ro nota, în aceeași perioadă, că și Dragoș, fiul lui Dumitru Tudor, fusese arestat de poliția olandeză, în 2011, împreună cu Natalia Mateuț, fiica fostului fotbalist Dorin Mateuț. Cei doi, alături de alți indivizi, comiteau infracțiuni folosind carduri false.
Ultima oară când fotbalul românesc a auzit ceva despre Mitică „Ciorbă” a fost anul trecut, când acesta – care se recomandă ca fiind „impresar” -, în calitate de președinte la divizionara secundă ACS Berceni, a acuzat clubul CFR Rapid Suceava că a încercat un blat. Tudor a plecat de la Berceni în vara anului trecut, iar echipa s-a desființat în iarnă, după ce noul primar n-a mai vrut s-o finanțeze.
Adus la AFC Rapid din postura de investitor, „Ciorbă” pare, însă, el însuși să aibă nevoie de ajutor. Toate sursele din fotbal contactate de ProSport au prezentat aproximativ același portret al salvatorului numit președinte la AFC: „N-are nicio forță. N-are bani, n-are relații, n-are nimic. Mai degrabă AFC îl poate susține financiar pe el, decât el AFC-ul. Soarta echipei pare pecetluită”.
Nicolae Cristescu a participat la discuțiile purtate de primarul Sectorului 1 cu facțiunile rapidiste
Masonul Nicolae Cristescu (dreapta, parțial mascat de tânăra din prim-plan), acum câteva zile, la o petrecere desfășurată în incinta complexului său
În acest timp, traiectoria celuilalt proiect de renaștere a Rapidului s-a intersectat cu cea a lui Nicolae Cristescu, un alt personaj controversat. Proclamat mason și patron de restaurant la marginea Bucureștiului, Cristescu a mai fost o dată proprietar al echipei în perioada 2012-2014, alături de Adrian Zamfir.
Nicolae Cristescu este un apropiat al PSD, al familiei Firea – Pandele și al lui Liviu Dragnea. Sursele ProSport au dezvăluit că hangiul a asistat, până acum, la toate discuțiile pe care primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, le-a purtat cu rămășițele mișcării rapidiste. Rolul său în toată povestea este neclar, dar cert este că Nicolae Cristescu n-a apărut la discuții la invitația rapidiștilor, ci ca făcând parte din tabăra PSD.
În anul petrecut la cârma Rapidului, Zamfir și Cristescu au fost acuzați vehement de suporteri că nu au băgat niciun ban în club, lăsându-l într-o situație foarte grea când a fost preluat de familia Moraru. Într-un interviu acordat anul trecut pentru ProSport, Viorel Moldovan, antrenorul care a promovat Rapid în Liga 1 în sezonul 2013-2014, a povestit calvarul: n-a încasat niciun ban tot sezonul, plătea din propriul buzunar până și banii de benzină, pentru ca autocarul să poată face deplasările, iar jucătorii au fost exact în aceeași situație.
Numai că, după falimentul clubului, gândurile lui Cristescu s-au îndreptat din nou spre Rapid. Într-un interviu acordat acum două luni pentru sport.ro, Nicolae Cristescu afirma nici mai mult, nici mai puțin decât că „Rapidul era acum, cu mine, în locul Viitorului lui Hagi. 100%! Promovam juniori, aveam echipă tânără și talentată…”.
La fel ca și Dan Tudorache, primarul care acum vrea să preia clubul, Cristescu spune că „sunt rapidist de mic, de la 2 ani tata mă ducea pe stadion. (…) Nu știu dacă aș putea să preiau ca patron unul dintre cluburile astea, dar mereu o să fiu alături de ei. Și nu numai cu sufletul, o să fiu alături de ei cu tot ce pot”. Întrebat de reporterul sport.ro dacă vrea să cumpere palmaresul Rapidului, Cristescu a dat din nou un răspuns evaziv în aprilie: „Nu știu, sincer, nu m-am gândit și nu am luat nicio hotărâre. Aștept să văd ce se întâmplă, când, unde și de către cine se va organiza această licitație”.
Nicolae Cristescu (încercuit) la o întrunire a fruntașilor PSD. Omul de afaceri este apropiat de șefii acestui partid, pe care i-a ajutat în campania electorală de anul trecut. FOTO: riseproject.ro
Acum, Nicolae Cristescu participă direct la discuțiile privind preluarea brandului Rapid de Primăria Sectorului 1. El ar putea fi cooptat într-o formulă de parteneriat public-privat propusă de membrii echipei Mișcarea CFR. Noul club FC Rapid ar urma, conform schiței de plan existente în acest moment, să aibă girul Primăriei (care va cumpăra brandul la licitație), să fie finanțat de mai mulți sponsori privați și să joace pe locul și structura echipei Mișcarea CFR, de asemenea promovată în Liga 4. Gruparea ar urma să-l coopteze într-o funcție de conducere și pe Daniel Pancu, unul dintre oamenii cu care primarul Tudorache și Cristescu s-au întâlnit și au discutat planul zilele trecute.
Nici Cristescu nu este socotit ca un personaj în stare să finanțeze Rapidul, dar aici s-ar părea că nici nu va fi nevoie, atât timp când are în spate autoritățile și bugetul public. Ce rol va juca masonul hangiu în toată povestea, rămâne de văzut.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER