Războiul „rapizilor” pe Facebook: Rapidul susținut de PSD a reclamat și blocat paginile AFC Rapid – Manoliu și Rapid Frumoșii Nebuni – T2. Pagina AFC Rapid, rămasă de pe vremea FC Rapid, era urmărită de 170.000 de suporteri. Ce urmează
Administratorii Facebook au închis luni seară paginile controlate de AFC Rapid (Manoliu) și FNG Rapid (suporterii din facțiunea T2). Măsura a fost luată, afirmă sursele ProSport, la cererea expresă a reprezentanților FC Rapid 1923 – gruparea susținută de persoane din PSD.
Marea lovitură a fost recepționată în plin mai ales de Horia Manoliu, cel care administra vechea pagină a FC Rapid, care era urmărită de aproximativ 173.000 de suporteri. Pe lângă această pagină au mai fost închise câteva – toate cele care ajunseseră la măcar câteva mii de abonați.
Așa arăta pagina FC Rapid anul trecut. Avea 170.000 de like-uri, iar cei care căutau AFC Rapid erau redirecționați către acest cont
Lupta pentru supremație pe Facebook durează de mai multă vreme. Intenții de a închide pagina FC Rapid – Manoliu a avut și vechiul lichidator al falimentarei FC Rapid SA, Aurel Brihac, dar acesta nu și-a dus la capăt intențiile. Următorul lichidator, Mihai Florea, a precizat răspicat, într-un interviu acordat ProSport, că nu are de gând să mai tolereze diverse grupuri care parazitează brandul Rapid, provocând confuzie și aducând prejudicii de imagine. „(…) Am de gând să notific, în perioada următoare, celelalte echipe care folosesc numele Rapid să nu-l mai folosească. Voi înștiința și FRF. Să nu-i mai înscrie cu numele ăsta. Pentru că Rapid este unul singur. Mă refer la echipele cu numele Rapid care s-au înscris în competiții după ce SC FC Rapid a intrat în faliment. (…) În mod normal, ar trebui să cerem despăgubiri. Am mai avut discuții despre asta. Și nu am vrut s-o fac, am zis că, până la urmă, sunt suporteri ai echipei Rapid care vor să facă și ei ceva. Numai că, până la urmă, dacă ne gândim, Rapid este unul singur. Dacă ai încă șapte echipe din astea – cu toate că, probabil, niciuna nu va ajunge la performanță -, nu va face decât să știrbească din prestigiul echipei adevărate, iar eu să nu pot vinde marca. (…) Nu s-ar ști care este Rapid. Atunci ar trebui ca aceia care s-au înființat și își arogă merite pe care nu le au să se oprească un pic”, a explicat Florea în interviul publicat de ProSport anul trecut, pe 6 iunie.
Pagina FC Rapid 1923, aparținând clubului susținut de lideri ai PSD, este urmărită de 19.500 de persoane
Florea a făcut notificările, dar n-a mers mai departe. Până la urmă, acțiunea a fost asumată de FC Rapid 1923, grupare unde un cuvânt foarte greu au Andrei Nicolescu – avocatul și partenerul lui Sebastian Ghiță – și primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache.
Imediat după această măsură, pe un alt cont de Facebook controlat de Horia Manoliu, Academia de Fotbal AFC Rapid București, a fost distribuit mesajul „Toată mizeria din seara asta se va lăsa cu cătușe! Veți ajunge la pușcărie! Toți! Vă garantăm!”. Este foarte posibil ca, în orele următoare, atât Horia Manoliu, cât și suporterii care dețin echipa de Liga 5 Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului să se adreseze Facebook, cu propriile documente, pentru a încerca deblocarea paginilor pe care le-au administrat până luni.
AFC Rapid afirmă că, fiind înființată în 2001, are dreptul să folosească respectivul cont. Cei de la FC Rapid 1923 (fosta SC FC R SA), înființați astă-primăvară, spun că au cumpărat marca de la adevăratul Rapid (FC Rapid SA – aflat acum în faliment) și că, deci, sunt îndreptățiți să ceară respectarea dreptului la proprietate.
Aseară, după ce pagina FC Rapid a fost suspendată, apărut un mesaj de amenințare pe un alt cont controlat – spun sursele ProSport – tot de Horia Manoliu
Echipa de fotbal Rapid a jucat după Revoluție, succesiv, ca fiind deținută de grupările CS Rapid (1990-1994), UFC Rapid (1994-2001), AFC Rapid (2001-2006) și SC FC Rapid SA (2006-2016). Ultima entitate, la care AFC Rapid rămăsese acționar minoritar, a dat faliment pe 11 iunie 2016. De atunci a început un război surd între AFC Rapid (care i-a fost cedată de Copos, în primăvara lui 2016, fostului său angajat Horia Manoliu) și lichidatorii SC FC Rapid SA.
Acum, bătălia s-a mutat între AFC Rapid și proprietarii SC FC Rapid 1923 SA, care a cumpărat marca Rapid în urmă cu câteva luni.