REMEMBER | Hagi s-a opus la începutul anilor 2000 tripletei Viorel Păunescu – Pițurcă – Gigi Becali. Ce răspuns a primit atunci din partea jucătorilor steliști? „Să-și vadă de treaba lui!”. Ce crede „Regele” acum
Actualul patron și antrenor al echipei Viitorul, Gheorghe Hagi, a fost unul dintre cei care au criticat și au încercat să demaște ilegalitățile pe care Asociația de Fotbal condusă de Viorel Păunescu și, apoi, de Gigi Becali le-a făcut la începutul anilor 2000. În primăvara anului 2002, „Regele” se lupta public cu tripleta Păunescu-Pițurcă-Becali. Piți fusese cel care îl convinsese în 2000 pe Gigi Becali să împrumute cu sume de bani clubul, în schimbul promisiunii că îi va recupera cu profit din transferuri și participarea echipei în Liga Campionilor. Numai că performanțele echipei antrenate de Pițurcă nu au fost pe măsura așteptărilor și încet, dar sigur, Becali a intrat în acționariatul clubului pe care avea să-l dobândească definitiv în 2003.
Clasamentul final al Diviziei A în sezonul 2002-2003
„Unde sunt cei 7,3 milioane de dolari pe care spun că i-au investit Pițurcă, Păunescu și Becali? Ar trebui să existe acte, să dovedească asta.”
Gheorghe Hagi, declarație din 2002
„Îl cred pe Becali care spune că a băgat atâția bani, dar îl întreb: cât va mai băga? Până când? În ce condiții? Dacă, de exemplu, clubul ar fi evaluat la 40 milioane de dolari, corect este ca Becali, care zice că a băgat 4 milioane, să primească un procent de 10%”
Nicolae Gavrilă, fost comandant al Stelei în perioada 1985-1991, o declarație acordată pentru ProSport în primăvara anului 2002
Hagi în 2002: „Viitorul clubului e în pericol!”
Revenind la atitudinea lui Hagi din 2002, trebuie spus că „Regele”, pe atunci selecționer al României, a susținut chiar și o conferință de presă în care spunea: „Obiectivul acestor persoane e să facă afacerea vieții lor, nu să construiască un club bine organizat. Dânșii se cred unici, așa cum a zis domnul Becali: .
Hagi nu îl menaja nici pe finul său, Gigi Becali: „A băgat bani, foarte bine, dar asta nu-i dă dreptul să se simtă proprietar. Steaua i-a făcut reclamă, dar nu e casa lui, nici nu face parte din club, e doar un finanțator”.
NOTĂ‚ Principalii jurnaliști sportivi de opinie de atunci îl luau peste picior pe Hagi pentru că „măcar în slujba de roș-albăstrire acordul dintre subiect și predicat să fie obligatoriu”. Sau se arunca pe piață că, de fapt, în spatele revoltei lui Hagi era Giovani Becali
Rădoi: „Atunci să ne plătească cine face scandal”
În urma valurilor făcute de Gheorghe Hagi, care atunci încerca să conștientizeze suporterii steliști în legătură cu ce se pregătește, Gigi Becali s-a prezentat a doua zi în fața echipei și le-a spus că el nu le mai achită restanțele și că dacă nu le convine, să își depună memorii să fie liberi. „Să vadă ce înseamnă o echipă fără bani. Să vină Hagi să dea bani la Steaua!”, le spunea Becali jucătorilor în vestiar.
Urmarea? Pentru a-și vedea banii promiși de la Becali, fotbaliștii au început să-l pună la colț pe Hagi. „Să-și vadă de treaba lui! Îl respectăm pentru ce-a făcut în fotbalul românesc, dar acum n-are dreptate și nici nu cred că exprimă ideile lui”, spunea Rică Neaga, cel care era atunci vedeta echipei. Mirel Rădoi îl completa: „Dacă nu ne primim banii de la domnul Becali, atunci să ne plătească cine face scandal”.
Situația era comentată astfel de Alin Buzărin, în ziarul ProSport: „La o primă vedere ne aflăm în fața unei reacții impertinente în care ombilicul încă umed al lui Neaga prinde glas, îi dă sfaturi lui Hagi, îi spune ce e bine și ce nu e bine să facă. În spate, e altceva. Neaga e insolent fiindcă dictatura lui Pițurcă asta-i cere. Să fie insolent, să nu țină seama de situația penibilă în care se pune atacându-l pe Hagi. Neaga pare un om al muncii de la IMGB, venit în salopetă ștoc în studioul televiziunii, înfierând cu mânie proletară elementele destabilizatoare care au spart vitrine. Peste câteva zile, acei oameni, care schimbaseră salopetele cu blugii și puloverele, se învârteau pe lângă baricada de la Inter. Mulți dintre ei flutură astăzi certificate de revoluționari. S-au orientat.”
Neaga și Rădoi sunt doi dintre fotbaliștii pe care Gigi Becali i-a trecut pe lista preferaților săi cât timp i-a avut sub contract la Steaua
De ce a clacat Hagi în războiul său cu Viorel Păunescu-Pițurcă-Gigi Becali
Filip Pindean, autorul care semnează sub acest pseudonim mai multe materiale interesante pe www.fcsteaua.ro despre trecerea Stelei de la MApN la Viorel Păunescu și, apoi, la Gigi Becali, trăgea o concluzie cât se poate de realistă a războiului care s-a purtat atunci între Hagi și tripleta Viorel Păunescu-Pițurcă-Gigi Becali și încheiat cu victoria acestora din urmă. „Pe lângă dezavantajul unui limbaj modest, cu accente ridicole uneori, care duceau în derizoriu mesajul transmis (credibilitatea fiind redusă), Gică a fost dezavantajat de alți doi factori. Venea la foarte puțin timp de la un eșec uriaș de imagine, care, atunci, avea niște reverberații care încă subzistau și creau premisele desconsiderării unei posibile susțineri. Altfel spus, după renunțarea la cariera de jucător, orice posibilă competență a lui Hagi era puțin probabilă în conștiința oamenilor, ratarea calificării la CM 2002 reprezentând o dovadă în acest sens. Hagi vorbea de niște principii, reguli generale și percepții despre Steaua. Intervențiile lui nu aduceau nici goluri, nici transferuri, nici bani din publicitate și nici nu plăteau contractele sau primele jucătorilor. Altfel spus, Troica Fatală, chiar așa cum era ea, producea și dădea, adică însemna mai mult decât însemnau principiile invocate de Hagi. În rest, totul e foarte simplu: steliștii au închis ochii, l-au lăsat pe Hagi singur și au preferat banii lui Becali care le țineau jucătorii, care le aduceau speranța unor victorii și succese, prin care își puteau umple burdihanele. După câteva luni de explicat, răs-explicat și ieșit cu pieptul înainte în fața tuturor, inclusiv în fața familiei, dar și a forțelor obscure care susțineau manevrele păunesciene-becaliote, Hagi a capitulat, în mod firesc„.
La Lido, nu Steaua a făcut Adunarea, ci Păunescu singur. S-au făcut presiuni. De exemplu, generalul Mirea nu a mai venit, iar luni seara generalul Gavrilă a fost sunat de colonelul Zisu, membru în Consiliul Director, care a încercat să-l influențeze să nu se mai implice.
Gheorghe Hagi, despre alegerile privind privatizarea secției de fotbal Steaua
Ce spune Hagi acum despre situația Stelei
Au trecut foarte mulți ani de atunci. Între timp, Hagi a ajuns să lucreze pentru Steaua lui Gigi Becali, în 2007, dar a fost nevoit să renunțe după ce finanțatorul încercase umilirea lui în fața presei. Dar și aceste certuri au fost date uitării, iar azi, cei doi machedoni sunt din nou în relații foarte bune. Întrebat despre ceea ce s-a întâmplat atunci și dacă, după atâția ani, crede că ar mai fi cazul să se întreprindă vreo anchetă despre modul în care s-a privatizat secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei, Hagi a declarat pentru www.prosport.ro: „Nu, până la urmă, Gigi Becali a făcut lucruri bune la Steaua, a făcut-o să fie Steaua de la nivelul anilor 90. A realizat performanțe în Europa. Din păcate, se găsesc persoane care să strice acest nume. Sunt interese pe care nu le cunosc. Cei de la Armată fac o mare greșeală și Steaua va avea de suferit. Echipa lui Becali e cea de atunci, a avut continuitate, Gigi a băgat foarte mulți bani, voi scrieți numai despre cât a luat”.
Hagi s-a certat și la „Procesul Etapei” cu Victor Pițurcă și Viorel Păunescu