Rodion Cămătaru, dezvăluiri după fix 40 de ani de la meciul retur cu Benfica. „Victoria cu Italia și decizia conducerii Universității ne-au costat calificarea în finala Cupei UEFA!” | EXCLUSIV

Rodion Cămătaru consideră că oficialii Universității Craiova au greșit când au decis să îi cheme în Bănie pe internaționalii Științei imediat după partida cu Italia, 1-0, meci disputat pe fostul stadion „23 August”.

Rodion Cămătaru consideră că oficialii Universității Craiova au greșit când au chemat internaționalii Științei în Bănie imediat după meciul cu Italia

Ziua de 20 aprilie 1983 este cea în care Craiova Maxima și-a atins apogeul. În urmă cu fix 40 de ani, Universitatea Craiova disputa în Bănie returul cu Benfica Lisabona, după ce în tur oltenii remizaseră pe terenul portughezilor, scor 0-0.

ProSport a stat de vorbă cu unul dintre foștii mari jucători ai Universității Craiova, Rodion Cămătaru, 64 de ani, cel care a încercat după 40 de ani să indentifice cauzele ratării calificării Științei în marea finală.

Rodion Cămătaru ne-a spus că epuizarea fizică din timpul partidei cu Italia, dar și noaptea pierdută aiurea pe lângă autocar din cauza unei pene a acestuia au contribuit decisiv la forma unor jucători ai Științei din acel meci retur cu Benfica.

„Ne-au pus la dispoziție un autobuz vai de mama lui și am făcut pană într-o pădure”

Rodion Cămătaru ne-a spus încă din startul discuției că ratarea calificării în marea finală a Cupei UEFA rămâne unul dintre cele mai mare regrete ale sale din carieră. „Cum să nu îmi mai aduc aminte de ce am făcut pe 20 aprilie 1983?! Am și visat aseară secvențe din meciul cu Benfica!

Au trecut 40 de ani, iar ratarea acelei calificări în finală este poate că cel mai mare regret din cariera mea. La vremea aia Cupa UEFA era mai puternică față de Cupa Campionilor, iar meciul ăla din păcate a fost apogeul Craiovei Maxima, deși nu am pierdut în dublă manșă. Am făcut cu Benfica 0-0 în Portugalia și 1-1 în Bănie.

Dar eu zic că din păcate și conducerea noastră a greșit grav. S-a comportat ca o conducere universitară, nu ca una de un club de fotbal adevărat. Nu trebuia să ne cheme imediat la Craiova după meciul ăla cu Italia în care l-am jucat până la epuizare. Eram vreo 7-8 băieți de la Universitatea la națională, iar peste trei zile aveam meciul cu Benfica. Oficialii noștri ne-au pus la dispoziție un autobuz vai de mama lui și am făcut pană într-o pădure. Trebuia să ne lase să ne odihnim după meci la un hotel în București. Noi am făcut pană cu autobuzul ala și am stat în drum până dimineața. Apoi conducerea nu a știut să ne protejeze nici față de proprii suporteri. În loc să ne concentrăm doar pe meci noi devenisem case de bilete. Ieșeam prin oraș și împărțeam bilete pe la suporterii care ne tot stresau să le dăm bilete, dar astea au fost vremurile alea”, și-a început discursul Cămătaru.

„Ministrul de Externe al Portugaliei a intervenit la Ștefan Andrei pentru transferul meu la Benfica, dar nu m-a lăsat Ceaușecu să plec de la Universitatea”

În continuare, Rodion Cămătaru a vorbit și despre desfășurarea partidei mecului din Bănie. „Însă, cu toate problemele despre care ți-am vorbit mai devreme, totuși noi am reușit să deschidem scorul prin Balaci. Oamenii din stadion înnebuniseră. Cred că erau între 45.000-50.000 de oameni. Apoi eu am avut șansa să fac eu 2-0. Scăpasem singur, dar m-am oprit aiurea crezând că sunt în ofsaid, iar când m-am uitat la tușier ăla nici nu ridicase fanionul. Dacă mă duceam să fac 2-0 ăla era meciul.

Apoi am avut și unele probleme de lot. Nu l-am avut pe Negrilă în meciul ăsta și a intrat Geolgău fundaș dreapta. Ni s-a accidentat încă de prin min 2 și Donose. Iar după egalarea reușită de Benfica, Crișan a avut bară și a fost apoi a fost povestea aia cu bara mai jos de câțiva cm. Însă, noi ăștia care fusesem la națională abia mai stăteam în teren cu Benfica. Eram terminați fizic. Benfica nu a avut o echipă mai bună ca a noastră, iar dacă noi mergeam în finală meciul tur îl jucam la Anderlecht și returul în Bănie. Însă, nu a fost să fie.

Eu de pe urma acelei campanii m-am ales cu câteva oferte concrete, nu vorbe. V-am vorbit despre oferta cu Kaiserslautern, dar acum hai să vă povestesc și despre oferta de la Benfica. După meciul ăsta am fost invitat pe Da Luz. Mi se pare că își măriseră cei de la Benfica capacitatea stadionului și la inaugurare Benfica a disputat un meci împotriva unei selecționate a lumii. Eu am fost invitat să joc pentru selecționata lumii, iar după meci mi-au făcut oferta cei de la Benfica. Ministrul lor de externe era un fel de Ștefan Andrei al nostru. Cum Ștefan Andrei era fan Universitatea ministrul lor era fan Benfica. El i-a pus oferta pe masă și lui Ștefan Andrei, dar Ceaușescu a refuzat din start când a auzit despre ce este vorba. Vă repet, nu îmi pare rău că nu m-am transferat la Benfica, ci îmi pare rău toată viața că nu am prins finala Cupei UEFA. În Cupa UEFA aveai de tras să ajungi în fazele superioare, dar în Cupa Campionilor ajungeai imediat în sferturi și de asta vă spun că această competiție a Cupei UEFA era mult mai tare față de Cupa Campionilor. Iar când Steaua a câștigat această cupă știți bine ce echipe nu au avut voie la vremea aia în competiție.”, a spus Cămătaru.

Primul „11″ din meciul retur cu Benfica

Lung – Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (2′ Beldeanu), Balaci, Irimescu – Crișan, Cămătaru.

Publicat: 20 04. 2023, 11:54
Actualizat: 20 04. 2023, 12:18