România, Steaua! Europa, Steaua! Imaginile emoționante ale sărbătorii roș-albastre în cupele europene spre „minunea” cu Valencia, în loc de PAOK și Midtjylland, fix acum 20 de ani: ce s-a schimbat și ce a rămas la fel? SPECIAL

Cu trei victorii după patru partide din grupa Europa League, FCSB e foarte aproape de o calificare entuziasmantă în fazele următoare ale competiției continentale. Succesul cu FC Midtjylland se alătură celor cu RFS Riga și PAOK Salonic iar acum campioana României are multiple scenarii pozitive la îndemână.

Fix acum 20 de ani, sărbătoarea roș-albastră era cel puțin la fel! Ce s-a schimbat de-atunci și ce a rămas la fel? Gigi Becali e tot în spatele echipei, doar că atunci denumirea ei era Steaua București. Stadionul „Ghencea” a fost înlocuit de unul nou, dar azi „Arena Națională” e gazda triumfurilor roș-albastre în Cupa UEFA, devenită Europa League.

Cum arătau însă eroii din iarbă, de pe bănci și din conducere acum 20 de ani? De la Mirel Rădoi, Nicolae Dică și Walter Zenga spre Mihai Stoica și Gigi Becali? Verdictul final aparține totdeauna tribunelor!

România, Steaua! Europa, Steaua! Bucuria lui Gigi Becali atunci și acum

În 2004, roș-albaștrii evoluau tot în a doua competiție continentală. Cupa UEFA de-atunci. După 4-2 în deplasare și 1-2 pe teren propriu, treceau de Zeleznik Belgrad în turul 2 preliminar.  Iar după 2-1 și 2-2 la returul din Bulgaria, cu ȚSKA Sofia, obțineau biletele pentru faza grupelor! Bucurie mare pentru Gigi Becali:

Potrivit formatului vremii, cinci echipe concurau într-o grupă de Cupa UEFA pentru cele trei locuri care duceau în șaisprezecimile de finală.

Steaua București avea să învingă acasă cu 2-0 pe Standard Liege și cu 2-1 pe Beșiktaș, la care juca Daniel Pancu. Pierzând ambele deplasări cu 0-1, la Parma cu Ianis Zicu pe teren și la Bilbao. A fost suficient însă pentru o calificare de senzație în primăvara europeană, unde avea să se nască „minunea” cu Valencia…

Cu mâinile sus în fața fanilor: Walter Zenga, Daniel Oprița, Mihai Stoica

Grupa a început pentru roș-albaștri cu Standard Liege, la București. Autogolul sârbuului Dragutinovic și reușita lui Rică Neaga au fixat un 2-0 entuziasmant pe 21 octombrie 2004, în Ghencea. Antrenorul formației lui Gigi Becali în toată acea campanie a fost italianul Walter Zenga, aici într-o ipostază de lider veritabil în… moda epocii 🙂

În acei ani. tribunele la meciurile roș-albastre, ca și acum, erau pline. Doar că atunci, Daniel Oprița, antrenorul de la Steaua București care azi joacă în Liga 2, era erou în teren și șef de galerie pentru fanii echipei lui Gigi Becali:

Sau cel puțin își dorea asta, pentru că postura de ultras îl prindea mult mai bine pe pătimașul Mihai Stoica! Și „ieri”, și acum în conducerea clubului, cu inima pe garduri:

Parma lui Ianis Zicu. Și Maccarone…

După succesul cu belgienii, pentru Steaua a urmat 0-1 la Parma, cu toate că Walter Zenga demonstra și public înainte de meci că și-a făcut treaba și a pregătit temeinic analiza adversarului:

La italieni, Ianis Zicu pe teren, alături de Berti, Budel ori Rosina, aici în duel cu Sorin Paraschiv:

Dar titular și integralist pentru Parma a fost și un atacant care avea să revină ca să marcheze profund și amar aventurile europene ale roș-albaștrilor, din tricoul lui Middlesbrough… Fără prea multe comentarii, Massimo Macarone:

Noiembrie decisiv cu Pancu și Beșiktaș la București

Victoria vitală pentru calificarea din grupele Cupei UEFA a fost obținută în meciul trei, disputat acasă, pe 25 noiembrie 2004. Cu Beșiktaș Istanbul. Fanii au simțit importanța uriașă a partidei și au transmis din start atât mesajul obiectivului, cât și susținerea lor, pe parcurs:

Până la urmă s-a terminat excelent! Un 2-1 cu Beșiktaș după un meci de mare luptă, după cum se poate vedea mai jos, dar început vijelios de talentații jucători români care conduceau cu 2-0 încă din minutul 19!

În minutul 36, când Steaua conducea cu 2-0, reputatul tehnician spaniol Vicente Del Bosque a scos un fundaș și a introdus un atacant. Pe Daniel Pancu, selecționerul României U21 de azi, pe care a calificat-o la EURO 2025:

Cântând sub artificii pe Ghencea

Daniel Oprița a primit al doilea cartonaș galben în minutul 78, turcii au redus din diferență în minutul 88, final cu emoții! Dar cu atât mai mare explozia de fericire la final! Cu artificii în Ghencea:

Jucătorii steliști au cântat împreună cu tribunele, la Mirel Rădoi la Florin Lovin, via Sorin Ghionea și Laurențiu Diniță:

Nu, nu e o simplă metaforă! Priviți secvența de mai jos, cu Rică Neaga luându-și rolul foarte în serios, cu microfon iar Andrei Cristea pe post de vocea a doua:

În loc de epilog

În ultimul meci din grupă a fost 0-1 la Bilbao, gol marcat de legendarul Joseba Etxeberria, pe o ploaie teribilă în Țara Bascilor:

Dar scorul a rămas doar pentru palmares: Steaua se califica în primăvara europeană, așa cum FCSB e foarte aproape să o facă acum! La sosirea pe aeroportul din București, patronul Gigi Becali și managerul Mihai Stoica radiau:

Avea să urmeze minunea cu Valencia: eliminarea la penalty-uri a deținătoarei Cupei UEFA, după 0-2 în Spania și 2-0 la retur! Ce va urma acum? Cine poate ști?

Sigur e doar că victoriile roș-albaștrilor în Europa au fost și-au rămas bucurie curată:

Lot Steaua București în campania europeană 2004/2005

Portari: Vasili Hamutovski, Martin Tudor, Florin Dobre

Fundași: George Ogăraru, Florentin Dumitru, Daniel Bălan, Mirel Rădoi, Sorin Ghionea, Valeriu Răchită, Eugen Baciu, Petre Marin, Mihai Neșu

Mijlocași: Dorinel Munteanu, Sorin Paraschiv, Nana Falemi, Nicolae Dică, Florin Lovin, Daniel Oprița, Gabriel Boștină, Adrian Pitu, Marian Aliuță, Lucian Trandafir, Boris Keca, Bănel Nicoliță

Atacanți: Adrian Neaga, Laurențiu Diniță, Andrei Cristea, Cristian Ciocoiu

Acum 20 de ani: povestea fotbalului românesc în imagini

ProSport îți oferă în fiecare vineri rubrica „Acum 20 de ani” în cadrul căreia descoperi personajele fotbalului românesc de azi așa cum erau acum două decenii. Deseori, în ipostaze poate greu de imaginat în prezent!

Fie că sunt pur și simplu mai tineri, cu mai puține sau mai multe kilograme, în hainele epocii, eroii fotbalului nostru din arhiva Sportpictures și poveștile lor pe care le aducem în actualitate compun o perspectivă savuroasă.

Aici vei găsi pozele care nu sunt pe instagram sau tik-tok, cele care fie îți vor trezi nostalgia, fie îți vor oferi, în premieră pentru cei mai tineri, șansa de-a înțelege fotbalul românesc fără… photoshop! Jucători, conducători, arbitri, președinți și suporteri!

Descoperă aici celelalte episoade ale rubricii „Acum 20 de ani”:

Publicat: 08 11. 2024, 18:36
Actualizat: 08 11. 2024, 18:56