Mirel Albon a fost la un pas să fie coleg de club cu celebrul Jurgen Klopp acum doi ani, când a fost printre antrenorii nominalizați să preia pe FC Liverpool, ca antrenor la fotbal feminin.
Acum, după un an și șase luni la Timișoara, Mirel Albon a reușit cu echipa lui o performanță unică în Europa: niciun gol primit în 11 jocuri. Este considerat cel mai experimentat tehnician din istoria fotbalului feminin din România.
Acum conduce Politehnica Timișoara, un nume de referință pe harta fotbalului românesc.
Prosport: Cum de a ales ardeleanul sadea, după ani de performanțe la Cluj, tocmai Timișoara? Mirel Albon: Am fost solicitat, am avut câteva întrevederi cu oameni importanți din club, le-am arătat un proiect. Am găsit oamenii care au fost foarte deschiși așa că am bătut foarte repede palma. Mă bucură acum alegerea pentru că, înainte de a vorbi de rezultate, admit însă și că am găsit un mediu proprice performanței. Însă, recunosc, că proiectul e în continuă dezvoltare.
E adevărat că ai semnat pe 3 ani, cu obiectiv titlul abia în 2024? Obiectivul a fost stabilit că ne vom lupta pentru titlu în 3 ani, dar proiectul însemnă ceva mai vast. Totul începe cu prima echipă dar merge mai departe pe Academie. Avem 4 echipe de junioare, acum vrem să o înființăm pe a 5-a. Țin mult la asta.
De aceea, acum avem antrenor la fiecare grupă, preparator fizic destinat exclusiv Academiei și mental coach. Sprijinul Universității e extrem de important pentru că logistic avem aceleași facilități ca și băieții. Țelul meu e să ajungem să avem la prima echipă majoritar jucătoare din propria Academie.
Care e rețeta rezultatului unic într-un campionat în Europa, 11 jocuri cu 75 de goluri marcate și niciunul primit? Nu știu dacă e neapărat o rețetă. Noi am pornit de la ideea de a crea o filosofie de joc proprie în care să nu ne mai adaptăm noi la adversar ci el la noi.
Mi-am dorit și am imprementat ca jocul nostru că fie construit pe un presing avansat, cu multe verticalizări plus alte principii pe care fetele le-au înțeles și le- au implementat.
Parțial e o surpriză și pentru mine dar echipa de acum e mai omogenă ca anul trecut. Însă, greul abia acum începe!
Toate echipele se vor pregăti mult mai bine de acum, după ce au văzut rezultatele din această parte de campionat.
Ai fost pe punctul de a semna cu Liverpool, cât de mult regreți că nu s-a întâmplat numirea? Eu am luat-o ca o realizare atât a mea cât și a fotbalului românesc feminin. Da, îmi doream foarte mult, era o împlinire și a muncii mele. M-a dezavantajat pandemia, pentru că interviul a fost online.
Pentru mine rămâne o mândrie că am ajuns în acel punct, că un antrenor român din fotbalul feminin a fost cotat așa.
Dacă ați urmări cum e organizat la nivelul feminin acest club, ați vedea o structură remarcabilă. Între timp, față de momentul interviului, au și promovat în prima Ligă, bravo lor!
Un titlu cu Poli Timișoara e mai de succes decât primul titlu cu Clujana? Fiecare succes are povestea lui. Da, dacă aș reuși împreună cu cei de aici un titlu, aș putea spune că e peste realizarea cu echipa Clujana. Atunci, aveam 6 echipe în campionat.
Acum e altceva. Oricum, un titlu pentru Poli ar aduce și o altă dinamică în campionat, ar putea determina și pe alții să creadă că o pot atinge acest fapt, mai ales că echipa din Cluj a adus o hegemonie care, pentru unii, putea greu de depășit. Însă, cel mai mult ar câștiga campionatul și echipa națioanală.
Champions League pentru fotbalul masculin pare basm de Petre Ispirescu, la feminin cum stă treaba? În ultima perioadă, Campioana României a ieșit în tururile preliminare. E drept, competiția a crescut. Problema e că nici valoarea campionatului nu a ajutat campioana să fie pregătită de o competiție așa mare.
O șansă însă am avut pentru că Olimpia Cluj, campioana din ultimii ani, a fost cap de serie în preliminarii….
În fine, eu zic că trebuie să sperăm încontinuare. Uite exemplul campioanei Albaniei, Vllaznia, care a pornit din preliminarii și a ajuns în grupe, deci se poate și așa!
Ai vreun model în fotbalul feminin inspirat din cel internațional? Dacă aș spune de Olympique Lyon poate unii ar crede că exagerez mai ales că în 2011, când eu le-am întâlnit ca adversar, aveau buget de 4.5 milioane de euro.
E o grupare atât de organizată ca și club încât eu cred că bate orice club de fotbal masculin din Liga 1 de la noi. Îmi place însă foarte mult în ultima perioadă AS Roma.
Au avut o creștere remarcabilă…Dintr-o echipă normală, s-a transpormat anul acesta în liderul campionatului plus calificată în sferturile Champions League
Ați avut oferte de a antrena băieți? Am și antrenat la juniori. Apoi, am avut propuneri de la seniori dar am analizat atent și mi-am dat seama că eu m-am specializat deja aici în zona asta. Apoi, cunosc fondul de jucătoare, metodologia de lucru, am cunoștințe mai bune în feminin decât în masculin.
Cum stăm cu echipa naționala? Cand vom mai merge la un turneu? După un progres constant în perioada 2010 – 2016, echipa națională a avut o perioadă de stagnare indiferent de numele selectionerului. Ăsta e adevărul. Din păcate nu avem forța echipelor din urna 1 sau 2.
Poate însă că pe noul sistem de calificare, similar cu cel de la băieți, vom reuși să obținem calificarea la Euro 2025, calificare pe care această generație de excepție o merită cu prisosință.
Cu 3 jucătoare de lot național de senioare, Meluță, Ienovan și Câmpean, Poli Timișoara a mizat însă și pe 4 straniere. O macedoneancă, o sarboaică, o braziliană și o marocană fac parte din legiunea timișoreană care a uimit în prima parte de sezon. Ultima are chiar o poveste impresionantă.
“Fata e studentă la farmacie. Se numește Aya Jamily și are doar 20 de ani. E un mijlocaș central aparte poate și din felul în care e construită ca educație.
Însă, rezultatele din tur au fost puse în practică de toată echipa, nu doar de una sau două jucătoare”, completează Albon, care admite că din 2001 de când antrenează la fotbal feminin nu a mai reușit o asemenea ispravă, golaveraj 75-0 în 11 meciuri.
Timișorencele sunt angrenate în lupta pentru titlu și la nivel de junioare, U 17, primul eșalon la această categorie, asta și pentru că la feminin nu există categoria de U 19. Ele conduc prima serie, din cele 3 serii ale categoriei, fiecare serie având 5 echipe organizate astfel în funcție de criteriul geografic.
Pentru locul 1 în Seria 1, Poli se luptă cu U Cluj, diferența însă la U 17 e de șase puncte, mai mare ca în prima ligă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER