Rotariu a intrat în gura șefilor. „Câinii” s-au enervat că mijlocașul nu mai joacă nimic de când i-au dat bani, mașină și casă
- Între două partide cu Steaua, cea din campionat, terminată la egalitate, 1-1, și cea de joi, din turul semifinalelor de Cupa României, Dorin Rotariu a devenit demon, înger și din nou demon, în „Ștefan cel Mare”.
- Jucătorul de 18 ani a semnat un contract de reprezentare cu soția lui Laurențiu Reghecampf după derby-ul din Ghencea, s-a dezis apoi de impresar, la presiunile șefilor și ale galeriei, dar a intrat într-un con de umbră
- Un psiholog cunoscut a analizat pentru ProSport starea în care se află fotbalistul din Timișoara
Internaționalul de juniori a reușit să le crească tensiunea conducătorilor. Rotariu și familia lui au obținut condiții financiare mai bune de la Ionuț Negoiță, cu promisiunea că vor rupe relațiile contractuale cu soția tehnicianului stelist. Deocamdată, acordul n-a fost rupt, dar avocații clubului se ocupă de această acțiune, întrucât agentul a stipulat o clauză de reziliere, considerată abuzivă de către roș-albi. Totuși, Dorin a ieșit cel mai bine din acest scandal: cu promisiunea unui salariu lunar de 5000 de euro, cu o mașină Ford și cu un apartament de trei camere, în care urmează să se mute.
De-atunci și până acum, s-au scurs trei etape în Liga I. „Roti” a fost titular în toate partidele: cu Corona, U Cluj și Pandurii. Evoluțiile sale însă au lăsat de dorit. Mijlocașul ofensiv se află pe o traiectorie descendentă din punct de vedere sportiv, iar dinamoviștii l-au luat deja în vizor. „Dacă n-ar fi fost vorba despre un jucător atât de tânăr, probabil că l-am fi trimis la echipa a doua, în urma unui astfel de scandal. Noi, însă, i-am satisfăcut pretențiile financiare, iar el joacă foarte slab. Ar trebui să-și revină cât de repede. Flavius îl folosește ca titular tocmai ca să-i ofere încredere, dar nu putem tolera evoluțiile proaste la infinit”, au spus conducătorii. Rotariu a fost contestat și de o parte a publicului, la meciul cu Pandurii.
Stoican „umblă” în fiecare zi la moralul jucătorului
„Câinii” iau în considerare să-l trimită pe Rotariu la un psiholog, care să-l ajute pe adolescent să treacă peste pasa proastă în care a intrat. Dinamoviștii cred că toată atenția mediatică ce i s-a acordat jucătorului în scandalul cu impresarul neagreat în „Groapă” l-au afectat psihic pe elevul lui Stoican. Deocamdată, antrenorul roș-albilor este cel care încearcă să înțeleagă prin ce trece Rotariu, în cadrul unor discuții particulare.
Alți jucători care au intrat în depresie
Moralul poate fi cel mai bun aliat al fotbalistului, dar, în același timp, și cel mai mare dușman. Jucătorii români trec destul de repede de la agonie la extraz, dar și invers. Un exemplu elocvent ar fi Ianis Zicu. Accidentarea din meciul cu Lazio (ruptură de ligamente) și problemele de sănătate ale mamei sale (care, în cele din urmă, a decedat) l-au dus pe machidon într-un con de umbră, ce a durat aproape trei ani. Transferul de la Dinamo la Poli Timișoara i-a ridicat psihicul lui Ianis. Și Ionel Dănciulescu a trecut prin momente grele după transferul de la Steaua la Dinamo (2002). Galeria l-a contestat aproape un an de zile, dar, apoi, „câinii” l-au asimilat.
Psihologul Andreas Hniatiuc: „La 18 ani, jucătorul român nu are maturitatea necesară de a gestiona, concomitent, eficient, anumite situații de viață, care presupun un consum emoțional ridicat”
Psihologul Andreas Hniatiuc a analizat, pentru ProSport, perioada prin care trece Dorin Rotariu: ” În cazul lui Dorin Rotariu, lipsa de eficiență din ultimele etape poate fi pusă pe seama contextului prin care acesta trece în ultima vreme. La 18 ani, jucătorul român nu are maturitatea necesară de a gestiona, concomitent, eficient, anumite situații de viață, care presupun un consum emoțional ridicat. Jucătorul român, deși talentat din punct de vedere sportiv, de cele mai multe ori se regăsește în imposibilitatea de a-și pune în valoare calitățile din cauza dificultăților de adaptare la un context specific”, demarează Hniatiuc.
„În astfel de situatii, maturizarea sportivă vine odată cu maturizarea în plan emoțional și tocmai de aceea este recomandat ca schimbările în viața jucătorului să se facă pas cu pas, de la simplu la complex. Jucătorul trebuie să fie concentrat asupra obiectivelor sportive, înlăturând orice altă formă de activitate, care îl poate distrage de la fotbal. Atunci când mintea sportivului este preocupată de alte activități sau aspecte ale vieții, mai ales la o vârstă fragedă ca a lui Dorin Rotariu, este foarte posibil ca randamentul lui să fie în scădere„, continuă specialistul contactat de ProSport.
„În același timp, riscul cel mai mare îl reprezintă dificultățile de readaptare la nevoile și obiectivele vieții sportive, ceea ce presupune un anumit interval de timp pentru revenirea la forma sportivă anterioară. Ieșind din formă sau pierzându-și statutul în echipă, jucătorul va resimți acest aspect ca pe o presiune suplimentară, pe care o poate depăși prin interes, seriozitate și implicare„, conchide Andreas Hniatiuc.
266 de minute a jucat Rotariu la Dinamo, după scandalul cu impresarul neagreat, fără să marcheze vreun gol: 86 de minute cu Corona, 90 cu U Cluj și 90 cu Pandurii