Rusescu, obligat să poarte o mască tip Zorro cât timp va mai juca fotbal. Produsele headgear sunt promovate de steliști. Cine va lua cota de piață în România?

Mai întâi Mirel Rădoi, Sorin Ghionea, Habibou, Pleșan, apoi Cristi Tănase, Nikolic, Chiricheș. Ei au fost câțiva dintre steliștii care au apărut pe terenul de fotbal cu accesorii de protecție pentru zona capului. În acest sezon, din păcate, „tradiția” celor mai sus menționați a fost dusă mai departe de fotbaliști precum Claudiu Keșeru și Valentin Cojocaru. Primul a purtat o cască de protecție la meciul derby cu Dinamo, dar la care a renunțat după numai un sfert de oră. Cojocaru a apărut cu o mască pe față la ultimul joc cu Concordia Chiajna. Iar lucrurile nu se vor opri aici.

Obligat să se protejeze precum Astafei de la Petrolul

Raul Rusescu a fost sfătuit de medici să poarte la revenirea pe teren o mască de protecție, după ce săptămâna trecută a fost operat la ochiul drept. Măsura se dorește a fi una permanentă, nu doar pentru primele jocuri. Adică, Rusescu ar trebui să joace cu o mască „tip Zorro” până la încheierea carierei de fotbalist. Situația pare oarecum asemănătoare cu cea a fotbaliștilor Petr Cech (Chelsea), Chivu (fost la Inter) și Astafei (Petrolul). După accidentări grave la cap, cei trei au fost obligați de medici să poarte casca de protecție până în momentul retragerii de pe terenul de fotbal.


Rusescu ar trebui să poarte această mască permanent. Să nu riște. A fost o intervenție dificilă, medicii au crezut că e doar osul rupt, dar au găsit niște bucăți acolo, a fost complicat

Helmuth Duckadam, președinte de imagine Steaua


Chivu și Cech au purtat același model de cască

Steaua pare campioană și la acest capitol. Produsele headgear au devenit ceva comun în Ghencea, dar clubul nu are încheiat vreun contract de promovare a acestor produse, ci plătește pentru confecționarea lor. De altfel, pe casca lui Keșeru etalată la meciul cu Dinamo, numele fabricantului era acoperit cu bandă adezivă pentru a nu i se face reclamă. Pe plan mondial, piața produselor headgear e bine dezvoltată. Există trei producători mari în lume care oferă astfel de accesorii pentru sportivi. Canterbury e o firmă de echipament pentru rugby din Noua Zeelandă care produce tot felul de căști și măști de protecție pentru toată suprafața capului. Mai nou, produc și un echipament complet de protecție pentru portarii din fotbal. Firma a căpătat notorietate după ce Petr Cech a reapărut pe gazon cu o cască pe cap după accidentarea din 2006. Cristi Chivu a purtat la rândul său o cască de rugby personalizată Canterbury, după operația la cap din 2010. O cască ca a lor costă între 68 și 90 de dolari.


Keșeru a suportat doar un sfert de oră casca de protecție la meciul cu Dinamo. A fost o măsură de protecție doar pentru acel joc, după ce la Târgu Mureș, atacantul suferise o comoție cerebrală 

Adidas, Nike și Puma vor intra pe piață mai devreme sau mai târziu

Full90 e însă o altă firmă mult mai cunoscută în domeniu, datorită faptului că se bucură de o mare popularitate în rândul tinerilor jucători din Statele Unite. Notorietatea i-a fost adusă de jucătorul de fotbal american, Kris Tyrpak. Spre deosebire de Canterbury, Full90 confecționează articole de protecție special pentru jucătorii de fotbal. Iar pe Amazon prețul unei caști pleacă de la aproximativ 40 de dolari.

Și, în sfârșit, cea de-a treia firmă recunoscută pentru aceste produse e Storelli, o companie fondată în Brooklyn. Wayne Rooney le-a făcut reclamă după ce a apărut cu o „bentiță” pe cap, anul trecut. De fapt, un model sofisticat de protecție a capului ai cărei denumire e ExoShield Headguard.

Legea 4 din Regulamentul FIFA a tot fost modificată pentru a face loc pe teren acestor producători, dar în continuare se fac presiuni ca astfel de accesorii să pătrundă și mai mult în sportul rege. Și atunci, companii precum Full90 și Storelli vor fi înghițite mai mult ca sigur de branduri uriașe precum Nike, Adidas și Puma.


Chivu și Cech, doi dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din lume care au fost obligați de doctori să se protejeze la cap, pe terenul de fotbal, până la finalul carierei 

 

Publicat: 12 11. 2014, 22:20
Actualizat: 12 11. 2014, 22:23